Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοχρονιά 2014 - Καλή Χρονιά!

Φεύγοντας ο παλιός χρόνος ελπίζουμε ότι παίρνει μαζί του κι ό,τι κακό είχε και περιμένουμε να έρθει ο νέος με τα δώρα του, φορτωμένος με όνειρα, ελπίδες και υποσχέσεις για τη ζωή.
Το 2013 έφυγε και υποδεχτήκαμε το 2014 γιορτάζοντας και ελπίζοντας σε κάποια αλλαγή, σε μία καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.
Η Πρωτοχρονιά αντιπροσωπεύει το ξεκίνημα του νέου έτους και μαζί μ' αυτό την αρχή για μία νέα ζωή και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για αναβίωση εθίμων και παραδόσεων σε όλες τις χώρες του κόσμου.

 Τα κάλαντα
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξεκινάνε από νωρίς το πρωί συνήθως τα παιδιά να λένε τα κάλαντα του αποχαιρετισμού του παλιού χρόνου και καλωσορίσματος του νέου χρόνου.




Το σπάσιμο του ροδιού
Σύμφωνα με το έθιμο, την ώρα που αλλάζει ο χρόνος ένα ρόδι πρέπει να πεταχτεί στην εξώπορτα του σπιτιού με σκοπό να σπάσει σε πολλά κομμάτια.
Το ρόδι είναι  σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας και όταν σπάει στην πόρτα του σπιτιού θα τα φέρει όλα δεξιά και καλότυχα.
  


Το ποδαρικό
Ο πρώτος άνθρωπος που θα μπει στο σπίτι μετά τον ερχομό του νέου έτους θα είναι αυτός που θα ευθύνεται για το αν θα είναι καλή η κακή η χρονιά.





Η βασιλόπιταΚάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς ετοιμάζουμε τη βασιλόπιτα, τη στολίζουμε με τον αριθμό της νέας χρονιάς και μέσα της κρύβουμε ένα φλουρί, το οποίο πιστεύεται ότι φέρνει γούρι σε όποιον το κερδίσει. 





   

 Η καλή χέρα
Η «καλή χέρα» παραμένει ένα από τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς όπου συνηθίζεται να δίνεται ένα χρηματικό ποσό σαν δώρο σε παιδιά που θα επισκεφτούν κάποιο σπίτι την Πρωτοχρονιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...