Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Τα υπέρ και τα κατά της τηλεόρασης με την τεχνική των αντιγνωμιών


 Στο μάθημα της Μελέτης "Aκούμε ραδιόφωνο, παρακολουθούμε τηλεόραση" χωριστήκαμε σε δύο ομάδες με σκοπό να πά­ρουμε μέρος σε μια συζήτηση με θέμα τα υπέρ και τα κατά της τηλεόρασης, αξιοποιώντας τη στρατηγική των αντιγνωμιών.

Σχετική εικόνα

Αντιγνωμίες 
 Πρόκειται για τεχνική ανταλλαγής αντίθετων απόψεων μεταξύ ομάδων ή ατόμων. Βοηθά τα παιδιά να ασκηθούν στον διάλογο, στην ανεύρεση επιχειρηματολογίας, στην ύπαρξη αντίθετων απόψεων, στην τέχνη της πειθούς. Βοηθά επίσης στην έκφραση ακραίων απόψεων και γνωμών στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου. Οι αντιγνωμίες δεν είναι αυτοσκοπός. Αποτελούν μέρος της διερευνητικής διεργασίας ενός θέματος και συνήθως συνοδεύονται από συμπεράσματα και συζήτηση στην τάξη. Δημιουργήσαμε δυο ομάδες, ονομάσαμε την εκπομπή "TV να δεις ή να μη δεις " και ξεκινήσαμε. 



Οι ομάδες








Επιχειρήματα της 1ης  ομάδας

-Δεν πιστεύω να διαφωνείτε; Η τηλεόραση ψυχαγωγεί τους ανθρώπους όλων των ηλικιών  και ταυτόχροναμπορεί να είναι και εκπαιδευτική, καθώς μέσα από συγκεκριμένες εκπομπές μπορεί να μάθει στο παιδί καινούριες γνώσεις και να αναπτύξει διάφορες δεξιότητες.
-Καταλάβετέ το μια για πάντα. Η τηλεόραση ωφελεί. Ενημερώνεσαι για ό,τι συμβαίνει στη χώρα σου, αλλά και για μακρινές χώρες.
-Η τηλεόραση έχει τόσες πολλές εκπομπές ενημερωτικές και μορφωτικές και μας πληροφορεί άμεσα και γρήγορα για όσα συμβαίνουν στον κόσμο.
-Ξεχνάτε ότι η τηλεόραση μας δίνει την ευκαιρία να καθόμαστε με όλη την οικογένεια και βλέποντας να μιλάμε και να γελάμε.
-Η τηλεόραση μας βοηθάει να περνάμε την ώρα μας ευχάριστα και είναι μια ευχάριστη παρέα όταν είμαστε μόνοι μας.
-Ωφελεί, δεν θα το ξαναπώ. Ενημερωνόμαστε, διασκεδάζουμε και νιώθουμε σαν να ήμαστε εκεί όταν συμβαίνει κάτι.
-Η τηλεόραση ωφελεί σίγουρα, αλλά με μέτρο και προσοχή.


Επιχειρήματα της 2ης  ομάδας
-Παιδιά  το  ξέρω  ότι  σε  όλους  μας  αρέσει  η  τηλεόραση   και  δε  διαφωνώ. Όμως  όταν  βλέπουμε  τηλεόραση  πάμε  αδιάβαστοι  στην  Ορθογραφία, στην  Ιστορία  ή  σε  οποιοδήποτε   άλλο  μάθημα.
- Η τηλεόραση βλάπτει. Πάει και τελείωσε. Πονάει το κεφάλι σου, και πληρώνεις στον γιατρό έναν σκασμό λεφτά για να αγοράσεις γυαλιά.
-Βλέπετε τηλεόραση; Είστε με τα καλά σας! Περνάτε δημιουργικά τον χρόνο σας και σταματήστε να είστε κολλημένοι στο γυαλί.
-Μα τι λέτε ρε παιδιά! Ένα βιβλίο είναι πολύ καλύτερο από την τηλεόραση.
-Κάνετε μεγάλο λάθος που καρφώνεστε στην τηλεόραση. Η τηλεόραση είναι για τους τεμπέληδες.
-Μπορεί η τηλεόραση να είναι και μια εκπαιδευτική οθόνη. όμως αν βλέπεις πολύ ώρα στο τέλος λειτουργεί αρνητικά!
-Αντί να κάθεσαι να γεμίζεις το μυαλό σου με ανοησίες, είναι προτιμότερο να πας μια βόλτα με τους γονείς σου.
-Εντάξει να μην φτάσουμε στα άκρα και να μην βλέπουμε καθόλου τηλεόραση, αλλά θα πρέπει να επιλέγουμε τι θα βλέπουμε και πόση ώρα θα βλέπουμε.
-Η τηλεόραση προσφέρει πολλά όταν επιλέγουμε τι βλέπουμε. Όμως ας μην το ξεχνάμε. Η πραγματικότητα είναι εκεί έξω και όχι πίσω από το γυαλί.
-Εγώ προτείνω αντί να βλέπουμε για ώρες τηλεόραση να διαβάζουμε ένα βιβλίο. Κερδίζεις πολύ περισσότερα.









Οι δύο συντονίστριες της εκπομπής μετά το πέρας των αντιγνωμιών με παραστατικότητα και άριστη οργάνωση της συζήτησης, έθεσαν ερωτήματα για κάποιες θέσεις των ομάδων από καθημερινά παραδείγματα. Μετά από ομαδική συζήτηση δόθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις και αποφασίσαμε:
Χρησιμοποιούμε καλύτερα την τηλεόραση, όταν διαλέγουμε τις εκπομπές, τις κρίνουμε και τις συζητούμε με τους γονείς μας. Επίσης, όταν συγκρίνουμε πώς παρουσιάζεται μια είδηση σε ένα κανάλι και πώς σε ένα άλλο, όταν δεν παρακολουθούμε σκηνές βίας, όταν κρίνουμε τις διαφημίσεις και ελέγχουμε αν είναι σωστές ή παραπλανητικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...