Μεγάλη Σαρακοστή είναι η περίοδος
νηστείας που προηγείται του Πάσχα. Ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα και κρατάει μέχρι το Μεγάλο
Σάββατο. Διαρκεί 7 εβδομάδες

Την Κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι έναν σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
στο κεφάλι έναν σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες της μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά.
Κόβαν ένα την βδομάδα
μέχρι ‘νάρθει η Πασχαλιά.
με τα πόδια της τα επτά.
Κόβαν ένα την βδομάδα
μέχρι ‘νάρθει η Πασχαλιά.
Συνταγή
Υλικά
Μισό κιλό αλεύρι
Μισό φλιτζάνι νερό
Μια κουταλιά της σούπας αλάτι (ή και λίγο παραπάνω)
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι.Στη μέση κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα κι εκεί αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό με προσοχή, ζυμώνοντας ταυτόχρονα. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία, μαλακή και να πλάθεται εύκολα. Απλώνουμε το ζυμάρι καισχηματίζουμε την κυρά Σαρακοστή.
Στη συνέχεια, χαράζουμε τα μάτια, τη μύτη και κόβουμε τα ποδαράκια. Ανοίγουμε μια τρύπα στο κεφάλι, για να μπορούμε να την κρεμάσουμε, αφού την ψήσουμε. Ψήνουμε σε προθερμανσμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Η κυρά Σαρακοστή στο φωτόδεντρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.