Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Λέμε όχι στον ρατσισμό

 Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. 
Ταυτόχρονα έχει οριστεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. 

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου  ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του   Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα.
Με αφορμή αυτές τις δύο παγκόσμιες ημέρες ετοιμάζουμε βιωματική δράση. "Με τη φιλία πολεμάμε τον ρατσισμό"

Η  Αϊσέ αναγκάζεται να πάει σχολείο σε μια άλλη χώρα εξαιτίας του πολέμου και αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής.

Κύκλος κουτσομπολιού

Οι μαθητές χωρίζονται σε δύο ομάδες και σχηματίζουν δύο ομόκεντρους κύκλους. Ο εσωτερικός κύκλος είναι ένα πρόσωπο που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.  Ο εξωτερικός κύκλος εκφράζει φήμες, γνώμες και κουτσομπολιά. Με την τεχνική ανακαλύπτονται και βιώνονται προκαταλήψεις, συγκρούσεις, αντιθέσεις κ.ά.
Η  Αϊσέ κάθεται στο κέντρο του κύκλου και ο εξωτερικός κύκλος εκφράζει φήμες, γνώμες και κουτσομπολιά.
 
Συζητάμε στην ολομέλεια τα συναισθήματα που βίωσε η  Αϊσέ, καλλιεργούμε την ενσυναίσθηση και ετοιμάζουμε το αλφαβητάρι της φιλίας. Επιλέγουμε λέξεις για τη φιλία, τις γράφουμε σε ένα χαρτί και το κολλάμε πάνω σε ένα παλιό σιντί. Τοποθετούμε στο κέντρο μια μπίλια και το ονομάζουμε παιχνίδι της αγάπης γιατί η αγάπη δεν έχει χρώμα και καταργεί όλες τις διακρίσεις.
Υποδεχόμαστε ευπρόσδεκτα την Αϊσέ  στην τάξη μας και όλοι μαζί παίζουμε με το καινούριο μας παιχνίδι.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...