Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας και ο Ακάθιστος Ύμνος με την καρέκλα της αφήγησης

Στο μάθημα των Θρησκευτικών και  στην ενότητα "Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας και ο Ακάθιστος Ύμνος" μιλήσαμε για την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους και τον Ακάθιστο Ύμνο.

Μεταφερθήκαμε στο έτος 626 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη και με την τεχνική "Καρέκλα της αφήγησης" ο Ευστράτιος (Μαρία), ένας βυζαντινός στρατιώτης, μας αφηγείται γεγονότα από την πολιορκία των Αβάρων.

 

"Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού μας, είχε εκστρατεύσει εναντίον των Περσών. Τότε οι Πέρσες συμμάχησαν με τους Αβάρους και με πολυάριθμο στρατό πολιόρκησαν την πόλη μας από στεριά και θάλασσα. Αποκρούσαμε πολλές επιθέσεις. Όσοι μπορούσαμε να κρατήσουμε όπλα βρισκόμασταν στις επάλξεις και αντιστεκόμασταν, ενώ ο άμαχος πληθυσμός κατέκλυζε τις εκκλησίες και προσευχόταν στον Θεό και τη Θεοτόκο Μαρία για τη σωτηρία της Πόλης.  Ο Πατριάρχης με την εικόνα της Παναγίας περιφερόταν στα τείχη και μας εμψύχωνε Η τελική επίθεση όμως είχε ξεσπάσει και φαινόταν ότι δε θα αντέχαμε για πολύ ακόμη. Τότε συνέβη κάτι απροσδόκητο και φοβερό. Μια πολύ δυνατή θύελλα ξέσπασε ξαφνικά και τα εχθρικά καράβια, άρχισαν να καταποντίζονται το ένα μετά το άλλο. Έντρομοι οι εχθροί εγκατέλειψαν την πολιορκία και τράπηκαν σε φυγή. Ένα μεγάλο θαύμα είχε γίνει και αποδώσαμε τη σωτηρία της πόλης στην πολιούχο μας Θεοτόκο. Το βράδυ της επόμενης μέρας, όλοι  συγκεντρωθήκαμε στον ιερό ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας. Όλοι μαζί ψάλλαμε όρθιοι τον Ύμνο στην Παναγία, που έμεινε στην ιστορία  γνωστός με το όνομα «Ακάθιστος Ύμνος»".

 Η καρέκλα της αφήγησης


Ένας μαθητής/ μία μαθήτρια κάθεται σε μια καρέκλα στο κέντρο της τάξης και αφηγείται -ως ένα συγκεκριμένο ιστορικό πρόσωπο- τα βιώματά του, εκφράζει συναισθήματα, εξομολογείται κ.λπ. 
 
Καρέκλα της αφήγησης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες έκαναν ερωτήσεις στον Ευστράτιο και αυτός παραστατικά και ζωντανά τους/τις περιέγραψε τα βιώματά του και εξέφρασε τα συναισθήματά του.
Μέσα από την τεχνική οι μαθητές κατέκτησαν όχι μόνο τη θεωρητική γνώση αλλά και την πρακτική και κοινωνική μάθηση και το μάθημα έγινε μια πραγματική εμπειρία.
Ποιητής των Χαιρετισμών είναι ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές. Το ποίημα έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές που αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.
Πολύ όμορφοι Χαιρετισμοί έχουν γραφτεί και για πολλούς άλλους αγίους, αλλά οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι η βασική έμπνευση για όλους τους άλλους που έχουν γραφτεί.
Τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων μετά από παρέμβαση της Παναγίας, όλοι έψαλλαν στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο όρθιοι (από εκεί και το όνομά του) και τότε μάλλον γράφτηκε το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

                     Τῇ ὑπερμάχῷ στρατηγῷ τὰ νικητήρια,    
                     ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια,
                     ἀναγράφω σοι ἡ πόλις σου, Θεοτόκε•
                     ἀλλ' ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον,
                     ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον,
                     ἵνα κράζω σοί• Χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε.
 
Συγχαρητήρια, Μαρία,  για την εκπληκτική παραστατικότητά σου και την  εκφραστικότητά σου και σε όλα τα παιδιά για τις εύστοχες ερωτήσεις σας και τις επισημάνσεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.