Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχναν, την παραμονή των Χριστουγέννων.
Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
ΥλικάΑπαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός.
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κουτάκι γλυκού αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ. σούπας. γλυκάνισο
3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
1/2 κουτάκι γλυκού μαχλέπι σκόνη
σουσάμι
βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
Εκτέλεση
Βράζουμε το γλυκάνισο με δυο φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά τονερό του γλυκάνισου. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέσετε λίγο νερό ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψί και το αλευρώνουμε. Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και με λίγο
ζυμάρι που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς για μια ώρα.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψί και το αλευρώνουμε. Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και με λίγο
ζυμάρι που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς για μια ώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.