Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Ο νέος αυτοκινητόδρομος με την τεχνική των αντιγνωμιών

 Στο μάθημα της Μελέτης "Πώς ένα σημαντικό έργο αλλάζει τη ζωή μας;" χωριστήκαμε σε δύο ομάδες με σκοπό να πά­ρουμε μέρος σε μια συζήτηση με θέμα την κα­τασκευή του νέου περιφερειακού αυτοκι­νη­τό­δρομου, αξιοποιώντας τη στρατηγική των αντιγνωμιών.
 
             

Αντιγνωμίες 

Πρόκειται για τεχνική ανταλλαγής αντίθετων απόψεων μεταξύ ομάδων ή ατόμων. Βοηθά τα παιδιά να ασκηθούν στον διάλογο, στην ανεύρεση επιχειρηματολογίας, στην ύπαρξη αντίθετων απόψεων, στην τέχνη της πειθούς. Βοηθά επίσης στην έκφραση ακραίων απόψεων και γνωμών στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου. Οι αντιγνωμίες δεν είναι αυτοσκοπός. Αποτελούν μέρος της διερευνητικής διεργασίας ενός θέματος και συνήθως συνοδεύονται από συμπεράσματα και συζήτηση στην τάξη. 

Δημιουργήσαμε δυο ομάδες, ορίσαμε τους υπεύθυνους της εκπομπής - Μαρία, Γιώργος -  ονομάσαμε την εκπομπή "Πείτε τα όλα τώρα" με θέμα "Ο νέος αυτοκινητόδρομος:Λύση ή πρόβλημα;" και ξεκινήσαμε.


 Οι ομάδες





            

 Επιχειρήματα της 1ης ομάδας
-Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου θα βοηθήσει να φτάνουμε γρηγορότερα στον προορισμό μας. 
-Η μεταφορά  των προϊόντων θα είναι πιο εύκολη και η περιοχή θα έχει μεγαλύτερη αξία.
-Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με την κατασκευή αυτού του έργου.
-Η κατασκευή της σήραγγας στον νέο περιφερειακό αυτοκινητόδρομο θα βοηθήσει να μειωθεί η ηχορύπανση στην περιοχή.
 
 
  
Επιχειρήματα της 2ης ομάδας 
-Στην περίπτωση του νέου αυτοκινητόδομου τα μειονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα από τα πλεονεκτήματα. Τα δέντρα που υπάρχουν εκεί θα καταστραφούν ολοκληρωτικά και θα επηρεάσει και τα ζώα που ζούνε εκεί γιατί θα καταστραφούν οι φωλιές τους και θα χάσουν την τροφή τους.
-Αυτός ο αυτοκινητόδρομος δεν πρέπει να γίνει γιατί θα πρέπει να καταστραφεί το όμορφο δάσος της περιοχής.
-Νέος αυτοκινητόδρομος; Όχι. Τα ζώα δεν θα έχουν που να πάνε και θα τρομάζουν από τον συνεχή θόρυβο.
-Όταν δημιουργούνται τα τούνελ στον αυτοκινητόδρομο, καταστρέφεται η φύση. Τα ζώα χάνουν τις φωλιές τους και γεμίζει ο τόπος καυσαέρια. 
 
 



Τα επιχειρήματα και των δύο ομάδων ήταν εύστοχα και τα παιδιά δυσκολεύτηκαν να πάρουν μια τελική απόφαση. Οι συντονιστές της εκπομπής με τη βοήθεια τη δική μου έθεσαν ειδικότερα θέματα με ερωτήσεις-κλειδιά και προέτρεψαν τις ομάδες να προσπαθήσουν να συνδυάσουν τις απόψεις τους και άρχισε να διαφαίνεται ένας τρόπος επίλυσης του θέματος, ώστε να πάρουμε μια οριστική απόφαση.
Μετά από τις δευτερολογίες αποφασίσαμε να κατασκευαστεί ο νέος αυτοκινητόδρομος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και την ανάπτυξη της περιοχής, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...