Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Γουρουνοχαρά


Ένα από τα σημαντικότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Θεσσαλίας είναι το σφάξιμο του γουρουνιού.
Πριν το 1940, πολλές οικογένειες έκαναν τα πάντα για να έχουν τον μεγαλύτερο γουρούνι, δίνοντάς του να φάει αλεσμένο καλαμπόκι, πίτουρο. Όταν μάλιστα η οικογένεια είχε πολλά μέλη, το γουρούνι έπρεπε να παχύνει πολύ. Η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού γινόταν με φροντίδα, ενώ ακολουθούσε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα.
Τρεις-τέσσερις συγγενικές οικογένειες καθόριζαν με τη σειρά ποια ημέρα θα έσφαζε το γουρούνι της. Επειδή όμως η όλη εργασία είχε ως επακόλουθο το γλέντι και τη χαρά, γι' αυτό και η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως γουρουνοχαρά.
Το λίπος (παστό), το έκοβαν μικρά κομματάκια και το έλιωναν μέσα σε καζάνι. Αφού άδειαζε το ρευστό λίπος στο δοχείο, έμεναν τα υπολείμματα, μικρά τεμάχια οι τσιγαρίδες. Το λιωμένο λίπος το έβαζαν σε δοχεία λαδιού και αφού πάγωνε, το διατηρούνταν σχεδόν όλο το χρόνο. Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας το χρησιμοποιούσαν, για λάδι.





1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.