Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Έργα τέχνης: Να μείνουν ή να φύγουν;

 

Αντιγνωμίες 
Πρόκειται για τεχνική ανταλλαγής αντίθετων απόψεων μεταξύ ομάδων ή ατόμων. Βοηθά τα παιδιά να ασκηθούν στον διάλογο, στην ανεύρεση επιχειρηματολογίας, στην ύπαρξη αντίθετων απόψεων, στην τέχνη της πειθούς. Βοηθά επίσης στην έκφραση ακραίων απόψεων και γνωμών στο ασφαλές περιβάλλον του σχολείου. Οι αντιγνωμίες δεν είναι αυτοσκοπός. Αποτελούν μέρος της διερευνητικής διεργασίας ενός θέματος και συνήθως συνοδεύονται από συμπεράσματα και συζήτηση στην τάξη. 
Debate clipart debate club, Debate debate club Transparent FREE for  download on WebStockReview 2020

Στο μάθημα της Μελέτης "Ένας διάλογος με τον πολιτισμό" αποφασίσαμε να εξετάσουμε το θέμα της μεταφοράς των έργων τέχνης με την τεχνική των αντιγνωμιών.
Δημιουργήσαμε δύο ομάδες, οι υπόλοιποι μαθητές αποτελούσαν το κοινό και εγώ ρύθμιζα τη συζήτηση γιατί ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόζαμε αυτή την τεχνική. Η τάξη ετοιμάσθηκε κατάλληλα, ονομάσαμε την εκπομπή "Εδώ τα λέμε όλα", θέμα "Έργα τέχνης:Να μείνουν ή να φύγουν;" και σκοπό την υποστήριξη των θέσεών μας με επιχειρήματα στην τέχνη της πειθούς.
Συντονιστές της εκπομπής η Κυριακή και ο Ιάσονας. Με πολύ εύστοχες ερωτήσεις προέτρεπαν τα μέλη των ομάδων να τοποθετηθούν και να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.




Οι ομάδες 


 
 
Οι ερωτήσεις των συντονιστών
Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει τα έργα τέχνης να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες;
Πιστεύετε αν ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, υπάρχει το ενδεχόμενο φθοράς;
Πόσο θα ωφεληθούν οι καλλιτέχνες που δημιουργούν αυτά τα έργα αν ταξιδέψουν και σε άλλες χώρες;
Η τέχνη δεν έχει σύνορα. Συμφωνείτε;
Πιστεύετε ότι τα έργα τέχνης πρέπει να ταξιδεύουν για οικονομικούς ή για εικαστικούς-πολιτιστικούς ή και για τα δύο; 
Γιατί να μην ταξιδεύουν οι άνθρωποι για να δουν τα έργα τέχνης;
Βοηθάει να επισκέφτονται οι τουρίστες μια χώρα για να δουν τα έργα τέχνης;




Επιχειρήματα της 1ης ομάδας
 
-Τα έργα τέχνης πρέπει να παραμένουν στον τόπο που δημιουργήθηκαν γιατί είναι το φυσικό τους περιβάλλον και είναι μέρος της ιστορίας του.
-Κάθε έργο  έχει τη δική του ιστορία νε αποτέλεσμα να προκαλεί τον θαυμασμό και την περιέργεια για εξερεύνηση των ανθρώπων που δεν τα γνωρίζουν.
-Τα έργα τέχνης δεν πρέπει να ταξιδεύουν γιατί με τις συνεχείς μετακινήσεις μπορεί να καταστραφούν.
-Δεν είναι δυνατόν να ταξιδεύουν. Πώς θα χαρούν οι κάτοικοι της χώρας τους αυτή τη μοναδικότητα;


Επιχειρήματα της 2ης ομάδας
 
-Τα έργα τέχνης πρέπει να ταξιδεύουν γιατί η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα και πρέπει να γίνεται γνωστή σε όλον τον κόσμο.  
-Τα έργα τέχνης πρέπει να ταξιδεύουν για μικρό χρονικό διάστημα σε άλλες χώρες για να έχουν τη δυνατότητα περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να επισκεφτούν τη χώρα μας, να τα θαυμάσουν.
-Τα έργα τέχνης χρειάζεται να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες αν τα μουσεία αυτών των χωρών έχουν καλύτερες συνθήκες συντήρησης στο πέρασμα του χρόνου.
-Τα έργα τέχνης πρέπει να ταξιδεύουν γιατί έτσι αναδεικνύεται ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας.





Επειδή το κοινό ήταν διχασμένο ποια άποψη να υιοθετήσει, έγινε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα και ακολούθησε δεύτερος  γύρος επιχειρημάτων

Δευτερολογίες
Επιχειρήματα της 1ης ομάδας
 
-Όταν παραμένουν τα έργα στον τόπο τους, εκτός που δεν θα φθαρούν, οι άλλοι δεν θα μπορούν να τα οικειοποιηθούν ως δικά τους. 
-Δεν το βλέπετε; Ακόμη και η σημερινή κατάσταση είναι σύμμαχός μας. Στον καιρό της πανδημίας ούτε οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν, πόσο μάλλον τα έργα τέχνης.


Επιχειρήματα της 2ης ομάδας
 
υμφωνούμε πολύ ότι βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να ταξιδεύουν τα έργα. Δεν θα πρέπει όμως να σκέφτεστε μόνο αρνητικά γιατί με τις περιοδικές εκθέσεις των έργων τέχνης σε άλλες χώρες οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον πολιτισμό των άλλων λαών μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
-Προτείνουμε λόγω της κατάστασης που επικρατεί, να δημιουργηθούν ιστοσελίδες με τρισδιάστατα εικονικά μουσεία για να γνωρίσουν όλοι τα έργα τέχνης. Ακόμη, θα πρέπει να κατασκευάζονται ακριβή αντίγραφα των έργων τέχνης και να μεταφέρονται σε άλλες χώρες.
 
 
Μετά τις δευτερολογίες οι δύο συντονιστές συνόψισαν τις θέσεις των δύο ομάδων, πρότειναν τον τρόπο επίλυσης του θέματος και το κοινό να φαίνεται ικανοποιημένο.
 
Ομαδικά υιοθετήθηκαν τα εξής:
Προτείνεται η δημιουργία τρισδιάστατων εικονικών περιηγήσεων στα μουσεία, ώστε και σε κάθε δύσκολη περίπτωση, όπως σήμερα τον καιρό της πανδημίας, να μπορούν να ξεναγηθούν οι επισκέπτες για να γνωρίσουν τα έργα τέχνης.
Θα κατασκευάζονται πιστά αντίγραφα των έργων και θα ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για να μπορούν να τα γνωρίσουν όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. 
Αποτέλεσμα όλων αυτών τα αυθεντικά έργα παραμένουν στο φυσικό περιβάλλον τους και ο τουρισμός της χώρας δεν πλήττεται. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται ο πολιτισμός της χώρας χωρίς τον κίνδυνο να καταστραφούν τα αυθεντικά έργα τέχνης.
Συγχαρητήρια, Κυριακή και Ιάσονα για την πολύ καλή οργάνωση της εκπομπής, αλλά και σε όλα τα μέλη των ομάδων για την υποστήριξη των θέσεών  σας με σωστά επιχειρήματα.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.