Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Παίζω με αινίγματα
Ξέρετε τι είναι το αίνιγμα; Οι περισσότεροι έχουν ακούσει κι έχουν προσπαθήσει να μαντέψουν κάποιο αίνιγμα που τους ρώτησε ο παππούς τους, η γιαγιά τους ή κάποιος φίλος τους. Τα αινίγματα είναι ένας σύντομος ορισμός ή περιγραφή ενός αντικειμένου ή φυτού ή ζώου, η οποία δεν είναι σαφής, ώστε να χρειάζεται σκέψη για να μαντέψει κάποιος για τι πρόκειται. Το αίνιγμα διατυπώνεται κυρίως με στίχους, σαν ένα μικρό σύντομο ποίημα. Π.χ.
Δύσκολο είναι να με βρεις, κι αν βρεις να με φυλάξεις.
Όλοι με τριγυρίζουνε να μάθουνε τι είμαι.
Μα γω ζητώ να  ΄μαι κρυφό, κι αν βγω στο φως πεθαίνω.
Η απάντηση στο παραπάνω αίνιγμα είναι «το μυστικό».
M18.3Sphinx
Τα αινίγματα υπάρχουν από πολύ παλιά. Στον μύθο του Οιδίποδα, αναφέρεται η συνάντησή του με τη Σφίγγα. Όταν αυτός προχωρούσε προς τη Θήβα, έπρεπε να περάσει από τη Σφίγγα, ένα τέρας με κεφάλι γυναίκας και σώμα πτηνού (στην εικόνα η παράσταση σε ερυθρόμορφο αγγείο). Αυτή έθετε στους διαβάτες ένα αίνιγμα: «Τι είναι εκείνο που το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία;». Ο Οιδίποδας  έδωσε τη σωστή απάντηση – ο άνθρωπος, που όταν είναι μωρό μπουσουλάει στα τέσσερα, όταν μεγαλώσει στέκεται στα δυο του πόδια, ενώ στη δύση της ζωής του χρησιμοποιεί και μπαστούνι. Η λύση του αινίγματος οδήγησε στον θάνατο της Σφίγγας και έκανε τον Οιδίποδα βασιλιά της Θήβας.
Η θεματολογία των αινιγμάτων είναι ποικίλη.  Μία μεγάλη κατηγορία είναι εκείνη που ασχολείται με τα ζώα. Μ΄ αυτήν την κατηγορία θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο. Μπορείς όμως, αν θέλεις, να προσπαθήσεις να μαντέψεις ποιο ζώο κρύβεται πίσω από κάθε αίνιγμα, παίζοντας το παρακάτω παιχνίδι με τα 12 αινίγματα. 
http://www.pemptousia.gr/2014/01/%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B6%CF%89-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/
Αναδημοσίευση από   Banner created with MyBannerMaker.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...