Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

Κύριλλος και Μεθόδιος: Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς


Κύριλλος και Μεθόδιος: Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς

Κύριλλος και Μεθόδιος: Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς

Συμπληρώστε τα κενά και πατήστε "Έλεγχος" (κάτω) για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας.
Η Εκκλησία είναι και . Δηλαδή κηρύττει το Ευαγγέλιο σε κάθε γωνιά της γης.
Ακολουθώντας λοιπόν αυτή την παράδοση, ο αυτοκράτορας κατά τα βυζαντινά χρόνια, έστειλε στους σλαβικούς λαούς της βόρειας Ευρώπης δυο αδέλφια από τη , για να διαδώσουν τη χριστιανική πίστη. Αυτοί ήταν ο και ο που είχαν πολύ μεγάλη μόρφωση.
Το έργο τους ήταν πολύ δύσκολο, γιατί οι λαοί αυτοί δεν είχαν δικό τους αλφάβητο και επομένως δεν μπορούσαν ούτε να διαβάσουν ούτε να γράψουν. Έτσι λοιπόν πριν ξεκινήσουν την ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, επινόησαν ένα νέο αλφάβητο, το (ή κυριλλικό), για να μπορέσουν οι σλαβικοί λαοί να γνωρίσουν τη χριστιανική διδασκαλία. Πράγματι, πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν οι πρώτες κοινότητες. Οι δυο αδελφοί μετέφρασαν στη σλαβική γλώσσα τα κείμενα της και της .
Η γραπτή γλώσσα είναι σημαντικό στοιχείο κάθε πολιτισμού. Γι’ αυτό, το έργο των δυο αδελφών από τη Θεσσαλονίκη στους σλαβικούς λαούς ήταν διπλό. Δε διέδωσαν μόνο το , αλλά βοήθησαν πολύ και στην του πολιτισμού των λαών αυτών. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος δεν επέβαλαν στους Σλάβους την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Σεβάστηκαν τον τους και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.
Σιγά σιγά, χάρη στο σλαβικό αλφάβητο ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην , την και αργότερα στη και τη . Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος είναι Άγιοι της Εκκλησίας. Οι σλαβικοί λαοί τους αγαπούν πολύ και τους ονομάζουν και τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...