Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Νέος αυτοκινητόδρομος με την τεχνική των αντιγνωμιών



Στο μάθημα της Μελέτης "Πώς ένα σημαντικό έργο αλλάζει τη ζωή μας;" χωριστήκαμε σε δύο ομάδες με σκοπό να πά­ρουμε μέρος σε μια συζήτηση με θέμα την κα­τασκευή του νέου περιφερειακού αυτοκι­νη­τό­δρομου, αξιοποιώντας τη στρατηγική των αντιγνωμιών.

Σχετική εικόνα

Αντιγνωμίες 

Πρόκειται για τεχνική ανταλλαγής αντίθετων απόψεων μεταξύ ομάδων ή ατόμων. Βοηθά τα παιδιά να ασκηθούν στον διάλογο, στην ανεύρεση επιχειρηματολογίας, στην ύπαρξη αντίθετων απόψεων, στην τέχνη της πειθούς. Βοηθά επίσης στην έκφραση ακραίων απόψεων και γνωμών στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου. Οι αντιγνωμίες δεν είναι αυτοσκοπός. Αποτελούν μέρος της διερευνητικής διεργασίας ενός θέματος και συνήθως συνοδεύονται από συμπεράσματα και συζήτηση στην τάξη. 

Δημιουργήσαμε δυο ομάδες, οι υπόλοιποι μαθητές αποτελούσαν το κοινό και ονομάσαμε την εκπομπή "Η ώρα της μεγάλης απόφασης" και ξεκινήσαμε.


 Οι ομάδες






 Επιχειρήματα της 1ης ομάδας

-Άκουσα καλά; Θα φτιάξουμε νέο αυτοκινητόδρομο; Επιτέλους θα είναι μία λύση στις καθημερινές μας ανάγκες.
-Ένα πολύ χρήσιμο έργο. Θα φτάνουμε πιο γρήγορα στον προορισμό μας.
-Αυτός ο δρόμος θα μας λύσει τα χέρια μας. Γιατί να περιμένω στην ουρά; Άνθρωπος είμαι και έχω τις υποχρεώσεις μου.
-Με τον νέο αυτοκινητόδρομο οι άνθρωποι θα μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους ευκολότερα και γρηγορότερα.
-Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής και του τουρισμού.









 Επιχειρήματα της 2ης ομάδας


-Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα παρά θα λύσει. Μόλυνση του περιβάλλοντος, μείωση των πωλήσεων, αφού τα αυτοκίνητα δεν θα περνούν μέσα από την πόλη και αύξηση των ατυχημάτων λόγω της μεγάλης ταχύτητας των αυτοκινήτων.

-Εκτός ότι θα πρέπει να κοπούν δέντρα και να καταστραφούν χωράφια γα την κατασκευή του, στις εισόδους-εξόδους του αυτοκινητόδρομου θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση με αποτέλεσμα να υπάρχει καυσαέριο και ηχορύπανση.
-Επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα, ηχορύπανση, πληρωμή διοδίων και πόσα ακόμη. Καλύτερα να μη γίνει.



Δευτερολογίες

Επιχειρήματα της 1ης ομάδας


-Ωραία, θα κοπούν κάποια δέντρα. Όμως σκεφτήκατε πόσα δάση καίγονται από άλλες αιτίες; Μήπως θα πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι καθημερινά και όχι μόνο επιλεκτικά;
-Φύση, φύση, φύση...Τώρα μόνο θυμάστε τις υποχρεώσεις σας; Ανακυκλώνετε, χρησιμοποιείτε το ποδήλατο καθημερινά ή λέτε όχι μόνο από αντίδραση;
-Με την ανεργία που υπάρχει, σκεφτήκατε πόσοι άνθρωποι θα βρουν δουλειά;







 Επιχειρήματα της 2ης ομάδας

-Πραγματικά καίγονται δάση και από άλλες αιτίες. Γιατί όμως αντί να μειώσουμε αυτές τις αιτίες, να δημιουργούμε κι άλλες. 
-Μπορεί να φτάνουμε πιο γρήγορα στον προορισμό μας, όμως με τις μεγάλες ταχύτητες που θα αναπτύσσονται στον αυτοκινητόδρομο, κινδυνεύει η ασφάλεια ανθρώπων και ζώων.
-Γρήγορη πρόσβαση, εξυπηρέτηση και ας ξεχάσουμε την ομορφιά της φύσης, τα λουλούδια, τα δέντρα και τα ζώα. Μήπως υπάρχει τρόπος να τα συνδυάσουμε και τα δύο;




Μετά τις δευτερολογίες άρχισε να διαφαίνεται ένας τρόπος επίλυσης του θέματος και το κοινό να φαίνεται ικανοποιημένο. 
Ομαδικά υιοθετήθηκαν τα εξής:

Κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου για την καλύτερη εξυπηρέτηση της περιοχής όμως με σύνθημα πάντοτε  «Σεβασμός στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...