Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Η επίσημη γλώσσα της Ευρώπης by six thinking hats

Στο μάθημα της Μελέτης "Διαφορετικοί λαοί, διαφορετικές γλώσσες " αποφασίσαμε να εξετάσουμε το θέμα της ελληνικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ευρώπης  με την τεχνική των έξι σκεπτόμενων καπέλων.


«Τα καπέλα» του De Bono, ενώ είναι ένας τρόπος οργάνωσης της σκέψης, προάγει την κοινωνικο-συναισθηματική εκπαίδευση, γιατί δημιουργεί μια ατμόσφαιρα τάξης που στηρίζεται στη συνεργασία, την ανταλλαγή, την αλληλεπίδραση, τη δημοκρατικότητα, την υπευθυνότητα και το σεβασμό (Lipman, 1999).. Επεξεργάζεται όχι μόνο τις γνώσεις, αλλά τα συναισθήματα, τις εμπειρίες, τις στάσεις, τις αντιλήψεις, τα στερεότυπα, τις ιδέες, τα όνειρα, τις αξίες και τα ιδανικά (Buzan, 1993).  Από την αυτοαντίληψη και τον αυτοέλεγχο μέχρι το δημιουργικό  συνεργατικό «εμείς» και αυτό με την απόλαυση έξι χρωματιστών καπέλων. 









Άσπρο καπέλο: Οι πληροφορίες μας
Η επίσημη γλώσσα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η ελληνική.  Τι πρέπει να γίνει;    


                    
  

Μπλε: Με αυτό το καπέλο συντονίζουμε τις συναντήσεις. Ελέγχουμε την πρόοδο των διαδικασιών, δείχνουμε τα βήματα που η συζήτηση θα ακολουθήσει.  




Κόκκινο: Με αυτό το καπέλο κοιτάμε τα προβλήματα διαισθητικά, καταθέτοντας
αυθόρμητες αντιδράσεις και συναισθήματα.   
 

      
Έγραψαν:
-Ουάου! Τι τέλεια! Από τα ελληνικά προέρχονται πολλές λέξεις που χρησιμοποιούν στις άλλες γλώσσες.
-Φυσικά και θέλω στην Ευρώπη να μιλάνε ελληνικά.
-Τέλεια! Οι Έλληνες θα επικοινωνούν εύκολα με τους Ευρωπαίους. -Τι υπέροχη ιδέα! Θα αναγνωριστεί η σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας.
-Θαύμα! Μέσω της γλώσσας θα γνωρίδσουν όλοι τον ελληνικό πολιτισμό.

-Η ελληνική γλώσσα είναι η αρχαιότερη και η πιο πλούσια σε λέξεις και έννοιες σύμφωνα με το βραβείο Guinness (1990) και επιτέλους κερδίζει τη θέση που της ταιριάζει.


 Ζωγράφισαν:




Μαύρο: Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε όλες τις αρνητικές πλευρές της ιδέας που εξετάζουμε.







Έγραψαν:
-Τι λέτε ρε παιδιά. Εγώ τζάμπα τόσον καιρό πλήρωνα στα φροντιστήρια για να μου πείτε πως οι γλώσσες που έμαθα είναι άχρηστες!

-Η ελληνική επίσημη γλώσσα της Ευρώπης! Είστε καλά. Ποιος μπορεί να τη μάθει τόσο δύσκολη που είναι.
-Δεν πρέπει να είναι η ελληνική η επίσημη γλώσσα. Ποιος τη μιλάει; Μόνο στην Ελλάδα. Αντίθετα τα αγγλικά τα μιλάνε σε πολλές χώρες.
-Τι λέτε; Και εγώ που δεν είμαι Έλληνας θα πρέπει να μάθω ελληνικά; Δεν είστε καλά.

Ζωγράφισαν:






Κίτρινο: Εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο κάτι μπορεί να λειτουργήσει, τη θετική στάση, τα προβλεπόμενα ως θετικά αποτελέσματα, την ευοίωνη προοπτική, τις θετικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στο μέλλον.





Έγραψαν:
-Ας το δούμε θετικά. Η ελληνική επίσημη γλώσσα της Ευρώπης. Όλοι θα μάθουν τη γλώσσα μας. 
-Δεν τίθεται θέμα προς συζήτηση. Εννοείται πως επίσημη γλώσσα της Ευρώπης θα είναι η ελληνική γιατί η Ελλάδα γέννησε τον πολιτισμό και τη δημοκρατία.
-Τέλεια! Δεν θα χρειάζεται να μαθαίνουμε άλλη γλώσσα, γιατί όλοι θα μας καταλαβαίνουν.
-Η Ελλάδα και ο ελληνικός πολιτισμός έδωσαν τα φώτα και τις ιδέες ώστε να αναπτυχθεί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός.


 Ζωγράφισαν:









Πράσινο: Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε να βρούμε δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα.  



Έγραψαν:
-Πιστεύω ότι μπορούμε να μιλάμε και μια δεύτερη γλώσσα για να μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους άλλους λαούς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε τη γλώσσα μας.

-Αν όλοι μιλάνε μια γλώσσα, η ζωή θα είναι μονότονη. Η γλώσσα μας κάνει μοναδικούς, ξεχωριστούς και μας θυμίζει ποιοι είμαστε.

-Λέμε "Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί"! Πώς είναι δυνατόν να επιβάλλουμε σε όλους να μιλάνε μόνο ελληνικά.  

-Μια κοινή γλώσσα βέβαια, θα βοηθήσει να γνωρίσουμε τον πολιτισμό, την τέχνη, τις ιδέες των άλλων λαών, όμως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς λαός τη γλώσσα του γιατί είναι ο πολιτισμός και η ιστορία του.

 Ζωγράφισαν:







Στο τέλος βγάλαμε τα καπέλα, έγινε συζήτηση και όλοι μαζί αποφασίσαμε ποια στάση θα υιοθετήσουμε σχετικά με μια επίσημη  γλώσσα για όλη την Ευρώπη. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια δεύτερη κοινή γλώσσα για να μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα, αλλά κάθε γλώσσα είναι μοναδική και κανείς λαός δεν θα πρέπει να ξεχνάει τη γλώσσα του. Όλοι ίσοι και όλοι διαφορετικοί είναι η καλύτερη απάντηση για μια πολυπολιτισμική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...