Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο

Σήμερα με την τάξη μου επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό μουσείο. Μπαίνοντας μας ζήτησαν τα μπουφάν μας και τις τσάντες μας για να μπορούμε να απολαύσουμε άνετα την ξενάγηση.
Εκεί μας έδειξαν πώς οι άνθρωποι έκαναν τις γεωργικές τους εργασίες. Πρώτα απ' όλα όργωναν το χωράφι χρησιμοποιώντας το αλέτρι με τα βόδια. Αφού τελείωνε το όργωμα γινόταν η σπορά, χρησιμοποιώντας το 25% των σπόρων που μάζεψαν την προηγούμενη χρονιά. Αφού μεγάλωνε το σιτάρι αρκετά ερχόταν η εποχή του θερισμού, με τον οποίον μάζευαν το σιτάρι από τα χωράφια με το δρεπάνι και την παλαμαριά. Στη συνέχεια με μια μηχανή έσπαγαν το στάχυ και το άχυρο και ακολουθούσε το αλώνισμα όπου χώριζαν τον σπόρο από τα άχρηστα υλικά. Κατόπιν πήγαιναν στον μύλο για να μετατρέψουν τους σπόρους σε αλεύρι. 
Υπήρχαν δύο ειδών μύλοι:οι χειρόμυλοι και οι νερόμυλοι. Στον χειρόμυλο οι μυλόπετρες κινούνταν με την δύναμη του χεριού, ενώ στον νερόμυλο οι μυλόπετρες γυρνούσαν με τη δύναμη του νερού, δηλαδή το νερό έπεφτε πάνω στην φτερωτή με δύναμη και την γυρνούσε γύρω γύρω, έτσι όσο γυρνούσε η φτερωτή γυρνούσαν και οι μυλόπετρες.
Κάποια άλλα σημαντικά πράγματα που είδαμε ήταν τα νεροπρίονα και οι κοπάνες. Τα νεροπρίονα δούλευαν με την ίδια λογική του νερόμυλου, δηλαδή όσο γυρνούσε η φτερωτή τραβούσε και άφηνε ένα μικρό νήμα το οποίο οδηγούσε το πριόνι πάνω και κάτω. Οι κοπάνες ήταν αυτές οι οποίες έκαναν τα ρούχα πιο ανθεκτικά,σκληρά και αδιάβροχα και όλα αυτά μόνο χτυπώντας τα.
Στο Λαογραφικό μουσείο περάσαμε ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!!!!!
Γράφει ο Γαβριήλ.


                            Αποτέλεσμα εικόνας για λαογραφικό μουσείο θεσσαλονίκης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.