Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Άγιος Νικόλαος έζησε στα Μύρα της Λυκίας. Νέος έμεινε ορφανός και κληρονόμος μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς έγινε ιερέας, ύστερα ηγούμενος και μετά επίσκοπος.

Από την θέση του προστάτευε φτωχούς και  απόρους ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα   ιδρύματα.
Είχε  το χάρισμα να κάνει θαύματα, όπως η απελευθέρωση τριών στρατηλατών, θεραπείες αρρώστων και φτωχών. Ο Άγιος Νικόλαος πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου  343.

Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς τα λείψανά του άρχισαν να βγάζουν άγιο μύρο.

Τα λείψανά του το 1087 κάποιοι ναύτες τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο ναό του Αγ. Στεφάνου. Λένε ότι κατά την τέλεση της θ.λειτουργίας άρχισε να αναβλύζει τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ενώ πολλοί λιποθύμησαν από την έντονη ευωδία του.

Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται προστάτης των Ναυτικών και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος, γιατί κατά την ζωή του αναφέρονται πολλά θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς και όλα τα εμπορικά, φέρουν την εικόνα του.

Ο σημαντικότερος ναός του Αγίου στην Ελλάδα βρίσκεται στα Ψαρά, άρχισε να κτίζεται το 1785 με μάρμαρα που μετέφεραν οι Ψαριανοί από τα Θυμιανά της Χίου, από νησιά του Αιγαίου και τη Μάλτα. Ο ναός φτάνει τα 24 μέτρα ύψος και λέγεται ότι εκεί προσκύνησε ο Κανάρης πριν να ξεκινήσει για την επανάσταση του 1821.
Στη Δύση η γιορτή του Αγίου Νικολάου, λέγεται Santa Claus και συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων. Στην Ελλάδα ταυτίζεται η μορφή του Άγιου Βασίλη (Santa Claus) που φοράει κόκκινα ρούχα και έχει λευκή γενειάδα με τον Μέγα Βασίλειο, στην ουσία όμως ο συμβολισμός αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο,

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...