Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Επαγγέλματα που χάθηκαν :Σαμαροποιός.

Σαμαράδες ονομάζονταν οι τεχνίτες που κατασκεύαζαν σαμάρια, τα εξαρτήματα δηλαδή που τοποθετούνται στη ράχη των υποζυγιών (γαϊδούρια, άλογα, μουλάρια) και χρησιμεύουν ως κάθισμα του αναβάτη ή και για τη στερέωση φορτίων.
Το επάγγελμα του σαμαροποιού είναι παλιό και παράλληλα είναι και μια λαϊκή τέχνη, την οποία μάθαινε συνήθως ο πατέρας στο γιό του.
Τα κύρια εργαλεία του σαμαρά ήταν: πριόνι, τσεκούρι, σφυρί, τρυπάνι, ψαλίδι και σακοράφα, ενώ τα υλικά ήταν ξύλο, δέρμα, κετσές, άχυρο, μεγάλα καρφιά για στερέωση και μικρότερα για διακόσμηση, σπάγκος, βερνίκι, πινέλο, χάντρες.
Με την εμφάνιση των αυτοκινήτων η αναγκαιότητα ύπαρξης σαμαριών άρα και σαμαράδων έπαψε να υπάρχει. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι σαμαράδες, που ασχολούνται κυρίως με την κατασκευή διακοσμητικών σαμαριών.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...