Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Χρόνια Πολλά-Καλή Χρονιά


Λίγο πριν τη δύση του 2017 και την αυγή του 2018 είθισται να γίνεται απολογισμός της χρονιάς που πέρασε και να τίθενται οι στόχοι της νέας χρονιάς.  Oι σκέψεις μας για τη νέα χρονιά, αλλά και για εκείνη που φεύγει είναι πολλές.  
Πάνω από τις σκέψεις μας κρέμεται μια ασημένια ομίχλη. Καθώς διαλύεται η αχλή, στην απέναντι όχθη του μυαλού μας αναδύονται οι μνήμες και ξεπροβάλλουν πίσω από το ωχρό πέπλο της.
Αισθανόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας,  τους ήχους, τα γεγονότα…
Τα αφουγκραζόμαστε σαν μια κοντινή μελωδία, χωρίς να χρειαζόμαστε να τεντώσουμε τα αυτιά μας για να ακούσουμε όλες τις νότες. Όλοι αυτοί οι ήχοι συνθέτουν τη μουσική που διατρέχει τους δρόμους του μυαλού μας.
Αντιφατικά συναισθήματα, λύπη και χαρά, ελπίδα και αγωνία διαδέχονται το ένα το άλλο  περιμένοντας το νέο έτος. Η έναρξη κάθε νέας χρονιάς αποτελεί για τον καθένα μας μια ευκαιρία αυτοκριτικής και περισυλλογής.
Κάθε αρχή μας δίνει ελπίδα πως κάτι θα αλλάξει, κάτι καινούριο θα συμβεί. Κάνουμε όνειρα, θέτουμε τους στόχους μας και ελπίζουμε να πραγματοποιηθούν.
Πάνω λοιπόν στην αλλαγή είναι η ευκαιρία όλων μας να σταματήσουμε για λίγο τον χρόνο και να σκεφτούμε πραγματικά τι θέλουμε να μας φέρει η νέα χρονιά. Αγκαλιάστε την αλλαγή. Η αλυσίδα της ζωής είναι φτιαγμένη με αποχαιρετισμούς και καλωσορίσματα. Σε κάθε αρχή υπάρχει και ένα τέλος και σε κάθε τέλος υπάρχει μια νέα αρχή. Και όσο κοιτάς πίσω και δεν κοιτάς μπροστά χάνεις πολλά!
Υποδεχτείτε το νέο έτος με αισιοδοξία και ευχηθείτε δυνατά μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα αγάπη, περισσότερα χαμόγελα, ευτυχία, υγεία, αφήνοντας τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σας.
Εύχομαι μόνο θετικές σκέψεις για τη νέα χρονιά. Αλλάξτε οπτική γωνία και τρόπο σκέψης με μια μεγάλη δόση αισιοδοξίας.
Προσδοκίες με πινελιές φρεσκάδας,  καλής διάθεσης και θετικής σκέψης!

Καλή χρονιά!!!
 
 


 

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Καλά Χριστούγεννα


Τα δώρα που πρέπει να αποθέσουμε στη φάτνη της γέννησης του Χριστού, προευτρεπίζοντας παράλληλα τη φάτνη της καρδιάς μας για να προσκυνήσουμε τον Λυτρωτή του κόσμου.
Το δώρο της αγάπης
-Αγάπη! Μίλα μου για την αγάπη.
-Ο Χριστός σταυρώθηκε για να μας δείξει την αγάπη του. 
 
Το δώρο της συγχώρεσης
-Τι χρειάζονται οι άνθρωποι αυτό το δώρο;
-Γιατί συνεχίζουν να κάνουν λάθη κι ο Θεός τους συγχωρεί. 
 
Το δώρο της ειρήνης
-Ειρήνη! Δε νομίζω πως οι άνθρωποι νοιάζονται και πολύ για την ειρήνη.
-Όχι. Για να αποκτήσεις αυτό το δώρο πρέπει πρώτα να μάθεις ν’ αγαπάς.
Το δώρο της κατανόησης
-Κατανόηση! Τι μεγάλη λέξη!
-Ο Ιησούς θέλει ν’ αγαπάμε τους άλλους όπως τους έχει πλάσει ο Θεός κι ας είναι διαφορετικοί από μας. Άσπροι, μαύροι, κίτρινοι, όμορφοι, άσχημοι, κοντοί, ψηλοί όλοι είμαστε ίσοι.
 
Το δώρο της αιώνιας ζωής
- Μ’ αρέσει όπως ακούγεται.
- Όποιος πιστεύει στον Ιησού ζει με αγάπη, με συγχώρεση, με ειρήνη, με κατανόηση κι έτσι κερδίζει την αιώνια ζωή και ζει για πάντα στις καρδιές των ανθρώπων.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Σήμερα ετοιμάσαμε ομαδικά τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Επιλέξαμε το όνομα της εφημερίδας, τον τίτλο του άρθρου και στη συνέχεια προσθέσαμε το κείμενο του άρθρου, τις εικόνες και τα περιεχόμενα της εφημερίδας.








Χαϊκού για τις γιορτές

 Η πρώτη μας προσπάθεια να γράψουμε Χαϊκού και να κάνουμε επανάληψη στον συλλαβισμό σύμφωνα με την ενότητα της "Γλώσσας Ἱστορίες του Χειμώνα"

Το χιόνι πέφτει,
Χριστούγεννα έρχονται,
παιδιά χαίρονται.
Γιώργος Θ.


Είναι χειμώνας
χιονίζει πολύ,
θέλω κουβέρτα.
Καλλιόπη

Πράσινο είναι
κλαδιά μεγάλα έχει
το δέντρο αυτό.
Θοδωρής

Ο χιονάνθρωπος
έχει για χέρια ξύλα
και σκουφάκι μωβ.
Ελένη Ξ.

Οι μέρες περνούν
Χριστούγεννα έρχονται
τι ευτυχία!!!
Χριστίνα Κ.

Την Πρωτοχρονιά
πάντα θα μοσχοβολά
βασιλόπιτα
Δήμητρα

Γέννηση Χριστού
χαρά και ειρήνη σε
όλο τον κόσμο.
Ιωάννα

Ο Αϊ Βασίλης
μοιράζει τα δώρα
σε όλα τα παιδιά.
Άγγελος

΄Ηρθαν οι γιορτές
και το χιόνι το πολύ,
τα δώρα πολλά.
Νίκη

Το δέντρο λάμπει
Χριστούγεννα έρχονται,
είναι μαγεία.
 Γιώργος Φ,

Τα Χριστούγεννα
είναι πολύ γεμάτα
χαρά και κέφι.
Μαρία

Ο Αϊ Βασίλης
θα φέρει πολλά δώρα
κάτω στο δέντρο.
Κωνσταντίνος

Ή με ήλιο
ή με βροχή
είναι μια μέρα φανταστική.
Καλλιρόη

Όλοι προσμένουν
με χαρά και αγάπη
τη νέα χρονιά.
Νικόλας

Τα Χριστούγεννα
είναι γεμάτα κέφι
χαρά, αγάπη.
Δημήτρης


Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Ψηφιδωτές εικόνες της Γέννησης


Τελειώνοντας την ενότητα των Θρησκευτικών "Χριστούγεννα: Ο Θεός γίνεται άνθρωπος", αφού διαβάσαμε την εικόνα της Γέννησης  του Χριστού  εξηγήσαμε  ότι η προσφορά και η αγάπη είναι το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων (πέρα από τη «γιορταστική» κατανάλωση), μοιραστήκαμε. ιδέες και φράσεις για τα Χριστούγεννα, τις καταγράψαμε και ετοιμάσαμε το ψηφιακό δέντρο των ευχών, τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε, δοκιμάσαμε διάφορα γλυκά, ονειρευτήκαμε  τα δικά μας Χριστούγεννα και απαντώντας στο ερώτημα"Αν τα Χριστούγεννα ήταν...", δημιουργήσαμε τις δικές μας χριστουγεννιάτικες  κατασκευές, σήμερα ασχοληθήκαμε με  την εικόνα της Γέννησης με έναν διαφορετικό τρόπο.
Σχεδιάσαμε το σπήλαιο και στη συνέχεια το καλύψαμε με ψηφίδες από χρωματιστές κορδέλες. Τέλος, κόψαμε τα πρόσωπα από τις εικόνες της Γέννησης και τα τοποθετήσαμε στο σωστό σημείο.
Ήταν μια διαφορετική προσέγγιση του γεγονότος της Γέννησης, οι μαθητές υπεύθυνα προσπαθούσαν να ξεχωρίσουν τα πρόσωπα και να τα τοποθετήσουν στη σωστή θέση. Σήμερα πραγματικά μπορούσαν να διαβάσουν...την εικόνα. 













Ακόμη  παρουσιάσαμε την εικόνα της Γέννησης διαφορετικά, τρισδιάστατα. Βάψαμε τα πρόσωπα, τα κολλήσαμε σε ρολό από χαρτί και τα τοποθετήσαμε στη σωστή θέση.




Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ετοιμάσαμε τις κατασκευές μας. Πήραμε  διάφορα ποτήρια και τα βάψαμε με άσπρο πλαστικό  χρώμα απέξω χρησιμοποιώντας σφουγγαράκι. Στη συνέχεια  κολλήσαμε με την τεχνική ντεκουπάζ διάφορες χαρτοπετσέτες με χριστουγεννιάτικα σχέδια. Προσθέσαμε  χρυσόσκονη και στολίσαμε τα ποτήρια.
Ευχαριστούμε τις κυρίες Κάλλη Ντίνα και  Νικηφόρου Χριστίνα, μητέρες μαθητών της προηγούμενης τάξης μου, για την πολύτιμη βοήθειά τους.












Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Η ιστορία της Έλεν Κέλερ

Η ιστορία μιας γυναίκας που έμαθε στην οικουμένη να σέβεται τα άτομα με ειδικές ανάγκες!

Όταν το να είσαι τυφλός και κωφάλαλος δεν φαίνεται να παίζει κανέναν ρόλο στη ζωή, εκεί αναζήτησε την Έλεν Κέλερ, τον άνθρωπο που έκανε το προσωπικό δράμα θρίαμβο της θέλησης και της αποφασιστικότητας.

Η γυναίκα που θριάμβευσε πάνω στην αντιξοότητα και την αναπηρία, που έκανε τον βίο της μοντέλο δραστηριότητας και παράδειγμα προς μίμηση, δεν έχει ανάγκη από τίτλους και χαρακτηρισμούς.

Χτυπημένη από τη συμφορά σε νεαρή ηλικία, έμεινε τυφλή και κωφάλαλη, δεν έχασε ωστόσο την όρεξη για ζωή: με τη βοήθεια της δασκάλας της για μισό σχεδόν αιώνα, σημείωσε τεράστια πρόοδο στις επικοινωνιακές της δεξιότητες, γεγονός που θα εξαργυρωνόταν αργότερα με πανεπιστημιακό πτυχίο!

Κι από κει το έργο και η προσωπική της υπερπροσπάθεια δεν έχει πραγματικά τέλος: πολιτική και κοινωνική ακτιβίστρια, εργάστηκε πυρετωδώς για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, γράφοντας άρθρα, δίνοντας διαλέξεις, ιδρύοντας ιδρύματα, συμμετέχοντας σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και περιδιαβαίνοντας τον κόσμο με τα οικουμενικά μηνύματα του σεβασμού και της αγαστής συνύπαρξης.

Η αξιοθαύμαστη ζωή της είναι το πλέον τρανό παράδειγμα ότι η ανθρώπινη ύπαρξη όρια δεν γνωρίζει, έστω και αν οι φραγμοί είναι οι φυσικές τροχοπέδες της αναπηρίας και της δυσλειτουργίας...

HelKel1
Πρώτα χρόνια

Η Έλεν Άνταμς Κέλερ γεννιέται στις 27 Ιουνίου 1880 στην Αλαμπάμα ως η πρώτη από τις δύο κόρες του βετεράνου αξιωματικού του Αμερικανικού Εμφυλίου Άρθουρ Κέλερ και της Κάθριν Άνταμς Κέλερ, την ίδια ώρα που είχε δύο μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέλφια.

Η οικογένεια δεν ήταν ιδιαιτέρως ευκατάστατη και ζούσε από το φειδωλό εισόδημα της φυτείας βαμβακιού που διατηρούσε, ενώ αργότερα ο πατέρας της θα γινόταν εκδότης μιας εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας.

Η Κέλερ γεννήθηκε υγιής, έχοντας τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής. Ξεκίνησε μάλιστα να μιλά από πολύ νωρίς, σε ηλικία 6 μηνών, ενώ πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωής περπατούσε κανονικά...

Απώλεια όρασης και ακοής

Το 1882 ωστόσο η Έλεν αρρωσταίνει, «εγκεφαλικός πυρετός» ήταν η διάγνωση του οικογενειακού γιατρού, με τον υψηλό πυρετό να ταλαιπωρεί τη μικρή για πολλές μέρες. Η πραγματική φύση της νόσου της παραμένει μέχρι και σήμερα μυστήριο, με τους ειδικούς να υποθέτουν ότι επρόκειτο για μηνιγγίτιδα ή οστρακιά. Λίγες μέρες ωστόσο μετά το ξέσπασμα της ασθένειας, η μητέρα της παρατηρεί ότι η μικρή Έλεν δεν αντιδρά πλέον σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα: η Κέλερ έμεινε τυφλή και κωφή, όντας μόλις 18 μηνών.

Μεγαλώνοντας, η Κέλερ ανέπτυξε μια -περιορισμένη βέβαια- μέθοδο επικοινωνίας με τη φίλη της Martha Washington, τη νεαρή κόρη της οικογενειακής μαγείρισσας. Τα δυο κορίτσια είχαν εφεύρει διάφορες νοηματικές τεχνικές, όμοια με τη γλώσσα των κωφαλάλων, και όταν η Κέλερ ήταν 7 ετών οι δυο τους μπορούσαν να επικοινωνήσουν με περισσότερα από 60 σήματα.

Ο ψυχισμός της ωστόσο δονούταν από αγριότητα, με το νεαρό κορίτσι να κλοτσά και να ουρλιάζει όταν εκνευριζόταν ή αντιθέτως να χαχανίζει νευρικά και ανεξέλεγκτα στη χαρά της. Τα μανιασμένα ξεσπάσματα στη Martha και τους γονείς της θα έκαναν τον περίγυρο να καλεί πλέον την οικογένεια να την κλείσει σε άσυλο.

Η παιδαγωγός Αν Σάλιβαν

HelKel5
Αναζητώντας κουράγιο και απαντήσεις, πέφτει στα χέρια της μητέρας Κέλερ το 1886 το οδοιπορικό του Τσαρλς Ντίκενς «American Notes», απ' όπου και πληροφορείται για την πετυχημένη εκπαίδευση ενός τυφλού και κωφού παιδιού. Αμέσως οι γονείς μεταβαίνουν στη Βαλτιμόρη για να συναντήσουν τον ειδικό γιατρό Julian Chisolm, ο οποίος εξετάζοντας τη νεαρή Κέλερ συστήνει στους γονείς να συναντήσουν τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, τον εφευρέτη του τηλεφώνου, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν με κωφά παιδιά.

Και πράγματι έτσι έγινε: ο Μπελ προτείνει στην οικογένεια να ταξιδέψουν μέχρι τη Βοστόνη και το Perkins Institute for the Blind, που είχε την απαραίτητη εξειδίκευση για την περίπτωση της Έλεν. Εκεί θα γνωριστούν με μια από τους πρόσφατους αποφοίτους του ινστιτούτου, την Anne Sullivan, και η 49χρονη σχέση μεταξύ δασκάλας και μαθήτριας θα ξεκινήσει.

Τον Μάρτιο του 1887, η Σάλιβαν θα εγκατασταθεί στην οικία των Κέλερ στην Αλαμπάμα και θα αρχίσει το διδακτικό πρόγραμμα: τον συλλαβισμό με τα δάχτυλα. Η άρνηση ωστόσο της 7χρονης Έλεν να συνεργαστεί και η ιδιαίτερη δυναμική της οικογένειας θα απέτρεπαν οποιαδήποτε επιτυχία στις διδακτικές προσπάθειες.

Η Αν απαιτεί την πλήρη απομόνωση δασκάλου και μαθητή για να συνεχίσει, με την ίδια και την Έλεν να ζουν πλέον «εξόριστες» σε καλύβα της φυτείας. Παλεύοντας υπομονετικά με την αισθητική απομόνωση της Έλεν και τις εκρήξεις θυμού της, η Αν καταφέρνει να της μάθει τη λέξη «νερό»: η πολυπόθητη πρώτη σύνδεση μεταξύ αντικειμένου και γραμμάτων είχε μόλις συμβεί! Το «παιχνίδι των λέξεων» κεντρίζει το κορίτσι, που μέχρι το βράδυ έχει μάθει περισσότερες από 30 λέξεις...

Κανονική εκπαίδευση
HelKel7
Το 1890, η Έλεν αρχίζει μαθήματα ομιλίας στη σχολή κωφών Horace Mann School for the Deaf της Βοστόνης. Θα περνούσαν βέβαια 25 κοπιώδη χρόνια πριν μάθει η Κέλερ να μιλά με τρόπο που να την καταλαβαίνουν οι άλλοι, οι βάσεις είχαν ωστόσο τεθεί. Από το 1894-1896, θα παρακολουθήσει μαθήματα στο σχολείο για κωφούς Wright-Humason School for the Deaf της Νέας Υόρκης, όπου και βελτιώνει τις επικοινωνιακές της δεξιότητες, αποκομίζοντας ταυτόχρονα εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

Την ίδια περίπου εποχή, η Κέλερ βάζει στόχο να πάει κάποια στιγμή στο πανεπιστήμιο. Το 1896 γράφεται στο Cambridge School for Young Ladies, μια προπαρασκευαστική εκπαιδευτική δομή για γυναίκες, όπου και γνωρίζει μια σειρά από αξιοσημείωτους ανθρώπους. Ξεχωρίζει φυσικά ο συγγραφέας Μαρκ Τουέιν, ο οποίος εντυπωσιάζεται από την επιμονή της και σύντομα οι δυο τους γίνονται φίλοι!

Ο Τουέιν θα τη γνωρίσει στον πιστό του φίλο Henry Rogers, διευθυντή στην πετρελαϊκή Standard Oil, ο οποίος θαμπώνεται επίσης από το ταλέντο και την αποφασιστικότητα της Κέλερ και συμφωνεί να της χορηγήσει υποτροφία για να φοιτήσει στο Κολέγιο Radcliff. Η Κέλερ ξεκινά μαθήματα, με την Αν πάντα στο πλευρό της για να της «μεταφράζει» τις παραδόσεις και τα γραπτά κείμενα.

Μέχρι την εποχή αυτή, η Κέλερ διέθετε στο επικοινωνιακό της οπλοστάσιο μια σειρά από δεξιότητες, όπως το διάβασμα χειλιών με την αφή, τον κώδικα Μπράιγ, τον συλλαβισμό με τα δάχτυλα και την ομιλία φυσικά. Με τη βοήθεια της Σάλιβαν και του κατοπινού συζύγου της δασκάλας, Τζον Μέισι, η Κέλερ γράφει το πρώτο της βιβλίο, το περίφημο «The Story of My Life», στο οποίο συνοψίζεται η ιστορία του τυφλού και κωφάλαλου κοριτσιού και η μεταμόρφωσή του σε 21χρονη φοιτήτρια! Η Κέλερ αποφοιτεί από το Radcliffe το 1904, σε ηλικία 24 ετών.

Το 1905, η Σάλιβαν παντρεύεται τον Μέισι, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παραμένοντας ωστόσο πάντα στο πλευρό της Κέλερ ως δασκάλα, φίλη και μέντορας. Τελικά η Κέλερ θα μετακομίσει στο σπίτι του ζευγαριού, για να μπορούν να της δίνουν όλη τη φροντίδα που χρειαζόταν. Προοδευτικά βέβαια η στενή σχέση Κέλερ-Σάλιβαν θα απομάκρυνε το ζευγάρι, καθώς η αφοσίωση της Αν στην Έλεν ήταν μοναδική στα χρονικά. Μερικά χρόνια μετά, το ζευγάρι θα χωρίσει, χωρίς ωστόσο να παίρνει ποτέ διαζύγιο...

HelKel13
Κοινωνικός ακτιβισμός

Μετά το πανεπιστήμιο, ο ασίγαστος νους της Κέλερ δεν καταλάγιασε: όχι μόνο θέλησε να μάθει περισσότερα για τον κόσμο, αλλά έβαλε σκοπό να βελτιώσει τις ζωές των άλλων! Η απίστευτη ιστορία της ζωής της σύντομα θα την έκανε δημοσιότητα, περιδιαβαίνοντας την Αμερική και δίνοντας εμπνευσμένες διαλέξεις, μοιραζόμενη την εμπειρία της με το κοινό που το είχε περισσότερο ανάγκη, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, η Κέλερ θα αφιερωθεί ολόψυχα σε κοινωνικές διεκδικήσεις και πολιτικούς αγώνες, από το δικαίωμα ψήφου στη γυναίκα και τον έλεγχο των γεννήσεων μέχρι και οικουμενικότερες αξίες όπως ο πασιφισμός. Έφτασε μάλιστα μέχρι το Κογκρέσο, επιχειρηματολογώντας με πυγμή υπέρ των δικαιωμάτων των τυφλών και των τρόπων βελτίωσης της ζωής τους.

Το 1915 ιδρύει από κοινού με τον περίφημο πολεοδόμο George Kessler το ίδρυμα Helen Keller International, σε μια προσπάθεια να αντιπαρατεθούν με τις συνθήκες και τις επιπτώσεις του υποσιτισμού αλλά και της τύφλωσης. Το 1920, γίνεται ενεργό μέλος και βοηθά στη δημιουργία της ένωσης πολιτικών ελευθεριών της Αμερικής (American Civil Liberties Union).

Όταν σχηματίστηκε η αμερικανική ένωση για τους τυφλούς (American Federation for the Blind) το 1921, η Κέλερ έλαβε την αναγνώριση που της έπρεπε: γίνεται επίσημο μέλος το 1924 και περιοδεύει στη χώρα για να συγκεντρώσει κονδύλια και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα που είχαν να κάνουν με τη ζωή των τυφλών. Την ίδια εποχή προσχωρεί και σε μια σειρά ακόμα από φιλανθρωπικούς οργανισμούς αφιερωμένους στην ανακούφιση και τη βοήθεια των λιγότερο προνομιούχων ανθρώπων.

HelKel14
Με το που αποφοίτησε από το κολέγιο, η Κέλερ έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κάτω από την επίδραση του δηλωμένου αριστερού καθηγητή Τζον Μέισι. Από το 1909-1921, γράφει μια σειρά από άρθρα και δοκίμια για τον σοσιαλισμό, τα οποία θα εκδοθούν αργότερα σε τόμο, με τίτλο «Out of the Dark», όπου και περιγράφει τις απόψεις της για την πολιτική ιδεολογία αλλά και τον τρόπο που βλέπει διεθνή ζητήματα.

Κι όμως, η δραστήρια πολιτική ενασχόλησή της με τον σοσιαλισμό θα της έφερνε και τις πρώτες κριτικές για την κατάστασή της, κάνοντάς τη θύμα της προκατάληψης και του φόβου που προκαλεί η διαφορετικότητα. Ενώ μέχρι τότε ο Τύπος ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικός στις δραστηριότητές της, εγκωμιάζοντας το κουράγιο και εκθειάζοντας τη νοημοσύνη της, με το που κατέστησε δημόσιες τις απόψεις της για τον σοσιαλισμό, οι εφημερίδες άρχισαν να της ασκούν κριτική στη βάση ότι ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες! Αναφορές έκαναν τον γύρο της Αμερικής που απέδιδαν τις σοσιαλιστικές της απόψεις στους «πρόδηλους περιορισμούς της ανάπτυξής της»...

Εργασία και επιρροή

Το 1936, η αναμφισβήτητη σύντροφος της ζωής της και επί 49 χρόνια δασκάλα της, η πολυαγαπημένη της Αν Σάλιβαν, πεθαίνει, όντας πλέον και η ίδια τυφλή από το 1932. Η νεαρή γραμματέας της Κέλερ, Polly Thompson, που ήταν στη δούλεψή της ήδη από το 1914, θα γίνει πλέον η μόνιμη συνοδός της.

Το 1946, η Κέλερ γίνεται σύμβουλος σε διεθνή ζητήματα της Αμερικανικής Ένωσης Τυφλών, θέση που της εξασφαλίζει παγκόσμια αναγνώριση: από το 1946-1957, ταξιδεύει σε περισσότερες από 35 χώρες σε 5 ηπείρους, μεταφέροντας το μήνυμα για καλύτερη ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

HelKel19
Το 1955, σε ηλικία 75 ετών, η Κέλερ θα εγκαινιάζει το πιο εξαντλητικό ταξίδι της ζωής της: ένα 5μηνο οδοιπορικό 65.000 χιλιομέτρων στην Ασία! Μέσα από τις καθημερινές ομιλίες και τις δημόσιες εμφανίσεις της, θα έφερνε έμπνευση και κουράγιο σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η αυτοβιογραφία της Κέλερ «The Story of My Life» θα γινόταν τηλεοπτική σειρά το 1957 (The Miracle Worker), ενώ το 1959 η ιστορία της θα μετατραπεί σε θεατρικό έργο στο Μπρόντγουεϊ, με τη μεταφορά του συναρπαστικού βίου της στον κινηματογράφο να έρχεται λίγο αργότερα, το 1962, γεγονός που η αμερικανική ακαδημία δεν μπορούσε παρά να βραβεύσει με Όσκαρ...

Θάνατος και κληρονομιά

Η Κέλερ χτυπήθηκε από μια σειρά από εγκεφαλικά επεισόδια το 1961 και πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της στο σπίτι της στο Κονέκτικατ.

Κατά τη διάρκεια του βίου της βραβεύτηκε πολυάριθμες φορές για τις δράσεις αλλά και την προσωπική υπερπροσπάθεια που έκανε, σε ένα είδος αναγνώρισης των επιτευγμάτων της (Theodore Roosevelt Distinguished Service Medal το 1936, Presidential Medal of Freedom το 1964, συμπερίληψή της στο Women's Hall of Fame το 1965).

Έλαβε επίσης τιμητικούς διδακτορικούς τίτλους από μια σειρά πανεπιστημίων του κόσμου, όπως της Γλασκόβης, του Βερολίνου, του Νέου Δελχί, του Γιοχάνεσμπουργκ και φυσικά από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η Έλεν Κέλερ πέθανε στον ύπνο της την 1η Ιουνίου 1968, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τα 88α γενέθλιά της. Στη διάρκεια της αξιοσημείωτης ζωής της, μετατράπηκε σε ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η αποφασιστικότητα, η σκληρή δουλειά και η φαντασία μπορούν να υπερπηδήσουν οποιοδήποτε εμπόδιο στη ζωή, ακόμα και τις τροχοπέδες της φυσικής ανεπάρκειας. Όλη της η ιστορία μπορεί να συνοψιστεί στις εξής λέξεις: ένας εξαίσιος θρίαμβος πάνω στην αντιξοότητα...

H ιστορία της Έλεν Κέλερ σε κινούμενα σχέδια










 Πηγή

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ψηφιακές χριστουγεννιάτικες ευχές

Σε συνέχεια της ενότητας των Θρησκευτικών "Χριστούγεννα:Ο Θεός γίνεται άνθρωπος" μοιραστήκαμε ιδέες και φράσεις για τα Χριστούγεννα, τις καταγράψαμε και ετοιμάσαμε το ψηφιακό δέντρο των ευχών.

 

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Υλικό για τα Χριστούγεννα

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν το χριστουγεννιάτικο δένδρο……
 
http://www.iep.edu.gr/library/images/uploads/afieromata/christmas_tree/

Κάλαντα
http://www.iep.edu.gr/library/images/uploads/afieromata/kalanta/

Λίγα λόγια για τα ήθη και έθιμα του δωδεκαήμερου 

http://www.iep.edu.gr/library/images/uploads/afieromata/dodekahmero/

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν οι Καλικάντζαροι…. 

http://www.iep.edu.gr/library/images/uploads/afieromata/kalikantzaroi/

Φαγητα και Γλυκά του δωδεκαήμερου

http://www.iep.edu.gr/library/images/uploads/afieromata/fagitaxrist/

Πηγή

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Αν τα Χριστούγεννα ήταν ...


Στην ενότητα των Θρησκευτικών "Χριστούγεννα: Ο Θεός γίνεται άνθρωπος" αφού διαβάσαμε την εικόνα της Γέννησης  του Χριστού, εξηγήσαμε  ότι η προσφορά και η αγάπη είναι το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων (πέρα από τη «γιορταστική» κατανάλωση). Σήμερα, μέσα από τα βιώματά μας, εστιάζοντας κάθε φορά σε μία αίσθηση προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τα Χριστούγεννα διαφορετικά.
Τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε, δοκιμάσαμε διάφορα γλυκά, ονειρευτήκαμε  τα δικά μας Χριστούγεννα και απαντήσαμε στο ερώτημα "Αν τα Χριστούγεννα ήταν..."

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Η σήραγγα της Ομορφούπολης με την τεχνική των αντιγνωμιών


Αντιγνωμίες
Πρόκειται για τεχνική ανταλλαγής αντίθετων απόψεων μεταξύ ομάδων ή ατόμων. Βοηθά τα παιδιά να ασκηθούν στον διάλογο, στην ανεύρεση επιχειρηματολογίας, στην ύπαρξη αντίθετων απόψεων, στην τέχνη της πειθούς. Βοηθά επίσης στην έκφραση ακραίων απόψεων και γνωμών στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου. Οι αντιγνωμίες δεν είναι αυτοσκοπός. Αποτελούν μέρος της διερευνητικής διεργασίας ενός θέματος και συνήθως συνοδεύονται από συμπεράσματα και συζήτηση στην τάξη.

 Αποτέλεσμα εικόνας για ρητορικοι αγωνεσ


 Στο μάθημα της Μελέτης "Ο τόπος μας" αποφασίσαμε να εξετάσουμε το θέμα της σήραγγας της Ομορφούπολης με την τεχνική των αντιγνωμιών.
Δημιουργήσαμε δύο ομάδες, επιλέχθηκαν οι υπεύθυνοι της εκπομπής και οι υπόλοιποι μαθητές αποτελούσαν το κοινό. Η τάξη ετοιμάσθηκε κατάλληλα, ονομάσαμε την εκπομπή " Τι συμβαίνει στην Ομορφούπολη;" και σκοπός η υποστήριξη των θέσεών μας με επιχειρήματα στην τέχνη της πειθούς.
Οι ομάδες 
Α. Η πρώτη ομάδα θα υποστηρίξει την άποψη "Η κατασκευή της σήραγγας  είναι έργο απαραίτητο για την Ομορφούπολη"

Β. Η δεύτερη ομάδα θα υποστηρίξει την άποψη "Η κατασκευή της σήραγγας δεν κρίνεται έργο απαραίτητο για την Ομορφούπολη"


Επιχειρήματα της 1ης ομάδας
Ραφαήλ :Νομίζω ότι η σήραγγα θα κάνει καλό στην Ομορφούπολη και στους κατοίκους της.γιατί  πολλοί άνθρωποι θα βρουν δουλειά, οι επισκέπτες της Ομορφούπολης θα γίνουν περισσότεροι αφού ο δρόμος δε θα είναι πια στενός και απότομος.

Άγγελος: Πιστεύω ότι πρέπει να φτιαχτεί αυτή η σήραγγα για να αποφύγουμε πολλές επικίνδυνες στροφές.

Θοδωρής: Η κατασκευή της σήραγγας είναι πολύ σημαντική για την Ομορφούπολη γιατί θα μειωθούν τα ατυχήματα στους δρόμους.

Κωνσταντίνος:Πιστεύω ότι πρέπει να κατασκευαστεί η σήραγγα γιατί τα καταστήματα θα έχουν περισσότερη δουλειά, θα μετακινούμαστε πιο γρήγορα και με ασφάλεια και τα φορτηγά θα μεταφέρουν πιο γρήγορα τα προϊόντα.

Δημήτρης:Η κατασκευή της σήραγγας θα μειώσει την απόσταση ανάμεσα στην Ομορφούπολη και την πρωτεύουσα.

Επιχειρήματα της 2ης ομάδας

Χριστίνα Κ.: Δε θα κατασκευαστεί ο νέος δρόμος  γιατί δεν θα απολαμβάνουμε την ομορφιά της φύσης, τα λουλούδια, τα δέντρα και τα ζώα.

Καλλιόπη: Καλύτερα να μη γίνει η σήραγγα γιατί θα κοστίσει πολύ και θα φέρει αναστάτωση στη ζωή των ζώων.

Ελένη Ξ.: Μα καλά δεν σκέφτονται τα ζώα; Θα καταστραφεί το περιβάλλον και με τις μεγάλες ταχύτητες κινδυνεύει η ασφάλεια των ζώων.

Χριστίνα Μ.:Όχι! Δεν πρέπει να γίνει αυτή η σήραγγα γιατί με το σκάψιμο θα χαλάσει η εικόνα του βουνού και μαζί και οι φωλιές των ζώων.

Μαρία:Θα κοπούν δέντρα και θα μειωθεί το οξυγόνο για ανθρώπους και ζώα. Ακόμη τα ζώα θα χάσουν τις φωλιές τους και θα εξαφανιστούν.

Ιωάννα:Τρελαθήκατε τελείως; Από Ομορφούπολη  η πόλη μας θα γίνει Ασχημούπολη. Θα εξαφανιστούν όλα τα ζώα.

Νίκη: Εγώ λέω να μη γίνει ο δρόμος γιατί θα καταστρέψουμε το βουνό.






Επειδή το κοινό ήταν διχασμένο ποια άποψη να υιοθετήσει, ακολούθησε δεύτερος  γύρος επιχειρημάτων

Δευτερολογίες
Επιχειρήματα της 1ης ομάδας
Γιώργος Φ.: Πρέπει να γίνει ο νέος δρόμος, επειδή είναι πιο σύντομος και θα καταναλώνουμε λιγότερα καύσιμα και θα κερδίζουμε περισσότερο χρόνο.

Γιώργος Θ. : Με την κατασκευή της σήραγγας διευκολύνεται η  μετακίνηση των ανθρώπων και των οχημάτων.Βελτιώνεται έτσι το εμπόριο, ο τουρισμός και άρα η οικονομία της ευρύτερης εποχής.

Επιχειρήματα της 2ης ομάδας

Δήμητρα: Μπορεί να πηγαίνουμε πιο γρήγορα όμως θα χαθεί η ομορφιά του τοπίου.

Καλλιρόη: Όλα τα ζώα της περιοχής θα ζητήσουν αλλού καταφύγιο με αποτέλεσμα την καταστροφή του οικοσυστήματος.

Μετά τις δευτερολογίες άρχισε να διαφαίνεται ένας τρόπος επίλυσης του θέματος και το κοινό να φαίνεται ικανοποιημένο.
Ομαδικά υιοθετήθηκαν τα εξής:
Θα γίνει η κατασκευή της σήραγγας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Ομορφούπολης και την ασφάλεια όλων. Όμως...
Θα τοποθετηθούν προστατευτικά κικλιδώματα να μην βγαίνουν τα  ζώα στον δρόμο και κινδυνεύουν.
Θα γίνει αναδάσωση της περιοχής για να προστατευτεί το περιβάλλον.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Διαβάζουμε την Εικόνα της Γέννησης του Χριστού

Στην τέταρτη ενότητα των Θρησκευτικών "Χριστούγεννα: Ο Θεός γίνεται άνθρωπος"  διαβάσαμε την εικόνα της Γέννησης του Χριστού. Προσθέσαμε κείμενο και ήχο για ολιστική προσέγγιση του γεγονότος,
 

Ηχητικό αρχείο με την ανάλυση της εικόνας της γεννήσεως

Γέννηση 15ος αι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...