Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Το Δημαρχείο της Ομορφούπολης by six thinking hats

Στην 1η ενότητα της Μελέτης   μελετήσαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ομορφούπολης με την τεχνική των έξι σκεπτόμενων καπέλων,
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ομορφούπολης αποφάσισε να χτίσει ένα ωραίο Δημαρχείο στο μεγάλο οικόπεδο με τα πεύκα. Αυτή η απόφαση δεν άρεσε στους δημότες, και πιο πολύ στα παιδιά. Ήθελαν εκεί να γίνει πάρκο. 


 Τα «καπέλα» του De Bono, ενώ είναι ένας τρόπος οργάνωσης της σκέψης, προάγει την κοινωνικο-συναισθηματική εκπαίδευση, γιατί δημιουργεί μια ατμόσφαιρα τάξης που στηρίζεται στη συνεργασία, την ανταλλαγή, την αλληλεπίδραση, τη δημοκρατικότητα, την υπευθυνότητα και τον σεβασμό. Επεξεργάζεται όχι μόνο τις γνώσεις αλλά τα συναισθήματα, τις εμπειρίες, τις στάσεις, τις αντιλήψεις, τα στερεότυπα, τις ιδέες, τα όνειρα, τις αξίες και τα ιδανικά. Κάθε καπέλο της σκέψης είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης. Έτσι μπορούμε να ωφεληθούμε από μια αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων, όπως συμβαίνει όταν άνθρωποι με διαφορετική σκέψη και πεποιθήσεις συζητούν ένα θέμα.

Άσπρο: Το φορά ο παρατηρητής και εστιάζει στις διαθέσιμες πληροφορίες.
Μπλε: Με αυτό το καπέλο συντονίζουμε τις συναντήσεις. Ελέγχουμε την πρόοδο των διαδικασιών, δείχνουμε τα βήματα που η συζήτηση θα ακολουθήσει. 
Κόκκινο: Με αυτό το καπέλο κοιτάμε τα προβλήματα διαισθητικά, καταθέτοντας αυθόρμητες αντιδράσεις και συναισθήματα.     
Τα κόκκινα καπέλα έγραψαν:
 • Πάτε καλά!Θα φτιάξουμε δημαρχείο αντί να γίνει πάρκο ή ζωολογικός κήπος; Θέλουμε χώρους για να παίζουν τα παιδιά.
 • Όχι άλλα κτίρια, μόνο δέντρα και λουλούδια!
 • Τι ωραία!!!'Ενα όμορφο δημαρχείο στην Ομορφούπολη!!!
 • Όχι, κι άλλο κτίριο! Εμείς τα παιδιά που  θα παίζουμε;
 • Θα διαμαρτυρηθούμε. Καλύτερα να ΄γίνει πάρκο για να ακούγονται χαρούμενες παιδικές φωνές.
 • Κύριε Δήμαρχε, αυτό που λέτε είναι άδικο γιατί σ΄αυτό το μέρος υπάρχουν πολλά πεύκα, θάμνοι και μια ωραία λιμνούλα και αν χτιστεί το δημαρχείο θα χαθούν. Αντίθετα, αν φτιαχτεί το πάρκο θα μπορούν τα παιδιά να παίζουν χωρίς να κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα.
 • Αυτό δεν είναι καθόλου ωραίο και δεν θα αρέσει καθόλου στους δημότες.
 • Δε θα τους αφήσουμε να το χτίσουν. Δε θα το χτίσουν. Όχι, όχι, όχι!!!
Κίτρινο: Εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο κάτι μπορεί να λειτουργήσει, τη θετική στάση, τα προβλεπόμενα ως θετικά αποτελέσματα, την ευοίωνη προοπτική, τις θετικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στο μέλλον.
Τα κίτρινα καπέλα έγραψαν
 • Το δημαρχείο θα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και όλοι θα μπορούν να το βρουν εύκολα.
 • Αν χτιστεί ένα ωραίο δημαρχείο με ωραίο προαύλιο που να έχει συντριβάνια, λουλούδια, δέντρα τότε:α. θα υπάρχει ένα όμορφο εργασιακό περιβάλλον για τους υπαλλήλους, β. θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες και ως χώρος αναψυχής.
 • Θα δείχνει πιο όμορφο το δημαρχείο και οι άλλοι δήμοι θα μας έχουν σαν παράδειγμα και θα θέλουν να μας μιμηθούν.
 • Θα είναι ωραία να γίνει εκεί γιατί θα έχει λουλούδια, δέντρα, πράσινο και ωραία θέα.
 Ζωγράφισαν


Πράσινο: Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε να βρούμε δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα.

Τα πράσινα καπέλα έγραψαν
 • Θα προτείνουμε στον Δήμαρχο να βρει ένα άλλο σημείο να χτίσει το δημαρχείο και αυτός ο χώρος να γίνει πάρκο.
 • Αν το αίτημά μας δεν ικανοποιηθεί θα γράψουμε ένα γράμμα στο  δημοτικό συμβούλιο.
 • Θα ζητήσουμε από τους συλλόγους να μας υποστηρίξουν στην προσπάθειά μας.
 • Κύριε Δήμαρχε, καταλαβαίνουμε ότι θέλετε ένα καινούριο δημαρχείο για να κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Όμως σκεφτείτε και την ανάγκη των παιδιών για ένα καινούριο πάρκο. Σκεφτή καμε να σας προτείνουμε στο ίδιο οικόπεδο ένα πιο μικρό κτήριο για δημαρχείο και ο υπόλοιπος χώρος να γίνει πάρκο.
 • Κύριοι και κυρίες του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων σας ζητάμε να μας βοηθήσετε στον αγώνα μας για ένα καινούριο πάρκο για μικρούς και μεγάλους.
 • Θα τυπώναμε φυλλάδια με τις προτάσεις μας και θα τα μοιράζαμε στους πολίτες και αν δεν μας άκουγαν θα κάναμε κατάληψη στο οικόπεδο.
Ζωγράφισαν


 Μαύρο: Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε όλες τις αρνητικές πλευρές της ιδέας που εξετάζουμε.

Τα μαύρα καπέλα έγραψαν
Δεν σκέφτεσαι καθόλου τα παιδιά που δεν θα μπορούν να παίξουν.
Το δημαρχείο δε θα κτιστεί.
Η πόλη μας από Ομορφούπολη θα γίνει Ασχημούπολη.
Ζωγράφισαν

Αφού τελειώσαμε  την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, βγάλαμε τα καπέλα, βγήκαμε  από τον ρόλο μας και επιλέξαμε ατομικά πλέον και αιτιολογημένα το καπέλο (οπτική) που μας αντιπροσωπεύει περισσότερο.
Συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι όλους μας αντιπροσωπεύει το πράσινο καπέλο με σκοπό να εργαστούμε όλοι «υπέρ της κατασκευής του νέου δημαρχείου για να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του δήμου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών» όμως με σύνθημα πάντοτε  «Σεβασμός στους δημότες και ιδιαίτερα στα παιδιά, καθώς και στο περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...