Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου



Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου , την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Το 2013, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α.
Το μήνυμα έγραψε η πολυβραβευμένη συγγραφέας Pat Mora και την αφίσα φιλοτέχνησε ο διάσημος Αμερικανός αφηγητής, συγγραφέας, ποιητής, μουσικός και εικονογράφος.Η  μετάφραση του μηνύματος  πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ:
Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί, γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.


                                                       «ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΑ Σ’ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ»
  
Διαβάζουμε, εγώ κι εσύ.
     Τα γράμματα γίνονται λέξεις
         κι οι λέξεις έπειτα, όλες μαζί,
       γίνονται βιβλία να διαλέξεις.

  Άκου πώς ψιθυρίζουν!
                   Ποτάμια στις σελίδες κελαρύζουν,
  αρκούδες τραγουδούν,
           όταν το φεγγάρι αντικρίζουν.

                  Μπαίνουμε σε κάστρα φοβερά.
                                Δέντρα σκαρφαλώνουν ως τα σύννεφα.
                       Γενναία κορίτσια πετούν θαρρετά,
                        αγόρια ψαρεύουν άστρα λαμπερά.

                Εσύ κι εγώ διαβάζουμε μαζί,
            «βιβλιοχαρά» σ’ όλη τη γη.

                                   Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου



Βιβλία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 
 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ


Αλλάζει από αύριο 31/3  η ώρα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και θα ισχύσει η θερινή ώρα. Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να ρυθμιστούν μία ώρα μπροστά και να δείξουν 4 το πρωί. Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013, οπότε θα επανέλθει η χειμερινή ώρα.
Μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε τα ρολόγια σας!

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η Πρωταπριλιά πλησιάζει

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Πρόκειται για μία παιγνιώδη συνήθεια των ανθρώπων, με παγκόσμια διάσταση. Το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τη Δύση και ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο.
Ένας ήρωας του παραμυθιού γνωστός για τα ψέματά του είναι ο Πινόκιο.
Ακούστε και δείτε σε εικονόλεξο το τραγούδι "Τα ψέματα"



                                

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ


Χθες οικογενειακώςς πήγαμε εκδρομή στα Μετέωρα. Περάσαμε παρά πολύ ωραία. Μεγάλη εντύπωση μου έκαναν τα μοναστήρια χτισμένα πάνω στους τεράστιους βράχους. Σχεδόν τα επισκεφτήκαμε όλα. Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους βράχους που υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι και τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σήμερα έξι μονές είναι επισκέψιμες και συγκεκριμένα:
  • Η μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος
  • Η Μονή Ρουσάνου
  • Η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, «Μεγάλο Μετέωρο»,
  • Η μονή των Αγίων Πάντων ή Μονή Βαρλαάμ
  • Η Μονή Αγίας Τριάδος
  • Η Μονή Αγίου Στεφάνου
Η ονομασία Μετέωρα το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, της μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344.
 




Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Κάθε σταγόνα.... μετράει

Αφιερωμένη στο νερό είναι η σημερινή ημέρα, το πολυτιμότερο συστατικό της ζωής και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους, όπως σημειώνει ο ΟΗΕ, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά κυρίως της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2013 ως το Παγκόσμιο Έτος για τη Συνεργασία για το Νερό.
Επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η κρίση του πόσιμου νερού χαρακτηρίζεται τόσο από τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητας που διατίθεται, όσο και από την υποβάθμιση της ποιότητάς του.
Κάθε σταγόνα μετράει. Ας αποφύγουμε την αλόγιστη χρήση του.
Ευκαιρία να θυμηθούμε τα συνθήματα που ετοιμάσαμε για το νερό στο πρόγραμμα Comenius.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Ο Ακάθιστος Ύμνος (Χαιρετισμοί) είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει  ευχαριστίες και προσευχές.
Μέσα υπάρχουν σε ποιητική μορφή, όλες οι διδασκαλίες για το Χριστό, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου και την αγιότητά Της.

Ποιητής των Χαιρετισμών είναι ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο (έχει μουσική) και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές («οίκους»), που αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων μετά από παρέμβαση της Παναγίας, όλοι έψαλλαν στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο όρθιοι (από εκεί και το όνομά του) και τότε μάλλον γράφτηκε το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Για την ακρίβεια, κόβουμε τους Χαιρετισμούς σε 4 κομμάτια , ενώ την 5η Παρασκευή λέγεται ολόκληρο το έργο.

Η Γ2 τάξη

Η τάξη μας στην εφαρμογή thinglink και κάποιες από τις δραστηριότητές μας.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Αφίσες υγιεινής διατροφής

Στην ενότητα της Γλώσσας "Του κόσμου το ψωμί" μιλήσαμε για την υγιεινή διατροφή και ετοιμάσαμε τις ανάλογες αφίσες.






Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Συννεφόλεξο με υγιεινά φαγητά

          Σήμερα με το πρόγραμμα Tagxedo  έφτιαξα ένα συννεφόλεξο με θέμα τα υγιεινά φαγητά, που ταιριάζει και με τα μαθήματα της γλώσσας. 





Η τάξη μας... εργαστήρι αγγειοπλαστικής

     Σήμερα ήρθε στην τάξη μας η εικαστικός κυρία Κίζου Μαριάννα να μας δείξει τα μυστικά της αγγειοπλαστικής και να μας βοηθήσει να φτιάξουμε τα δικά μας αγγεία.
     Η τάξη μας μεταμορφώθηκε πραγματικά σε εργαστήρι. Λερωθήκαμε, αλλά είχαμε την ευχαρίστηση να δούμε το  άμορφο κομμάτι του πηλού με την προσπάθειά μας, τη βοήθεια της κυρίας Κατερίνας και της κυρίας Ολυμπίας, μητέρες παιδιών της τάξης μας, της κυρίας Αλεξίας, εκπαιδευτικού του σχολείου μας και την καθοδήγηση της κυρίας Μαριάννας να μεταμορφώνεται σε ένα πολύ όμορφο αγγείο.
      Στο επόμενο μάθημα θα χαράξουμε γεωμετρικά σχήματα και θα τα βάψουμε όπως τα αγγεία της γεωμετρικής εποχής.
      Ευχαριστούμε όλες τις κυρίες που μας βοήθησαν και μας έδωσαν τη χαρά να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία μαζί τους.







Παιχνίδι στην Μελέτη Περιβάλλοντος

     Σήμερα είχαμε Μελέτη Περιβάλλοντος και η κυρία που μας τη διδάσκει(η κυρία Μαρία) αποφάσισε να κάνει αυτή τη μέρα ένα μάθημα διαφορετικό από τα υπόλοιπα. 
     Αρχικά η κυρία Μαρία έβαλε μια ήρεμη μουσική μπαλέτου και όλα τα παιδιά της τάξης καθίσαμε σε κύκλο χωρίς να μιλάμε.Η κυρία Μαρία χωρίς να φοράει κάποια ιδιαίτερη στολή ,παριστάνοντας με τις κινήσεις της μια νεράιδα, πέρασε μπροστά από τον καθένα μας  και  προσποιήθηκε πως μας μεταμόρφωσε σε ζώα της φάρμας π.χ. κοτούλες, βατραχάκια,παπάκια,γουρουνάκια .Πολλά παιδιά είχαν το ίδιο ζώο και έτσι τα παιδιά χωρίστηκαν ανά ομάδες ανάλογα με το ζώο που ήταν. Δηλαδή τα παπάκια με τα παπάκια, τα γουρουνάκια με τα γουρουνάκια, τα βατραχάκια με τα βατραχάκια, οι κοτούλες με τις κοτούλες. Μετά  κάθε ομάδα σκέφτηκε και άλλα ζώα που ζούσαν στη φάρμα, τα ανακοινώσαμε στα παιδιά  και στη συνέχεια παρουσιάσαμε με παντομίμα πώς ζούσε το ζώο που ήμαστε.
   Σε λίγο η κυρία ξανάβαλε τη μουσική και μας διάβασε ένα κομμάτι από το παραμύθι" Το ασχημόπαπο". Ύστερα κόλλησε ένα μεγάλο χαρτί στον πίνακα και ζωγράφισε ένα παπάκι. Κάθε φορά που ένα παιδί -ζώο με μια λέξη του κορόιδευε το παπάκι , η κυρία έγραφε τη λέξη στο χαρτί έξω από  το ζωγραφισμένο παπάκι και, όταν ένα παιδί έλεγε μια λέξη που έδειχνε τι σκεφτόταν το παπάκι ,η κυρία την έγραφε μέσα σ΄αυτό.
    Αφού τελείωσε η ώρα της Μελέτης, νιώσαμε ξεκούραστοι και  συνεχίσαμε το πρόγραμμά μας με μεγάλη όρεξη που οφειλόταν στο ωραίο παιχνίδι που πριν είχαμε παίξει.Πιστεύω ότι ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία για να καταλάβουμε τι σημαίνει ρατσισμός.

Στο καρναβάλι της Νάουσας

     Την προηγούμενη Κυριακή  πήγαμε στο καρναβάλι της Νάουσας για να γιορτάσουμε την Αποκριά μαζί με την μαμά μου , τον μπαμπά μου, την αδερφή μου, τη θεία μου, έναν φίλο μου από την Χαλκιδική τον Ανδρέα με την οικογένειά του και την Ελένη με τον μπαμπά της και τη μαμά της.      Μόλις φτάσαμε το πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση ήταν μερικοί άνθρωποι ντυμένοι με φουστανέλες και γιλέκα που πάνω τους είχαν πολλά νομίσματα. Στα χέρια τους παρατηρήσαμε πως κρατούσαν χατζάρες και επίσης πως φορούσαν τσαρούχια. Ήταν ντυμένοι με δύο στολές . Η μια ήταν αυτή που σας περιέγραψα και η άλλη ήταν σε μορφή γυναίκας μα όλως περιέργως ντυνόταν με αυτή άντρας. Όλοι τους φορούσαν μάσκες στο πρόσωπο τους. Ρώτησα την μαμά μου αν τις φορούσαν για το καρναβάλι ή αν έχει μήνει από κάποιο έθιμο. Αυτή μου απάντησε πως αυτό είχε σχέση με τη Τουρκοκρατία. Αμέσως απορημένη τη ρώτησα το γιατί και μου απάντησε ότι τις φορούσαν για να μην τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι . Μετά από λίγο μου είπε πως αυτοί οι οποίοι φορούν φουστανέλες , γιλέκα που πάνω τους υπήρχαν πολλά νομίσματα , που κρατούσαν χατζάρες και και φορούσαν  τσαρούχια  ονομαζόταν γενίτσαροι και η αυτοί που φορούσαν την άλλη στολή μπούλες. Επιπλέον μάθαμε πως χαιρετούν οι γενίτσαροι. Κάνουν τρια πηδηματάκια και ακούγονται οι ήχοι των νομίσμάτων. Είναι πολύ αστείο! Μέτα εγώ μαζί με την Ελένη από τον ενθουσιασμό μας αρχίσαμε να τραβάμε βίντεο για να θυμόμαστε αυτή την υπέροχη Κυριακή. Παντού έψηναν και η υπέροχη μυρωδιά του κρέατος δεν έφευγε από την μύτη μας . Εγώ και η Ελένη από την αρχή της εκδρομής τους είχαμε πρήξει με το '' Πότε θα πάμε να φάμε΄;'' ''Πότε θα πάμε να φάμε;'' . Ψάχναμε εστιατόριο και μόλις είδαμε μερικά τραπέζια έξω τους ρωτήσαμε αν μπορούσαμε να καθίσουμε εκεί. Με την Ελένη λέγαμε συνεχώς από μέσα μας :'' Μακάρι να μπορέσουμε να καθίσουμε εδώ, μακάρι!'' Αμέσως μας είπε πως μπορούμε . Σύντομα παραγγείλαμε και όλοι μαζί φάγαμε χαρούμενοι. Μόλις τελειώσαμε το φαγητό μείναμε για λίγο στο τραπέζι. Εγώ βαρέθηκα το ίδιο και η Ελένη και βαλθήκαμε πάλι να βγάζουμε βίντεο. Τότε κάναμε συμβούλιο με την αδερφή μου, την Μαρία και την Ελένη και αποφασίσαμε να πάμε στον άγιο Νικόλαο  Κάναμε αρκετή ώρα να πείσουμε τους υπολοίπους αλλά σημασία έχει πως τα καταφέραμε . Στον δρόμο χαθήκαμε  δεν είχαμε ιδέα που βρισκόμασταν. Ρωτήσαμε πολλούς ανθρώπους για να μας εξηγήσουν πως θα φτάναμε ως εκεί . Ευτυχώς βρεθήκαμε και τρέξαμε χαρούμενοι προς τα εκεί. Είδαμε καταρράκτες , λίμνες και αυτό που μας άρεσε περισσότερο πολλές πάπιες . Αρχικά πήγαμε σε μια καφετέρια και καθίσαμε. Μετά με την Ελένη  τον Ανδρέα  και την Μαρία βγήκαμε έξω και είδαμε ξανά τις πάπιες. Η Ελένη τις είχε βάλει στόχο ήθελε να τις πιάσει , να τις πετύχει με μικρά κλαδιά. Εκεί δυστυχώς τελείωσε κι η εκδρομή μας . Περάσαμε φανταστικά!    

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Το έθιμο για τις Μπούλες

       Συνήθως οι μέρες της αποκριάς είναι διαφορετικές από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου γιατί κυριαρχεί το κέφι η χαρά και ο χορός.Το κυριότερο όμως είναι ότι  οι άνθρωποι μασκαρεύονται. 
       Στη Νάουσα, η Αποκριά χαρακτηρίζεται  από τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό, τη φιλόξενη διάθεση των Ναουσαίων ,τα σατιρικά καρναβάλια. Ιδιαίτερο και βασικότερο όμως στοιχείο είναι το έθιμο "Μπούλες". Οι Μπούλες  είναι ένα πολύ παλιό έθιμο.Η  μεγαλύτερη ακμή του είναι από τον 19ο  και τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.
       Οι Μπούλες θυμίζουν πολύ τους  τσολιάδες του 1821. Φοράνε φουστανέλα, τσαρούχια, κρατούσανε σπαθιά, είχαν μαντίλια στο κεφάλι, το στήθος τους ήταν στολισμένο με φλουριά. Το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η άσπρη μάσκα που φορούσαν στο κεφάλι με το ζωγραφισμένο μουστάκι και τα κόκκινα μάγουλα.
       Οι Μπούλες κάνουν παρέλαση στους δρόμους και σε κάποια στιγμή σηκώνουν ψηλά τα σπαθιά τους για να κάνουν αναπαράσταση ότι πολεμάνε όπως τους τσολιάδες του 1821. Πολύ εντυπωσιακός είναι ο χαιρετισμός τους. Σου δίνουν το χέρι και χοροπηδάνε. 
       Σε αντίθεση με την "αταξία" που επικρατεί τις μέρες της αποκριάς, το έθιμο της   τους Νάουσας χαρακτηρίσει η πειθαρχημένη, τυποποιημένη και εξαιρετική αισθητική εμφάνιση των συμμετεχόντων. Ο χορός το τραγούδι το μασκάρεμα, το ντύσιμο ,η χαρά τα τραγούδια, η συγκεκριμένη διαδρομή είναι κανόνες που ακολουθούμε από παλιά ως σήμερα.
       Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της αποκριάς και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα. Πολλά μπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια και γλεντούν όλοι μαζί με παραδοσιακή μουσική. Στην πλατεία των Αλωνίων οι άνθρωποι τρων, πίνουν και στη συνέχεια συναντιούνται στην περιοχή του Σπηλαίου για να γλεντήσουν  και να πιουν  άφθονο κρασί.







    















  

Συννεφόλεξα στο πρόγραμμα tagxedo

Σήμερα στο σχολείο,μάθαμε να φτιάχνουμε συννεφόλεξα  στο πρόγραμμα tagxedo. Εγώ μαζί με τη Φωτεινή ετοιμάσαμε ένα και το θέμα μας ήταν οι μήνες του χρόνου στα Αγγλικά. Το δείχνουμε και στην παρακάτω εικόνα.



Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Το πέταγμα του χαρταετού

Σύμφωνα με την παράδοση, η Καθαρά Δευτέρα εσημαίνει το ξεκίνημα της κάθαρσης των Χριστιανών που αρχίζει με νηστεία. Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Όμως αποτελεί  και μια ευκαιρία να βρεθούμε με φίλους και συγγενείς και να γιορτάσουμε απολαμβάνοντας τη φύση. Την ημέρα αυτή, η εξοχή γεμίζει φωνές και ο ουρανός χρώματα, από τους χαρταετούς που δίνουν τη δική τους χαρούμενη νότα στην ημέρα.
Πολλοί θα έχετε ήδη ξεκινήσει να κάνετε σχέδια για το πώς θα περάσετε αυτή τη μέρα μαζί με την οικογένεια και φίλους. Αν μάλιστα είναι και ο καιρός αίθριος σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, η Καθαρά Δευτέρα θα σηματοδοτήσει την πρώτη ανέμελη ημέρα της άνοιξης.
Ο χαρταετός –τουλάχιστον παλιότερα- κατασκευαζόταν από τα παιδιά, με ή χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους, με απλά υλικά, όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγκο και εφημερίδες ή περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες. Σήμερα, άλλοι προτιμούν να αγοράζουν έτοιμο τον χαρταετό τους, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που επιλέγουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στη χειροτεχνία και προτιμούν να τον φτιάχνουν μόνοι τους.

Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:
  • τα ζύγια της καλούμπας
  • τα ζύγια της ουράς
  • το μέγεθος της ουράς
Πέταγμα
 Στο πέταγμα του χαρταετού, χρειάζεται είτε να πάρετε φόρα (αφού τον έχετε ακουμπήσει κάτω) ή να τον σηκώσετε απότομα από το έδαφος. Όλες αυτές οι τεχνικές είναι αποδοτικές. Μπορείτε όμως να κάνετε το παιδί σας βοηθό στο πέταγμα, βάζοντάς το να κρατήσει πάνω από το κεφάλι του τον χαρταετό. Με το που πετάξει ο χαρταετός, αφήστε σχοινί για να φτάσει ψηλά και στη συνέχεια φροντίστε να κρατάτε το σχοινί άνετο στα χέρια σας. Αφήστε κι άλλο σχοινί αν θέλετε να πάει πιο ψηλά. Αν δείτε πως είναι χαλαρό στα χέρια σας, τραβήξτε το λίγο γιατί προφανώς χρειάζεται περισσότερο άνεμο.

Τοποθεσία
Φροντίστε να εντοπίσετε μία τοποθεσία όπου δεν θα υπάρχουν κτήρια, δέντρα, κολώνες, ηλεκτροφόρα καλώδια και δρόμοι. Εάν μένετε στην πόλη η  ιδανική λύση είναι να ταξιδέψετε εκτός πόλης σε κάποιο βουνό χωρίς δέντρα ή σε μία παραλία.


Σχοινί
Αγοράστε αρκετή «καλούμπα» εάν θέλετε ο αετός σας να φτάσει αρκετά ψηλά.

Καλή επιτυχία στο πέταγμα του χαρταετού!


Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Η Γ2 τάξη στο tagxedo


Ο κλόουν με γεωμετρικά σχήματα και το πάρτι

      Χθες, την Παρασκευή 15-3-13 ,την 4η περίπου ώρα κατασκευάσαμε ένα κλόουν με γεωμετρικά σχήματα.
     Αρχικά, σε ένα ροζ χαρτόνι σχεδιάσαμε κύκλους για το κεφάλι του. Συνεχίσαμε σχεδιάζοντας σε ένα κίτρινο χαρτόνι τρίγωνα για το καπέλο του και μετά, σε ένα γαλάζιο χαρτόνι ετοιμάσαμε τα χέρια με μικρά τριγωνάκια. Στη συνέχεια, σε ένα γυαλιστερό, κόκκινο χαρτόνι σχεδιάσαμε μεγάλα τρίγωνα για το σώμα του. Κατόπιν, για τα πόδια του, σε ένα μπλε χαρτόνι σχεδιάσαμε επίσης τρίγωνα λίγο πιο μεγάλα από τα χέρια του. Τέλος, τα κόψαμε και τα κολλήσαμε έτσι ώστε να ετοιμάσουμε τον κλόουν. Τον στολίσαμε, με ότι σχέδιο θέλαμε και ήταν έτοιμος!
    Όταν όλοι τον είχαμε τελειώσει, κάναμε ένα μικρό πάρτι και γιορτάσαμε τις αποκριές με πολύ χορό αλλά και παιχνίδι. Η χθεσινή μέρα ήταν φανταστική!



Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Καρναβάλι

     Το καρναβάλι είναι μια περίοδος μεταμφίεσης, χαράς, γέλιου, χορού, παιχνιδιού.Αυτή η περίοδος
μας βοηθά να ξεφαντώσουμε και ανακουφιστούμε από την οικονομική κρίση.
      Πολλά πάρτι γίνονται στα σχολεία, στα σπίτια και στις γειτονιές.
      Είναι ένα αρχαίο έθιμο που ο λαός μας το ακολουθεί από τα παλιά τα χρόνια.
      Με την λήξη του αρχίζει η περίοδος της Σαρακοστής.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Οι μαθητές της Γ2 τάξης

Οι μαθητές της τάξης μας στο Wordle

Wordle: Γ2 ΤΑΞΗ

Καθαρά Δευτέρα


Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος της Αποκριάς. 
Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν"πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες,όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα ( ψωμί που γίνεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.
Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στο μυαλό του ανθρώπου, σαν μέρα καθαρμού.
Το πέταγμα του χαρταετού, είναι ένα έθιμο που ήρθε αργότερα. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες   παρέες  βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, και το ρίχνουν στην διασκέδαση και τον χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως υπάρχει κέφι, χορός και τραγούδι.
Κατά την ελληνική λαογραφία, η λέξη έρχεται από το λατινικό (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, της Απόκριας. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή προέρχεται από μια άλλη λατινική λέξη, την λέξη «κόλουμνα» δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαρής Δευτέρας στην Αθήνα, έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΜΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ



 
          

















             Σήμερα πήγαμε με το σχολείο μας στο ΝΟΗΣΙΣ, που είναι Κέντρο Διάδοσης Eπιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, για να παρακολουθήσουμε στο πλανητάριο και στο κοσμοθέατρο  τρεις πολύ ωραίες ταινίες: «Ο Ωρίων ο κυνηγός», «Αστερισμοί και μύθοι» και «Οι Δεινόσαυροι».

Το πλανητάριο είναι σαν μια μεγάλη μπάλα, με θόλο εξωτερικής διαμέτρου 25m και εσωτερικής 18m, με 150 επικλινείς θέσεις και είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα για προβολές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές της τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας.

«Ο Ωρίων ο κυνηγός», έχει θέμα την Ελληνική Μυθολογία και τις περιπέτειες του Ωρίωνα, του θρυλικού κυνηγού. Με αφηγητή τον Αίσωπο την κουκουβάγια και τον Σωκράτη το ποντίκι, παρακολουθήσαμε τις περιπέτειες του Ωρίωνα, καθώς αυτός μεγαλώνει , πολεμά με μυθικά τέρατα, αλλάζει τα σχέδια ενός κακού βασιλιά και κερδίζει την καρδιά της ΄Αρτεμις, της πανέμορφης θεάς του φεγγαριού. Στο τέλος της ιστορίας, μάθαμε πώς ο αστερισμός του Ωρίωνα τοποθετήθηκε στον ουρανό.

Στο «Αστερισμοί και Μύθοι» μάθαμε για τον κόσμο των μύθων, που έδωσαν την ονομασία τους στον κάθε αστερισμό. Η ταινία μας λέει την ιστορία ενός γέρου κι ενός αγοριού, οι οποίοι είναι στο δάσος, κάθονται γύρω από μια φωτιά, κοιτάνε και παρατηρούν το νυχτερινό ουρανό. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια φωτεινά αστέρια λάμπουν ψηλά από πάνω τους, και μαζί ανακαλύπτουν τα μυστήρια του ουρανού.

Το κοσμοθέατρο είναι μια τεράστια επίπεδη οθόνη και εκεί είδαμε την ταινία «Οι Δεινόσαυροι». Με τη βοήθεια ενός παλαιοντολόγου, γνωρίσαμε τα μέρη όπου έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις και ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο για να δούμε αυτά τα φανταστικά τέρατα να ζωντανεύουν. Επίσης μάθαμε ότι, αν και τα περισσότερα είδη δεινοσαύρων έχουν εξαφανιστεί, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται ανάμεσά μας ακόμη και σήμερα. Μπορούμε να τους δούμε εύκολα. Είναι τα πουλιά.

            Ήταν μια υπέροχη εκδρομή, και αυτές οι τρεις ταινίες ήταν οι καλύτερες που έχω δει μέχρι τώρα στο ΝΟΗΣΙΣ.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ο ΧΕΙΡΟΜΥΛΟΣ


 Ο χειρόμυλος αποτελείται από δύο στρογγυλές πέτρινες πλάκες.Οι πέτρες είναι φτιαγμένες από σμυρίγδι (κορούνδιο) Νάξου, έχουν διάμετρο, η κάτω μυλόπετρα 30 εκ. και η πάνω 25 εκ. Η πάνω πέτρα ήταν τρύπια στο κέντρο της απ’ όπου περνούσε ο άξονας γύρω από τον οποίο κινούνταν κυκλικά κι έρχονταν σ’ επαφή με την κάτω σταθερή πέτρα. Ανάμεσά τους έριχναν χούφτες το  σιτάρι για να αλεστεί.
Ο χειρόμυλος μπορεί να αλέσει καρπούς όπως σιτάρι, κριθάρι,καλαμπόκι, φάβα, λαθούρι,ρύζι,κ.λ.π. . Σε μισή ώρα αλέθει 1 κιλό σκληρό σιτάρι.



                                                                                     

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΟΙ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Οι γεωργικές εργασίες αρχίζουν από το όργωμα των χωραφιών . Το όργωμα γίνεται προκειμένου να προετοιμάσουμε το χωράφι για τη σπορά. Τα χωράφια τα οργώνουμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του κάθε χρόνου . Στη συνέχεια ακολουθεί η σπορά του χωραφιού.Το σιτάρι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης μεγαλώνει  και στις αρχές Ιουλίου είναι έτοιμο για θερισμό.
Σήμερα ο θερισμός και διαλογή του καρπού γίνεται με σύγχρονα μηχανήματα(κομπίνες), όμως παλαιότερα γινόταν με τα χέρια, με το γνωστό δρεπάνι.Τα αλωνισμένα σιτηρά τα λίχνιζαν για να πάρουν τον καρπό.Στη συνέχεια πήγαιναν τον καρπό στον μύλο για τον αλέσουν και να κάνουν το αλεύρι. Σήμερα δεν υπάρχουν οι παλαιοί μύλοι και το αλεύρι παράγεται στις βιομηχανίες με σύγχρονα μηχανήματα.    
Όργωμα

Σπορά
Θέρισμα

Αλώνισμα
Λίχνισμα
Άλεσμα
Ζύμωμα




Ψωμιά για φούρνισμα
Ξεφούρνισμα
                      

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ


Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι παντού. Η λαϊκή μας παράδοση είναι πλούσια σε ιστορία και έθιμα. Ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης  χάνεται όμως σιγά σιγά.

Το έθιμο με το ψήσιμο του κρέατος λένε ότι έρχεται από τις γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Σύμφωνα με  λαογράφους το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι " προσπάθειες για την γονιμότητα της γης".

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες τελειώνουν με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

TA EΘΙΜΑ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Γίνετε το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”, της πόλης της Κέρκυρας.

Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να συναντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.

Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις πλατείες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα δείχνουν πως ο "έρωτας περνάει από το στομάχι".

Στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε άλλες Πόλεις της Ελλάδος μικροί και μεγάλοι κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Σχηματοποιήματα

    Χθες 5-3-13  η κυρία μας, μας έβαλε για εργασία να κάνουμε Σχηματοποιήματα σε χαρτί Α4. Εμείς βέβαια κάναμε την εργασία σαν να ήταν τεχνικά.Το κάθε ένα παιδί έκανε κι από ένα.
    Στα Σχηματοποιήματα πρέπει να σχεδιάσουμε σχήματα που να έχουν σχέση με το ποίημα. Επίσης πρέπει το ποίημα να το γράψουμε γύρω από το σχήμα και μετά από κάτω το ξαναγράψαμε γιατί κάποιος μπορεί να μην βγάζει νόημα. Και κάτω δεξιά γράφουμε το όνομά μας.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...