Στους μαθητές μου!!!


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε σαν άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος Επιμόρφωσης ΤΠΕ Β' Επίπεδο. Με πολλή αγάπη μαζί τώρα θα το εμπλουτίσουμε με εργασίες, σκέψεις και εικόνες και ελπίζω να αποτελέσει τον αγαπημένο δικτυακό σας τόπο. Μέσα στις σελίδες του να ταξιδέψετε τώρα, αλλά και αργότερα για να κρατήσετε ζωντανά στη μνήμη σας όσα θα ζήσουμε μαζί αυτή τη χρονιά.

Το Σχολείο

Το Σχολείο

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Αντιγνωμίες :Υπέρ και κατά της τηλεόρασης

Στο μάθημα της Μελέτης "Aκούμε ραδιόφωνο, παρακολουθούμε τηλεόραση" χωριστήκαμε σε δύο ομάδες με σκοπό να πά­ρουμε μέρος σε μια συζήτηση με θέμα τα υπέρ και τα κατά της τηλεόρασης, αξιοποιώντας τη στρατηγική των αντιγνωμιών.
 

Αντιγνωμίες 
 Πρόκειται για τεχνική ανταλλαγής αντίθετων απόψεων μεταξύ ομάδων ή ατόμων. Βοηθά τα παιδιά να ασκηθούν στον διάλογο, στην ανεύρεση επιχειρηματολογίας, στην ύπαρξη αντίθετων απόψεων, στην τέχνη της πειθούς. Βοηθά επίσης στην έκφραση ακραίων απόψεων και γνωμών στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου. Οι αντιγνωμίες δεν είναι αυτοσκοπός. Αποτελούν μέρος της διερευνητικής διεργασίας ενός θέματος και συνήθως συνοδεύονται από συμπεράσματα και συζήτηση στην τάξη. Δημιουργήσαμε δυο ομάδες, ονομάσαμε την εκπομπή "Υπέρ και κατά της τηλεόρασης" και ξεκινήσαμε. 
 
Οι ομάδες


 Επιχειρήματα της 1ης  ομάδας
 
-Η τηλεόραση  είναι ένα  πολυεργαλείο. Ωφελεί καθώς με αυτό μπορούμε να ενημερωνόμαστε για πολλά πράγματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η τηλεόραση μπορεί πολλές φορές να μας κρατάει συντροφιά, ιδιαίτερα όταν είμαστε μόνοι μας.
-Η τηλεόραση  ωφελεί, γιατί μπορούμε να ενημερωθούμε για τον καιρό και για ό,τι γίνεται στον κόσμο. Μπορούμε να δούμε ταινίες, ντοκυμαντέρ και κινούμενα σχέδια. Επίσης, βλέπουμε πολλές διαφημίσεις και ξέρουμε τι προϊόντα υπάρχουν.
-Η τηλεόραση ωφελεί γιατί παίρνεις άμεσες πληροφορίες για ό,τι συμβαίνει στον έξω κόσμο.
-Με την τηλεόραση οι τηλεθεατές μαθαίνουν τι γίνεται στον κόσμο. -Η τηλεόραση μας βοηθάει να περνάμε την ώρα μας ευχάριστα και είναι μια ευχάριστη παρέα όταν είμαστε μόνοι μας.
 
 Επιχειρήματα της 2ης  ομάδας
 
-Η τηλεόραση βλάπτει γιατί:προκαλεί προβλήματα όρασης, οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση και προβάλλει αρνητικά για τα παιδιά και τους νέους. Ακόμη, μπορεί να χειραγωγήσει τον λαό, κάνοντας προπαγάνδα και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.Τέλος, οδηγεί σε υπερκαταναλωτισμό μέσω των διαφημίσεων.
-Πιστεύω ότι η τηλεόραση "σκοτώνει" τη φαντασία των παιδιών. Τα παιδιά χωρίς την τηλεόραση ανάγκαζαν το μυαλό τους να κάνει κάτι δημιουργικό, ενώ με την τηλεόραση παίρνουν έτοιμες εικόνες χωρίς τη δική τους φαντασία.
-Η τηλεόραση βλάπτει την υγεία μας, καθώς αν βλέπουμε πολλές ώρες πονάνε τα μάτια μας. Ακόμη, αν βλέπουμε πολύ τηλεόραση, δεν θέλουμε να παίζουμε με άλλους και γινόμαστε επιθετικοί. Τέλος, βλέποντας πολύ τηλεόραση και παράλληλα τρώγοντας, βάζουμε κιλά.
-Η τηλεόραση βλάπτει γιατί έχει πολλές ακατάλληλες εκπομπές που προβάλουν λάθος πρότυπα, τα οποία υιοθετούν τα παιδιά και οι νέοι.
-Πιστεύω ότι η τηλεόραση βλάπτει, επειδή η υπερβολική ώρα έκθεσης των ματιών στην οθόνη της τηλεόρασης βλάτει την υγεία των ματιών.
-Η τηλεόραση βλάπτει και γι΄αυτό μπορείτε να παίξετε με τα κατοικίδιά σας και αν δεν έχετε, παίξτε κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι.

Οι δύο συντονίστριες της εκπομπής, Δάφνη-Δέσποινα, μετά το πέρας των αντιγνωμιών με παραστατικότητα και άριστη οργάνωση της συζήτησης, έθεσαν ερωτήματα για κάποιες θέσεις των ομάδων από καθημερινά παραδείγματα. Μετά από ομαδική συζήτηση δόθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις και αποφασίσαμε:
Χρησιμοποιούμε καλύτερα την τηλεόραση, όταν διαλέγουμε τις εκπομπές, τις κρίνουμε και τις συζητούμε με τους γονείς μας. Επίσης, όταν συγκρίνουμε πώς παρουσιάζεται μια είδηση σε ένα κανάλι και πώς σε ένα άλλο, όταν δεν παρακολουθούμε σκηνές βίας, όταν κρίνουμε τις διαφημίσεις και ελέγχουμε αν είναι σωστές ή παραπλανητικές. Τέλος, καταλήξαμε στο σύνθημα: Ναι στην τηλεόραση, αλλά με μέτρο.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πασχαλινά αυγά

Στην ενότητα της Γλώσσας "Χριστός Ανέστη" σύμφωνα με τη συνταγή "Πρωτότυπα πασχαλινά αυγά" ετοιμάσαμε τα δικά μας αυγά. Χρησιμοποιήσαμε  λωρίδες γκοφρέ σε διάφορα χρώματα και τυλίξαμε τα αυγά. Στη συνέχεια βρέξαμε το χαρτί και τα χρώματα αποτυπώθηκαν στα αυγά.
Καλό Πάσχα!!!
 








Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κατασκευή λαγού

Το Πάσχα πλησιάζει και ετοιμάσαμε τις κατασκευές μας. Κατασκευή λαγού. Πήραμε αυγά από φελιζόλ, τα βάψαμε σε διάφορα χρώματα, κολλήσαμε κουμπιά και τα χρησιμοποιήσαμε για το σώμα του λαγού. Στη συνέχεια σχεδιάσαμε  το κεφάλι του λαγού σε χαρτόνι, κολλήσαμε τα μάτια και τη μύτη. Στο τέλος, πήραμε ξυλάκια από σουβλάκια για τα πόδια του λαγού και τα στερεώσαμε σε παπούτσια που φτιάξαμε από πλαστελίνη και έτοιμες οι κατασκευές μας. 
Πάσχα είναι η αφορμή για ενότητα, συνεργασία, αγάπη και προσφορά. Το βιώσαμε σήμερα στην τάξη μας, καθώς τα  παιδιά συνεργάστηκαν για το εξαίρετο αυτό αποτέλεσμα.

Καλή Ανάσταση!!! 
 
 




 




























Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Επίσκεψη στη Βεργίνα

Σήμερα επισκεφθήκαμε το Μουσείο της Βεργίνας και το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών. Καθώς πηγαίναμε, η ξεναγός κα Εύη για τους ποταμούς που βλέπαμε στα αριστερά και στα δεξιά μας και τη σημασία τους για την ευρύτερη περιοχή. Όταν φτάσαμε, παρατηρήσαμε εξωτερικά τον λόφο και φάγαμε. Κατόπιν μπήκαμε  στο μουσείο και η ξεναγός μάς έδειξε τον τάφο του Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στη συνέχεια μας έδειξε τον τάφο του Πρίγκηπα Αλέξανδρου Δ', του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στη συνέχεια είδαμε τη χρυσή λάρνακα του Φίλιππου και το χρυσό στεφάνι  που φορούσε. Το στεφάνι έχει βάρος 700 γρ. και αποτελείται από 32 κλαδάκια, 313 χρυσά φύλλα και 68 βελανίδια. Μαζί στον βασιλικό τάφο του Φιλίππου θάβεται  και η θρακιώτισσα σύζυγός του Μήδα. Βρέθηκε η χρυσή λάρνακα  και το  χρυσό στέμμα της. Επιπρόσθετα είδαμε τα κτερίσματα που έβαζαν οι αρχαίοι προγονοί μας στους τάφους τους, τοιχογραφίες με θέμα το κυνήγι και την αρπαγή της Περσεφόνης. Τέλος, είδαμε φωτογραφίες από τις ανασκαφές με τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο. 
Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, το οποίο περιλαμβάνει το Ανάκτορο του Φιλίππου, την ταφική συστάδα των Τημενιδών, καθώς και το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. Ήταν μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη και με τη φανταστική ξενάγηση της κυρίας Εύης ταξιδέψαμε στο παρελθόν και είδαμε και μάθαμε πολλά πράγματα για την ιστορία των Αιγών και τον πολιτισμό των Μακεδόνων.
 















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...