Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Πρωταπριλιά - Καλό μήνα

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Πρόκειται για μία παιγνιώδη συνήθεια των ανθρώπων, με παγκόσμια διάσταση. Το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τη Δύση και ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο. 

Ένας ήρωας του παραμυθιού γνωστός για τα ψέματά του είναι ο Πινόκιο.
Ακούστε και δείτε σε εικονόλεξο το τραγούδι "Τα ψέματα"
            
                  





Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου

Η  Στ' τάξη του Σχολείου μας τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου  παρουσιάζοντας με κάθε λεπτομέρεια το χρονικό της επανάστασης από την πτώση της Κωνσταντινούπολης ως την Απελευθέρωση μέσα από ιστορικά κείμενα,  πηγές και θεατρικά δρώμενα.
Συγκεκριμένα,  οι μαθητές - μαθήτριες του ΣΤ2, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους της κας Βάγιας, «σκιαγράφησαν» σημαντικές προσωπικότητες του Αγώνα μεταφέροντας με εμφατικό τρόπο στο κοινό την σπίθα που έκαιγε στην καρδιά των ηρώων του 1821,  προκαλώντας το θερμό χειροκρότημά του.
Συγχαρητήρια, αγαπημένα εκτάκια, μας συγκινήσατε και μας «παραδώσατε» ένα ωραίο μάθημα ιστορίας!













Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Λέμε όχι στον ρατσισμό

 Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. 
Ταυτόχρονα έχει οριστεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. 

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου  ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του   Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα.
Με αφορμή αυτές τις δύο παγκόσμιες ημέρες ετοιμάζουμε βιωματική δράση. "Με τη φιλία πολεμάμε τον ρατσισμό"

Η  Αϊσέ αναγκάζεται να πάει σχολείο σε μια άλλη χώρα εξαιτίας του πολέμου και αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής.

Κύκλος κουτσομπολιού

Οι μαθητές χωρίζονται σε δύο ομάδες και σχηματίζουν δύο ομόκεντρους κύκλους. Ο εσωτερικός κύκλος είναι ένα πρόσωπο που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.  Ο εξωτερικός κύκλος εκφράζει φήμες, γνώμες και κουτσομπολιά. Με την τεχνική ανακαλύπτονται και βιώνονται προκαταλήψεις, συγκρούσεις, αντιθέσεις κ.ά.
Η  Αϊσέ κάθεται στο κέντρο του κύκλου και ο εξωτερικός κύκλος εκφράζει φήμες, γνώμες και κουτσομπολιά.
 
Συζητάμε στην ολομέλεια τα συναισθήματα που βίωσε η  Αϊσέ, καλλιεργούμε την ενσυναίσθηση και ετοιμάζουμε το αλφαβητάρι της φιλίας. Επιλέγουμε λέξεις για τη φιλία, τις γράφουμε σε ένα χαρτί και το κολλάμε πάνω σε ένα παλιό σιντί. Τοποθετούμε στο κέντρο μια μπίλια και το ονομάζουμε παιχνίδι της αγάπης γιατί η αγάπη δεν έχει χρώμα και καταργεί όλες τις διακρίσεις.
Υποδεχόμαστε ευπρόσδεκτα την Αϊσέ  στην τάξη μας και όλοι μαζί παίζουμε με το καινούριο μας παιχνίδι.











Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Ο ραφτάκος των λέξεων

Αποτέλεσμα εικόνας για ο ραφτάκος των λέξεωνΗ θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς» παρουσίασε σήμερα στους μαθητές της Δ' τάξης στην αίθουσα του σχολείου μας το παραμύθι "Ο ραφτάκος των λέξεων", αξιοποιώντας όλες τις τεχνικές του θεάτρου και της διάδρασης.
Σε μια μικρή πόλη, που ίσως να μοιάζει με τις υπόλοιπες, ζει ένας ταπεινός και ιδιαίτερος ράφτης που δεν μοιάζει όμως με κανέναν άλλο! Ένας ράφτης που ντύνει όλη την πόλη με ρούχα μαγικά, που γίνονται άλλοτε δροσερά και άλλοτε ζεστά. Δεν χρησιμοποιεί μάλλινη ή μεταξωτή κλωστή, αλλά κάτι μυστικό, που δεν γνωρίζει κανείς παρά μόνο αυτός… τις λέξεις! Τα χρόνια όμως περνάνε, η μικρή πόλη μεγαλώνει και ο κόσμος αρχίζει να ακολουθεί τη μόδα. Όλοι ξεχνούν τον ραφτάκο και αγοράζουν έτοιμα ρούχα από τα μαγαζιά. Κάποτε στην πόλη όμως πέφτει ένας φοβερός χειμώνας και οι κάτοικοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ζεσταθούν…, όμως δεν καταφέρνουν τίποτα και τότε… ξαναθυμούνται τον μοναδικό τους ράφτη!
Φρέσκο, τρυφερό, συγκινητικό, ένα έργο που κατορθώνει με τον πιο ευαίσθητο τρόπο να μιλήσει στην ψυχή των παιδιών για δύσκολες και αφηρημένες έννοιες. Για τη φωτεινή δύναμη της γλώσσας, τη ζεστασιά της αγάπης και της επικοινωνίας, αλλά και για τη βαθιά εσωτερική ικανοποίηση που αντλεί εκείνος που κάνει τη δουλειά του με αγάπη και μεράκι.






Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Διακρίσεις στη δράση "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ"



Κατά τη σχολική χρονιά 2016-17 συνεργαστήκαμε με  την Αλμπανάκη Ξανθή, με στόχο να διδαχθούν αποτελεσματικότερα οι περιοδείες του Απόστολου Παύλου ακόμα και σε μικρές τάξεις  Δημοτικού μέσα από ένα επιτραπέζιο ηλεκτρονικό παιχνίδι.


Η Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική με τίτλο «ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠ. ΠΑΥΛΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» που υλοποιήθηκε στο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων Θεσσαλονίκης και υποβλήθηκε στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο οποίος διενεργήθηκε το διάστημα Μαρτίου - Οκτωβρίου 2018 στο πλαίσιο της Δράσης «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» της Πράξης «Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ» «Επέκταση και Αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, των Διαδραστικών Βιβλίων και του Αποθετηρίου Μαθησιακών Αντικειμένων» διακρίθηκε ως ΚΑΛΗ πρακτική.
 

Ακόμη κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 μελετήσαμε στο πολιτιστικό πρόγραμμα τη ζωή στην Αρχαία Αθήνα  και ετοιμάσαμε  "Το βιβλίο της Αρχαίας Αθήνας"

H Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ» που υλοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων Θεσσαλονίκης και υποβλήθηκε στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο οποίος διενεργήθηκε το διάστημα Μαρτίου - Οκτωβρίου 2018 στο πλαίσιο της Δράσης «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» της Πράξης «Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ»  «Επέκταση και Αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, των Διαδραστικών Βιβλίων και του Αποθετηρίου Μαθησιακών Αντικειμένων» διακρίθηκε ως ΚΑΛΗ πρακτική.


Συγχαρητήρια από καρδιάς στους πρωταγωνιστές της Δ2 τάξης, τα αγαπημένα Τριτάκια, Τεταρτάκια και την εκλεκτή συναδέλφισσα.



Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Ακολουθώντας τα βήματα του Απόστολου των Εθνών: συνδέοντας το χθες με το σήμερα

http://photodentro.edu.gr/ugc/r/8525/954?locale=elΣυνεχίζοντας την ενότητα των Θρησκευτικών "Ιεροί τόποι και ιερές πορείες" μιλήσαμε σήμερα για τα  ταξίδια με έναν σπουδαίο σκοπό στην Καινή Διαθήκη και συγκεκριμένα για τις περιοδείες του Απόστολου Παύλου. Γνωρίσαμε τις περιοδείες του Απόστολου Παύλου μέσα από τους διαδραστικούς χάρτες. 
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Φωτόδεντρο και με την ενεργό εμπλοκή όλων των μαθητών και μαθητριών προσπαθήσαμε να εμπεδώσουμε όσα διδαχθήκαμε μέσα από το εκπαιδευτικό παιχνίδι της Ξανθής Αλμπανάκη.



Μπορεί να υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διδάξεις ένα μάθημα, όμως αυτό το εκπαιδευτικό παιχνίδι προσέφερε μια ευχάριστη εμπειρία, το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών υπήρξε αμείωτο και τέτοιες δράσεις θα πρέπει να διαχέονται. Οι δύο ώρες που διαθέσαμε δεν ήταν αρκετές και θα το επαναλάβουμε ξανά και ξανά.

Η κυρά Σαρακοστή


Την κυρά Σαρακοστή
που “ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν”
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να “ρθει η Πασχαλιά.




Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα έθιμο με πολύ βαθιές ρίζες. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της σαρακοστιανής περιόδου. Οι γυναίκες και τα παιδιά ζύμωναν μια γυναίκα, με σταυρό στο κεφάλι και τα χέρια σταυρωμένα σε στάση προσευχής, με επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα μέχρι το Πάσχα.
Η Κυρά Σαρακοστή έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει και γιατί νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει. Όλα αυτά γιατί η περίοδος μέχρι το Πάσχα σημαίνει κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών. Κάθε Σάββατο έκοβαν από ένα πόδι, ενώ το τελευταίο, που κοβόταν το Μεγάλο Σάββατο, το τοποθετούσαν σε ένα ξερό σύκο, και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός!

Κάθε χρόνο ζωγραφίζαμε την Κυρά Σαρακοστή σε χαρτί. Φέτος μια μαθήτρια μας  την έφερε  στην τάξη από ζυμάρι και τα παιδιά θα έχουν μια διαφορετική εμπειρία.
Σε ευχαριστούμε πολύ, Καλλιόπη!!!




Σήμερα, ακόμη μια μαθήτρια μας έφερε τη δικιά της Σαρακοστή από ζυμάρι και συζητήσαμε για τις ομοιότητες και διαφορές σχεδιασμού.




Σε ευχαριστούμε πολύ,  Δήμητρα!!!

Πολλά επαγγέλματα, ένα προϊόν

Στην ενότητα της Μελέτης "Πολλά επαγγέλματα, ένα προϊόν"  μιλήσαμε για το πώς παράγεται ένα προϊόν και ποιοι εργάζονται μέχρι να πάρει την τελική του μορφή και να φτάσει σε εμάς. Έτσι,  σε ομάδες επιλέξαμε ένα προϊόν  που θέλαμε και περιγράψαμε το «ταξίδι» του.





Ταξιδεύοντας προς τη Γη της Επαγγελίας

Στην ενότητα των Θρησκευτικών "Ιεροί τόποι και ιερές πορείες" οι μαθητές με την τεχνική "παιχνίδια ρόλων" παρουσίασαν την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο προς τη Γη της Επαγγελίας. Τα παιχνίδια ρόλων μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε είδους ιστορία, πραγματική ή φανταστική, στο παρελθόν, το παρόν ή στο μέλλον. Οι μαθητές μπαίνουν στους ρόλους που τους ανατίθενται και υποθέτουν ανάλογες κινήσεις και συμπεριφορές. Η τεχνική αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι οι μαθητές αποκτούν τη δυνατότητα να εκφράζονται με ασφάλεια, χωρίς να εκθέτουν τον εαυτό τους, αφού καλύπτονται πίσω από τους ρόλους τους. Πρώτα ο Ααρών και ο Μωυσής παρουσιάστηκαν στον Φαραώ και ζήτησαν να αφήσει ελεύθερους τους Ιουδαίους.
Ο Ααρών και ο Μωυσής στον Φαραώ
Ο Ααρών και ο Μωυσής  στον Φαραώ
Στη συνέχεια ο λαός σχημάτισε μια πομπή και πήραν τον δρόμο μέσα από την έρημο, με κατεύθυνση προς την Ερυθρά Θάλασσα.  
Έξοδος από την Αίγυπτο
Έξοδος από την Αίγυπτο
Στην Ερυθρά θάλασσα ο Μωυσής άπλωσε το χέρι του με το ραβδί πάνω από τη θάλασσα.Τα νερά χωρίστηκαν στα δύο και σχημάτιζαν τείχος δεξιά και αριστερά. Οι Ισραηλίτες πέρασαν από μέσα, πατώντας σε στεριά.

Διάβαση της Ερυθράς θάλασσας

Όταν όμως οι Ισραηλίτες είχαν πια περάσει τη θάλασσα και πήγαν απέναντι, ο Μωυσής άπλωσε πάλι το χέρι του πάνω από τη θάλασσα και αυτή ξαναγύρισε στη θέση της. Όλοι οι Αιγύπτιοι που τους ακολούθησαν, πνίγηκαν

Διάβαση της Ερυθράς θάλασσας
 Έτσι, σώθηκαν οι Ισραηλίτες. 

Τέλος, όταν ολοκληρώσαμε το ταξίδι προς τη Γη της Επαγγελίας, χωριστήκαμε σε 5 ομάδες και παραταχθήκαμε στη σειρά σύμφωνα με τα γεγονότα (Έξοδος, Διάβαση Ερυθράς Θάλασσας, τραγούδια και ύμνοι, η πορεία στην έρημο, νερό στην έρημο). Κάθε ομάδα παρουσίασε μια σιωπηλή παντομίμα της σκηνής της στην ολομέλεια της τάξης για καλύτερη εμπέδωση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...