Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Η δημιουργία θαλάσσιου πάρκου με την τεχνική των αντιγνωμιών

Σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου έχει γίνει πρόταση από μια περιβαλλοντική οργάνωση να δημιουργηθεί Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο επειδή ο φυσικός πλούτος τής γύρω θάλασσας είναι πολύ σημαντικός. 


Έτσι, σε κάποιες περιοχές του πάρκου θα απαγορευτεί το ψάρεμα όπως και οποιαδήποτε τουριστική δραστηριότητα. Οι ψαράδες και οι κάτοικοι του νησιού που ασχολούνται με τον τουρισμό (έμποροι τουριστικών ειδών, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και εστιατορίων) είναι αναστατωμένοι. 

Οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του πάρκου γνωρίζουν ότι, χωρίς τη συνεργασία των κατοίκων, το πάρκο ποτέ δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.
Στην ενότητα της Γλώσσας "Εμένα με νοιάζει" χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες για  να  συζητήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα της δημιουργίας ενός τέτοιου πάρκου στη ζωή αυτού του νησιού,αξιοποιώντας τη στρατηγική των αντιγνωμιών.

α) στους υπεύθυνους για τη δημιουργία του πάρκου που πρέπει να πείσουν ότι το πάρκο, εκτός από το περιβάλλον, θα ωφελήσει και τους ίδιους τους κατοίκους,

β) στους ψαράδες που κατοικούν στο νησί και διαμαρτύρονται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους,

γ) στους κατοίκους του νησιού που ασχολούνται με τον τουρισμό.
 Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβαν η Χριστίνα Μ. και ο Άγγελος.  Πρώτα ακούστηκαν τα επιχειρήματα των κατοίκων που ασχολούνται με τον τουρισμό και των ψαράδων που έδειχναν αναστατωμένοι. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να τους ηρεμήσουν και να τους εξηγήσουν πώς θα τους ωφελήσει το πάρκο.

 Επιχειρήματα της 2ης ομάδας

-Το πάρκο θα εμποδίσει τους ψαράδες να ψαρεύουν και να κερδίζουν  χρήματα για να ικανοποιούν τις ανάγκες των οικογενειών τους. Επιπλέον, θα χαθεί το παραδοσιακό επάγγελμα του ψαρά.
-Δεν θα μπορούμε να ψαρεύουμε όπου και όποτε θέλουμε αφού θα είμαστε περιορισμένοι μόνο σε κάποιο σημείο. Στο τέλος, μπορεί να απαγορευθεί και εντελώς το ψάρεμα στην περιοχή μας. Πώς θα ζήσουμε; Και επιτέλους αυτή είναι η δουλειά που γνωρίζουμε. Τι θα απογίνουμε;

 Επιχειρήματα της 3ης ομάδας

-Το θαλάσσιο πάρκο δεν θα πρέπει να γίνει γιατί φυλακίζετε τα ζώα και παράλληλα οι τουρίστες που έρχονται στο νησί δεν μπορούν να επισκεφτούν τις όμορφες παραλίες του νησιού.
-Το γνωρίζετε καλά πώς οι τουρίστες επισκέφτονται το νησί μας για τις υπέροχες παραλίες του. Δεν θα τους τις στερήσουμε. Το θαλάσσιο πάρκο δεν θα γίνει.
-Πού θα κολυμπάμε; Το σκεφτήκατε; Το νησί μας δεν θα το επισκέπτεται κανείς. Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία μας θα αδειάσουν. Πώς θα ζήσουμε;






 Επιχειρήματα της 1ης ομάδας


-Το θαλάσσιο πάρκο θα βοηθήσει τα ζώα που είναι υπό εξαφάνιση από τη μία πλευρά και από την άλλη θα δώσει τη δυνατότητα στους τουρίστες να επισκέπτονται τα ζώα στον φυσικό τους χώρο.
-Αγαπητοί κάτοικοι, πιστεύετε ότι το θαλάσσιο πάρκο θα σας εμποδίσει να απολαμβάνετε τις παραλίες του νησιού σας και οι ψαράδες ότι θα χάσετε τη δουλειά σας. Σκεφτείτε όμως πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Το θαλάσσιο πάρκο  θα προσελκύσει πολλούς τουρίστες, οι οποίοι θα ψωνίζουν από τα μαγαζιά σας, θα τρώνε στα εστιατόριά σας και θα κοιμούνται στα ξενοδοχεία σας. Το νησί σας που δεν το γνωρίζει τώρα κανείς, θα γίνει διάσημο και θα κερδίζετε περισσότερα χρήματα.
-Αν τα ζώα εξαφανιστούν η τροφική αλυσίδα θα σπάσει και θα χαθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής. 

Στο τέλος, μετά τα επιχειρήματα των υπεύθυνων οι κάτοικοι του νησιού άρχισαν να πείθονται για τα θετικά της δημιουργίας του θαλάσσιου πάρκου και ομαδικά υιοθετήθηκαν τα εξής:

 Δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου για τη διάσωση του φυσικού πλούτου της περιοχής και παράλληλα συνεργασία όλων για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής όμως με σύνθημα πάντοτε  «Σεβασμός στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...