Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Δημαρχείο ή πάρκο by six thinking hats

Στην 1η ενότητα της Μελέτης   μελετήσαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ομορφούπολης με την τεχνική των έξι σκεπτόμενων καπέλων,
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ομορφούπολης αποφάσισε να χτίσει ένα ωραίο Δημαρχείο στο μεγάλο οικόπεδο με τα πεύκα. Αυτή η απόφαση δεν άρεσε στους δημότες, και πιο πολύ στα παιδιά. Ήθελαν εκεί να γίνει πάρκο. 
 
Τα «καπέλα» του De Bono, ενώ είναι ένας τρόπος οργάνωσης της σκέψης, προάγει την κοινωνικο-συναισθηματική εκπαίδευση, γιατί δημιουργεί μια ατμόσφαιρα τάξης που στηρίζεται στη συνεργασία, την ανταλλαγή, την αλληλεπίδραση, τη δημοκρατικότητα, την υπευθυνότητα και τον σεβασμό. Επεξεργάζεται όχι μόνο τις γνώσεις αλλά τα συναισθήματα, τις εμπειρίες, τις στάσεις, τις αντιλήψεις, τα στερεότυπα, τις ιδέες, τα όνειρα, τις αξίες και τα ιδανικά. Κάθε καπέλο της σκέψης είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης. Έτσι μπορούμε να ωφεληθούμε από μια αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων, όπως συμβαίνει όταν άνθρωποι με διαφορετική σκέψη και πεποιθήσεις συζητούν ένα θέμα.
 Άσπρο: Το φορά ο παρατηρητής και εστιάζει στις διαθέσιμες πληροφορίες.
Μπλε: Με αυτό το καπέλο συντονίζουμε τις συναντήσεις. Ελέγχουμε την πρόοδο των διαδικασιών, δείχνουμε τα βήματα που η συζήτηση θα ακολουθήσει. 
Κόκκινο: Με αυτό το καπέλο κοιτάμε τα προβλήματα διαισθητικά, καταθέτοντας αυθόρμητες αντιδράσεις και συναισθήματα.  
Κίτρινο: Εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο κάτι μπορεί να λειτουργήσει, τη θετική στάση, τα προβλεπόμενα ως θετικά αποτελέσματα, την ευοίωνη προοπτική, τις θετικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στο μέλλον.
Πράσινο: Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε να βρούμε δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα.
Μαύρο: Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε όλες τις αρνητικές πλευρές της ιδέας που εξετάζουμε.
 


Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, αν και με τα καινούρια τριτάκια ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόζαμε την τεχνική και ήταν μαζεμένα στον τρόπο παρουσίασης.
Αφού τελειώσαμε  την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, βγάλαμε τα καπέλα, βγήκαμε  από τον ρόλο μας και επιλέξαμε ατομικά πλέον και αιτιολογημένα το καπέλο (οπτική) που μας αντιπροσωπεύει περισσότερο.
Συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι όλους μας αντιπροσωπεύει το πράσινο καπέλο με σκοπό να εργαστούμε όλοι «υπέρ της κατασκευής του νέου δημαρχείου για να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του δήμου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών» όμως με σύνθημα πάντοτε  «Σεβασμός στους δημότες και ιδιαίτερα στα παιδιά, καθώς και στο περιβάλλον».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...