Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Είμαστε παιδιά και έχουμε δικαιώματα


Σχετική εικόναΣτο μάθημα της Μελέτης "Είμαστε παιδιά και έχουμε δικαιώματα" χωριστήκαμε σε δύο ομάδες με σκοπό να πά­ρουμε μέρος σε μια συζήτηση με θέμα τα υπέρ και κατά της παιδικής εργασίας, αξιοποιώντας τη στρατηγική των αντιγνωμιών.
 
Ονομάσαμε την εκπομπή "Εδώ  τα λέμε όλα ... ", επιλέξαμε την Άννα και τον Ιάσονα  συντονιστές της συζήτησης και ξεκινήσαμε. 

Αντιγνωμίες 
Σχετική εικόνα  Πρόκειται για τεχνική ανταλλαγής αντίθετων απόψεων μεταξύ ομάδων ή ατόμων. Βοηθά τα παιδιά να ασκηθούν στον διάλογο, στην ανεύρεση επιχειρηματολογίας, στην ύπαρξη αντίθετων απόψεων, στην τέχνη της πειθούς. Βοηθά επίσης στην έκφραση ακραίων απόψεων και γνωμών στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου. Οι αντιγνωμίες δεν είναι αυτοσκοπός. Αποτελούν μέρος της διερευνητικής διεργασίας ενός θέματος και συνήθως συνοδεύονται από συμπεράσματα και συζήτηση στην τάξη. 

 Οι ομάδες

Α ομάδα: Θα υποστηρίξει την άποψη πως τα παιδιά δεν πρέπει να εργάζονται.
Β ομάδα: Θα υποστηρίξει την άποψη πως τα παιδιά πρέπει να εργάζονται.




 Επιχειρήματα ομάδων

Κατά της παιδικής εργασίας


Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο και όχι να εργάζονται, γιατί μαθαίνουν καινούρια πράγματα, μεγάλους θησαυρούς και γνωρίζουν νέους φίλους.
                                                                                          Χρυστέλλα
Εγώ πιστεύω, πως το σχολείο είναι απαραίτητο και όχι η εργασία για όλα τα παιδιά του κόσμου. Το σχολείο μας δίνει τις γνώσεις και όλα αυτά που χρειάζονται, για να μπορούμε αργότερα να κάνουμε καινούριους φίλους και μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε με τους συμμαθητές μας.
                                                                                              Κυριακή

Όλα τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν γράμματα και να παίζουν για να είναι χαρούμενα και όχι να εργάζονται από την παιδική ηλικία.
                                                                                         Παρασκευή


Η γνώμη μου είναι να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο και όχι στο εργοστάσιο, για να μαθαίνουν πράγματα και γράμματα.
                                                                                     Άννα - Μαρία 

Τα παιδιά δεν πρέπει να εργάζονται γιατί δε θα μπορούν να χαρούνε, να παίζουνε και θα κουράζονται. Το παιδί δε μπορεί να κάνει τις δουλειές των μεγάλων!

Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο γιατί μαθαίνουν πολλά πράγματα, όπως: για τη φύση, μαθηματικά, να ξέρουν να γράφουν, να διαβάζουν και να γυμνάζονται. Είναι πολύ σημαντικό να τα ξέρουμε όλα αυτά μέχρι να μεγαλώσουμε για να σπουδάσουμε και να ζούμε στη ζωή. 
Άννα 


Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στα σχολεία για να μαθαίνουν πράγματα, για να μορφωθούν και να παίζουν με
 τους φίλους τους και όχι να εργάζονται. Όλα αυτά βοηθούν τα παιδιά να μεγαλώνουν σωστά.
                                                                                              Ζαφειρία


Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή, την αγάπη, τη φροντίδα και στη γνώση και όχι στην παιδική εργασία. Τα παιδιά χρειάζονται ασφαλές σπίτι, να μορφώνονται, να διασκεδάζουν και να έχουν μια υγιή ζωή!!
                                                                                                Σπύρος

Να πάμε σχολείο επειδή μαθαίνουμε γράμματα και παίζουμε με τους φίλους μας, μαθαίνουμε να είμαστε ευγενικά παιδιά, να είμαστε καλοί στα μαθήματα, να ακούμε τον δάσκαλό μας, να μην κάνουμε αταξίες, μαθαίνουμε να ζωγραφίζουμε, να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γονείς μας. Επίσης, μαθαίνουμε να είμαστε καθαροί και να μην κοροϊδεύουμε τους συνανθρώπους μας.
Αλέξανδρος




Υπέρ της παιδικής εργασίας

Παιδιά, για ποιο λόγο να πηγαίνετε στο σχολείο; Είναι πολύ καλύτερα να δουλεύετε γιατί κερδίζετε χρήματα και μπορείτε να βοηθήσετε τους γονείς σας για τα έξοδα του σπιτιού.
                                                                                            Δημήτρης

Νομίζω πως τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν για να γυμνάζονται και όταν μεγαλώσουν και κάνουν την ίδια δουλειά, θα ξέρουν καλά πώς να κάνουν αυτή τη δουλειά!
                                                                                               Γιώργος

Τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν για να αποκτήσουν χρήματα και να μάθουν από μικρά την αξία της δουλειάς.
Βασίλης

Τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν για να βοηθάνε οικονομικά τους γονείς τους. Να πάρουν πολλές εμπειρίες και γνώσεις που θα τους βοηθήσουν στο μέλλον.

                                                                                               Κοσμάς

Οι δύο συντονιστές της εκπομπής μετά το πέρας των επιχειρημάτων με παραστατικότητα και άριστη οργάνωση της συζήτησης, έθεσαν ερωτήματα για κάποιες θέσεις των ομάδων από καθημερινά παραδείγματα. Έθεσαν το δικαίωμα της μόρφωσης αν εργάζονται τα παιδιά πως θα επιτευχθεί και γενικά τη σημασία της παιδικής ηλικίας. Έγινε αναφορά στα δικαιώματα του παιδιού και μετά από ομαδική συζήτηση υιοθετήθηκαν τα εξής:
Δεν θα πρέπει να γίνεται εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας,
Βοηθούμε τους γονείς μας και άλλους γύρω μας με τη θέλησή μας και όχι γιατί μας το επιβάλλουν.
Η παιδική ηλικία πρέπει να είναι σεβαστή από τους μεγάλους και πρέπει να εφαρμόζονται τα δικαιώματα των παιδιών όπως αναφέρεται στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...