Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

Διαδραστικά Παιχνίδια για το μάθημα της Γλώσσας


Δραστηριότηταορθογραφίας

Το βασικό ορθογραφικό λεξιλόγιο της Ενότητας 1 παρουσιάζεται σε διαδραστικό παιχνίδι. Οι μαθητές μπορούν να εξασκηθούν στην ορθή γραφή των λέξεων με δυ(σ) ή δι(σ), στα επίθετα σε ίνος και τις εξαιρέσεις τους και στη σωστή γραφή των μηνών. Κάθε ορθά γραμμένη λέξη επιβραβεύεται με ένα αστέρι. 

Ομόηχες λέξεις

Ο Σνούπυ κοιμάται βαθιά! Τι να ονειρεύεται άραγε; Απαντήστε σωστά για να πάρετε τα κομμάτια του παζλ και να αποκαλυφθεί το όνειρο του Σνούπυ. Προσοχή όμως να μην κάνετε λάθος γιατί τότε θα ξυπνήσετε τον καημένο Σνούπυ.

Ρήματα σε -αίνω ή -ένω

Ένα εύκολο παιχνίδι για να εξασκηθούν οι μαθητές στη σωστή ορθογραφία της κατάληξης -αίνω ή -ένω των ρημάτων. Το παιχνίδι περιλαμβάνει 25 λέξεις με κατάληξη -αίνω ή -ένω.

Ουσιαστικό, Επίθετο ήΡήμα

Ο  Τζέικ έφτασε στο νησί των πειρατών αλλά δεν ξέρει που είναι κρυμμένος ο θησαυρός. Αν τον βοηθήσετε να τοποθετήσει τις λέξεις στο κατάλληλο μπαούλο θα συμπληρωθεί ο χάρτης που θα τον οδηγήσει στον κρυμμένο θησαυρό.

Υποκείμενο ήΑντικείμενο

Οι μαθητές πρέπει να απαντήσουν σωστά κατά πόσο η έντονα γραμμένη λέξη είναι υποκείμενο ή αντικείμενο για να οδηγήσουν τον σκιέρ στο τέρμα.


Δίψηφα σύμφωνα

Οι μαθητές επισκέπτονται το σπίτι της Τζένης και εντοπίζουν αντικείμενα που το όνομά τους περιλαμβάνει δίψηφα σύμφωνα. Κάνουν κλικ και συμπληρώνουν τη λέξη με το κατάλληλο δίψηφο σύμφωνο. Κατάλληλο για παιδιά Α και Β τάξης.

Οριστικά άρθρα

Οι μαθητές επιλέγουν τις μπουρμπουλήθρες από το ξόρκι της μάγισσας που κουβαλούν οριστικά άρθρα. Άραγε ποιος θα εμφανιστεί μόλις καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία; 

Σύνθετες λέξεις

Το παιχνίδι χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο οι μαθητές σύρουν τις λέξεις στην κατάλληλη θέση για να φτιάξουν σύνθετες λέξεις. Στο δεύτερο επίπεδο οι μαθητές φτιάχνουν σύνθετες λέξεις από λέξεις που τους δίνονται και τις γράφουν στην κατάλληλη θέση.

Αντίθετες λέξεις

Οι μαθητές σχηματίζουν την αντίθετη λέξη χρησιμοποιώντας τα μόρια ξε-, αν- και α- και την γράφουν στην κατάλληλη θέση.

Παρομοιώσεις

Οι μαθητές συνδέουν τις φράσεις στις δύο στήλες για να σχηματίσουν τις παρομοιώσεις.

Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

Κρυπτόλεξο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρώτη ενότητα των Ελληνικών Β΄ Δημοτικού. Υπάρχει η δυνατότητα να τυπωθεί το παιχνίδι έτσι ώστε οι μαθητές να το έχουν και σε χαρτί.

Συνώνυμες - Αντώνυμες λέξεις

Ένα παιχνίδι για να εξασκηθούν οι μαθητές στην αναγνώριση συνώνυμων ή αντώνυμων λέξεων. Κατάλληλο για μαθητές Β και Γ τάξης.
ΚεφαλαίοΟι μαθητές εξασκούνται στην ορθή χρήση του κεφαλαίου γράμματος. Στοχεύουν με το φακό τα γράμματα που θα έπρεπε να είχαν γραφτεί με κεφαλαίο στο κείμενο που παρουσιάζεται. Αν έχουν κάνει σωστή επιλογή τότε γίνεται αντικατάσταση του γράμματος με κεφαλαίο διαφορετικά πρέπει να ξαναπροσπαθήσουν. 
Δίνονται δύο φράσεις από τις οποίες η μια έχει μεταφορικό νόημα ενώ η άλλη έχει κυριολεκτικό νόημα. Οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν ανάλογα.

Αλφαβητική σειρά

Οι μαθητές τοποθετούν σε αλφαβητική σειρά τις λέξεις. Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε δύο επίπεδα δυσκολίας. Κατάλληλο για μαθητές Β΄- Γ΄ Δημοτικού.

Μέρη του λόγου (ουσιαστικό, ρήμα ή επίθετο)

Οι μαθητές επιλέουν τι μέρος του λόγου είναι η λέξη που παρουσιάζεται πάνω στο παγόβουνο πατώντας τον πιγκουίνο με την αντίστοιχη ταμπέλα. Αν έχουν κάνει σωστή επιλογή ο πιγκουίνος πανηγυρίζει διαφορετικά αν η απάντηση είναι λανθασμένη ο πιγκουίνος πέφτει στο νερό.

Σημεία Στίξης
Πρόκειται για την άσκηση 3 που υπάρχει στο βιβλίο Ελληνικών της Β΄ Δημοτικού στην Ενότητα 7 "Πώς λέμε όχι". Οι μαθητές επιλέγουν το σημείο στίξης και το ενώνουν με την ερμηνεία του.
Το μυστικό τραγούδι της Μάτας
Παιχνίδι με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για το περιεχόμενο του κειμένου "Το μυστικό τραγούδι της Μάτας" (Ελληνικά Β΄ τάξης Δημοτικού).

Οριστικά και αόριστα άρθρα

Παίζω με τον Έλμερ και μαθαίνω τα οριστικά και αόριστα άρθρα. Σύρω με το ποντίκι μου τα οριστικά άρθρα στο Έλμερ και τα αόριστα άρθρα σε ένα άλλο ελέφαντα. Αν έχω δίκιο τότε ο ελέφαντας ανασηκώνει την προβοσκίδα του.

Αόριστο άρθρο

Συμπλήρωση του κειμένου "Το άσχημο παπάκι" με αόριστα άρθρα.
Οι μαθητές πρέπει να τοποθετήσουν τα μήλα με τις λέξεις στα αντίστοιχα καλάθια ανάλογα με το πώς ακούγεται το αυ και το ευ.
Επίθετα
Οι μαθητές επιλέγουν επίθετα που μπορούν να χαρακτηρίσουν την εικόνα που παρουσιάζεται. Στη συνέχεια μπορούν να τυπώσουν την εργασία τους για να ετοιμάσουν μια περιγραφή του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας τα επίθετα που έχουν επιλέξει.
Άσκηση σωστού - λάθους για το κείμενο "Ο μικρός κάστορας και η ηχώ" που βρίσκεται στο Ανθολόγιο Α΄- Β΄ Δημοτικού.

Ορθογραφία το ρήμα "Είμαι"

Οι μαθητές συμπληρώνουν τις προτάσεις χρησιμοποιώντας την κατάλληλη μορφή του ρήματος είμαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...