Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Η μεταφορά των έργων τέχνης με την τεχνική των αντιγνωμιών

Αντιγνωμίες
Πρόκειται για τεχνική ανταλλαγής αντίθετων απόψεων μεταξύ ομάδων ή ατόμων. Βοηθά τα παιδιά να ασκηθούν στον διάλογο, στην ανεύρεση επιχειρηματολογίας, στην ύπαρξη αντίθετων απόψεων, στην τέχνη της πειθούς. Βοηθά επίσης στην έκφραση ακραίων απόψεων και γνωμών στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου. Οι αντιγνωμίες δεν είναι αυτοσκοπός. Αποτελούν μέρος της διερευνητικής διεργασίας ενός θέματος και συνήθως συνοδεύονται από συμπεράσματα και συζήτηση στην τάξη.

Στο μάθημα της Μελέτης "Ένας διάλογος με τον πολιτισμό" αποφασίσαμε να εξετάσουμε το θέμα της μεταφοράς των έργων τέχνης με την τεχνική των αντιγνωμιών.
Δημιουργήσαμε δύο ομάδες, οι υπόλοιποι μαθητές αποτελούσαν το κοινό και εγώ ρύθμιζα τη συζήτηση γιατί ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόζαμε αυτή την τεχνική. Η τάξη ετοιμάσθηκε κατάλληλα, ονομάσαμε την εκπομπή "Τι αποφασίζεις;" και σκοπός η υποστήριξη των θέσεών μας με επιχειρήματα στην τέχνη της πειθούς.

Οι ομάδες 




Επιχειρήματα της 1ης ομάδας
Μαρίτα: Τα έργα πρέπει να μένουν στον τόπο που δημιουργήθηκαν, γιατί ανήκουν εκεί.Έρχονται άνθρωποι απ' όλον τον κόσμο να τα δουν και να τα θαυμάσουν. Έτσι μαθαίνουν καλύτερα τον πολιτισμό του τόπου αυτού.

Αγγελική: Τα έργα τέχνης πρέπει να παραμένουν στον τόπο που δημιουργήθηκαν γιατί είναι το φυσικό τους περιβάλλον και το καθένα έχει κάτι να μας πει περισσότερο.

Ιλιάδα:Τα έργα τέχνης πρέπει να παραμένουν στον φυσικό τους χώρο γιατί αποτελούν μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αυτού.

Επιχειρήματα της 2ης ομάδας
Γιώργος Μ.: Τα έργα τέχνης πρέπει να ταξιδεύουν και σε άλλες χώρες για να μπορούν να τα γνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι.

Βαγγέλης: Για να έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να θαυμάσουν τον πολιτισμό μιας χώρας περισσότεροι άνθρωποι πρέπει τα έργα τέχνης να ταξιδεύουν.Έτσι αναδεικνύεται ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας.

Στέφανος: Τα έργα τέχνης χρειάζεται να ταξιδεύουν γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στη χώρα που δημιουργήθηκαν.

Επειδή το κοινό ήταν διχασμένο ποια άποψη να υιοθετήσει, ακολούθησε δεύτερος  γύρος επιχειρημάτων

Δευτερολογίες
Επιχειρήματα της 1ης ομάδας

Ειρήνη: Υπάρχει κίνδυνος τα έργα να καταστραφούν κατά τη μεταφορά τους και επιπλέον πλήττεται ο τουρισμός της χώρας όταν τα έργα ταξιδεύουν σε άλλες χώρες. Ακόμη ποιος θα επωμίζεται το κόστος μεταφοράς κάθε φορά;

Ζένια: Όταν παραμένουν τα έργα στον τόπο τους, αναδεικνύεται η καταγωγή τους και δεν υπάρχει κίνδυνος να τα σφετερισθούν άλλοι. Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να τα γνωρίσουν θα βρουν τον τρόπο να το κάνουν. Εξάλλου υπάρχουν και τα τρισδιάστατα εικονικά μουσεία που σου δίνουν τη δυνατότητα να τα παρατηρήσεις.

Νοεμή: Τα έργα τέχνης πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους γιατί έτσι οι άλλοι δεν θα μπορούν να τα οικειοποιηθούν ως δικά τους.

Επιχειρήματα της 2ης ομάδας
Βαγγέλης: Με τις περιοδικές εκθέσεις των έργων τέχνης σε άλλες χώρες οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον πολιτισμό των άλλων λαών μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
Στέφανος:  Τα έργα αυτά ανήκουν σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο σε αυτούς τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν γιατί οι μελλοντικές γενιές έχουν πολλά να κερδίσουν. Αυτός είναι ο πολιτισμός όλης της γης.
Γιώργος Μ.: Συμφωνώ πως υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν τα έργα τέχνης κατά τη μεταφορά  και το κόστος μεταφοράς θα είναι μεγάλο. Από την άλλη τα έργα τέχνης θα πρέπει να τα ταξιδεύουν για να τα γνωρίζει ο κόσμος. Προτείνω λοιπόν να κατασκευάζονται ακριβή αντίγραφα των έργων τέχνης και να μεταφέρονται σε άλλες χώρες.
Μετά τις δευτερολογίες άρχισε να διαφαίνεται ένας τρόπος επίλυσης του θέματος και το κοινό να φαίνεται ικανοποιημένο.
Ομαδικά υιοθετήθηκαν τα εξής:
Θα κατασκευάζονται πιστά αντίγραφα των έργων και θα ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για να μπορούν να τα γνωρίσουν όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. 
Προτείνεται η δημιουργία τρισδιάστατων εικονικών περιηγήσεων στα μουσεία.
Αποτέλεσμα όλων αυτών τα αυθεντικά έργα παραμένουν στο φυσικό περιβάλλον τους και ο τουρισμός της χώρας δεν πλήττεται. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται ο πολιτισμός της χώρας χωρίς τον κίνδυνο να καταστραφούν τα αυθεντικά έργα τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...