Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Όλου του κόσμου τα παιδιά by six thinking hats

Στην ενότητα της Γλώσσας "Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίδιοι" γνωρίσαμε ιστορίες παιδιών από όλο τον κόσμο, μιλήσαμε για τα δικαιώματά τους μέσα από το επιτραπέζιο παιχνίδι μας και γράψαμε ποιήματα δημιουργικής γραφής.
Σήμερα μέσα από την καθημερινότητα  με την τεχνική των έξι σκεπτόμενων καπέλων, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε ένα καινούριο γεγονός.

Θέμα για συζήτηση: Ο Ρασίμ, ένα προσφυγόπουλο από το Πακιστάν, αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο μας.

Κάθε καπέλο της σκέψης είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης. Έτσι μπορούμε να ωφεληθούμε από μια αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων, όπως συμβαίνει όταν άνθρωποι με διαφορετική σκέψη και πεποιθήσεις συζητούν ένα θέμα.

Άσπρο: Το φορά ο παρατηρητής και εστιάζει στις διαθέσιμες πληροφορίες.
 

Μπλε:Με αυτό το καπέλο συντονίζουμε τις συζητήσεις.Ελέγχουμε την πρόοδο των διαδικασιών, δείχνουμε τα βήματα που η συζήτηση θα ακολουθήσει.    

Κόκκινο:Με αυτό το καπέλο κοιτάμε τα προβλήματα διαισθητικά, καταθέτοντας αυθόρμητες αντιδράσεις και συναισθήματα. 
 

-Νιώθω λύπη γιατί κάποια παιδιά δεν θέλουν τον Ρασίμ γιατί είναι προσφυγόπουλο από άλλη χώρα, αλλά και θυμό με αυτούς που το κάνουν αυτό.
-Αν ερχόταν κάποιο παιδάκι από ξένη χώρα στην τάξη μας θα προσπαθούσα να το κάνω να νιώσει ότι δεν είναι μόνο του εδώ.
-Τον καημένο! Οι μεγάλοι δε σκέφτονται τα παιδιά. Τα παιδιά είναι πάντοτε θύματα των μεγάλων.
 

 
 




Μαύρο: Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε όλες τις αρνητικές πλευρές της ιδέας που εξετάζουμε.
 
-Τι Ρασίμ και Ραχίν! Δε θέλουμε ξένους εδώ. Σιγά μην εμπιστευτούμε έναν που δεν είναι Έλληνας; Και με το έτσι θέλω μας επιβάλουν να τον έχουμε στην τάξη μας. Από πού και ως πού; Σιγά μην τον κάνουμε και φίλο.
-Είμαστε διαφορετικοί! Δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα και ούτε ταιριάζουμε.
-Γιατί ο Ρασίμ θα πρέπει να έρθει στο σχολείο μας; Αφού δεν ξέρει ελληνικά, να πάει σε άλλο σχολείο.



Κίτρινο: Εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο κάτι μπορεί να λειτουργήσει, τη θετική στάση, τα προβλεπόμενα ως θετικά αποτελέσματα, την ευοίωνη προοπτική, τις θετικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στο μέλλον.
-Εγώ πιστεύω πως δεν είναι ωραίο που όλοι αγνοούμε τον Ρασίμ. Είναι κι αυτός παιδί και έχει τα ίδια δικαιώματα με μας. Μπορεί να είναι από άλλη χώρα και να μην είναι ίδιος με μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον κάνουμε παρέα.
-Επιτέλους! Ένας καινούριος συμμαθητής από μια ξένη χώρα που σίγουρα έχουμε να μάθουμε πολλά για τα ήθη και έθιμα της χώρας του. Και το πιο σημαντικό θα μάθουμε με ποιον τρόπο γίνονται εκεί τα μαθήματα,
-Εγώ πιστεύω πως είναι καλό που ήρθε ήρθε ο Ρασίμ στην τάξη μας γιατί θα γνωρίσουμε τη γλώσσα του και θα μας πει πολλά πράγματα για τη χώρα του.
-Επιτέλους, θα έρθει καινούριο παιδί! Θα έχω κάποιον να παίζω.
 

 
 
 




Πράσινο:Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε να βρούμε δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα.


-Όταν έμαθα ότι θα έρθει ένα καινούριο παιδί στην τάξη μας από το Πακιστάν, αλήθεια στην αρχή ανησύχησα. Τις πρώτες μέρες τον απέφευγα, ίσως το φοβόμουν και λίγο. Στη συνέχεια, κατάλαβα πως είναι απλά ένα παιδί σαν κι εμάς. Του άρεσε το παιχνίδι και γελούσε με την ψυχή του σαν κι εμάς. Έπειτα αποφασίσαμε με τους φίλους μας να τον καλέσουμε στην παρέα μας. Τού δείξαμε τα παιχνίδια μας και μας έδειξε τα παιχνίδια που έπαιζε στο Πακιστάν. Τέλος, είναι ωραία εμπειρία να γνωρίζεις ανθρώπους από άλλες χώρες και να τους κάνεις φίλους σου.
-Θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε  στον Ρασίμ να συνηθίσει τη ζωή εδώ και να επικοινωνεί με μας μέσα από τα παιχνίδια και τις δράσεις μας.

Βγάζοντας τα καπέλα, στη συζήτηση που έγινε παρατηρήσαμε ότι ακούστηκαν όλες οι απόψεις.  Υιοθετήσαμε τον τίτλο της ενότητας ότι αν και είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίδιοι και μπορούμε να ταιριάξουμε.
Κλείνοντας για να βοηθήσουμε τον Ρασίμ να νιώσει καλύτερα, φωνάξαμε δυνατά τις ευχές μας να τις ακούσουν οι ισχυροί της Γης, ακούσαμε και χορέψαμε όλοι μαζί το τραγούδι "Αν όλα τα παιδιά της γης".
                    
                 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...