Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Όλου του κόσμου τα παιδιά by six thinking hats

Στην ενότητα της Γλώσσας "Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίδιοι" γνωρίσαμε ιστορίες παιδιών από όλο τον κόσμο, μιλήσαμε για τα δικαιώματά τους μέσα από το επιτραπέζιο παιχνίδι μας και γράψαμε ποιήματα δημιουργικής γραφής.
Σήμερα μέσα από την καθημερινότητα  με την τεχνική των έξι σκεπτόμενων καπέλων, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε ένα καινούριο γεγονός.

Θέμα για συζήτηση: Ο Ρασίμ, ένα προσφυγόπουλο από το Πακιστάν, αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο μας.

Κάθε καπέλο της σκέψης είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης. Έτσι μπορούμε να ωφεληθούμε από μια αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων, όπως συμβαίνει όταν άνθρωποι με διαφορετική σκέψη και πεποιθήσεις συζητούν ένα θέμα.

Άσπρο: Το φορά ο παρατηρητής και εστιάζει στις διαθέσιμες πληροφορίες.
 

Μπλε:Με αυτό το καπέλο συντονίζουμε τις συζητήσεις.Ελέγχουμε την πρόοδο των διαδικασιών, δείχνουμε τα βήματα που η συζήτηση θα ακολουθήσει.    

Κόκκινο:Με αυτό το καπέλο κοιτάμε τα προβλήματα διαισθητικά, καταθέτοντας αυθόρμητες αντιδράσεις και συναισθήματα. 
 

-Νιώθω λύπη γιατί κάποια παιδιά δεν θέλουν τον Ρασίμ γιατί είναι προσφυγόπουλο από άλλη χώρα, αλλά και θυμό με αυτούς που το κάνουν αυτό.
-Αν ερχόταν κάποιο παιδάκι από ξένη χώρα στην τάξη μας θα προσπαθούσα να το κάνω να νιώσει ότι δεν είναι μόνο του εδώ.
-Τον καημένο! Οι μεγάλοι δε σκέφτονται τα παιδιά. Τα παιδιά είναι πάντοτε θύματα των μεγάλων.
 

 
 




Μαύρο: Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε όλες τις αρνητικές πλευρές της ιδέας που εξετάζουμε.
 
-Τι Ρασίμ και Ραχίν! Δε θέλουμε ξένους εδώ. Σιγά μην εμπιστευτούμε έναν που δεν είναι Έλληνας; Και με το έτσι θέλω μας επιβάλουν να τον έχουμε στην τάξη μας. Από πού και ως πού; Σιγά μην τον κάνουμε και φίλο.
-Είμαστε διαφορετικοί! Δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα και ούτε ταιριάζουμε.
-Γιατί ο Ρασίμ θα πρέπει να έρθει στο σχολείο μας; Αφού δεν ξέρει ελληνικά, να πάει σε άλλο σχολείο.



Κίτρινο: Εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο κάτι μπορεί να λειτουργήσει, τη θετική στάση, τα προβλεπόμενα ως θετικά αποτελέσματα, την ευοίωνη προοπτική, τις θετικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στο μέλλον.
-Εγώ πιστεύω πως δεν είναι ωραίο που όλοι αγνοούμε τον Ρασίμ. Είναι κι αυτός παιδί και έχει τα ίδια δικαιώματα με μας. Μπορεί να είναι από άλλη χώρα και να μην είναι ίδιος με μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον κάνουμε παρέα.
-Επιτέλους! Ένας καινούριος συμμαθητής από μια ξένη χώρα που σίγουρα έχουμε να μάθουμε πολλά για τα ήθη και έθιμα της χώρας του. Και το πιο σημαντικό θα μάθουμε με ποιον τρόπο γίνονται εκεί τα μαθήματα,
-Εγώ πιστεύω πως είναι καλό που ήρθε ήρθε ο Ρασίμ στην τάξη μας γιατί θα γνωρίσουμε τη γλώσσα του και θα μας πει πολλά πράγματα για τη χώρα του.
-Επιτέλους, θα έρθει καινούριο παιδί! Θα έχω κάποιον να παίζω.
 

 
 
 




Πράσινο:Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε να βρούμε δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα.


-Όταν έμαθα ότι θα έρθει ένα καινούριο παιδί στην τάξη μας από το Πακιστάν, αλήθεια στην αρχή ανησύχησα. Τις πρώτες μέρες τον απέφευγα, ίσως το φοβόμουν και λίγο. Στη συνέχεια, κατάλαβα πως είναι απλά ένα παιδί σαν κι εμάς. Του άρεσε το παιχνίδι και γελούσε με την ψυχή του σαν κι εμάς. Έπειτα αποφασίσαμε με τους φίλους μας να τον καλέσουμε στην παρέα μας. Τού δείξαμε τα παιχνίδια μας και μας έδειξε τα παιχνίδια που έπαιζε στο Πακιστάν. Τέλος, είναι ωραία εμπειρία να γνωρίζεις ανθρώπους από άλλες χώρες και να τους κάνεις φίλους σου.
-Θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε  στον Ρασίμ να συνηθίσει τη ζωή εδώ και να επικοινωνεί με μας μέσα από τα παιχνίδια και τις δράσεις μας.

Βγάζοντας τα καπέλα, στη συζήτηση που έγινε παρατηρήσαμε ότι ακούστηκαν όλες οι απόψεις.  Υιοθετήσαμε τον τίτλο της ενότητας ότι αν και είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίδιοι και μπορούμε να ταιριάξουμε.
Κλείνοντας για να βοηθήσουμε τον Ρασίμ να νιώσει καλύτερα, φωνάξαμε δυνατά τις ευχές μας να τις ακούσουν οι ισχυροί της Γης, ακούσαμε και χορέψαμε όλοι μαζί το τραγούδι "Αν όλα τα παιδιά της γης".
                    
                 
 
 

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Η γιορτή της 25ης Μαρτίου

Η  Στ' τάξη του Σχολείου μας τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου  παρουσιάζοντας με κάθε λεπτομέρεια το χρονικό της επανάστασης από την πτώση της Κωνσταντινούπολης ως την Απελευθέρωση μέσα από ιστορικά κείμενα,  πηγές και θεατρικά δρώμενα.
Συγκεκριμένα,  οι μαθητές - μαθήτριες του ΣΤ1, με την καθοδήγηση του δασκάλου τους του κου Γιώργου, «σκιαγράφησαν» σημαντικές προσωπικότητες του Αγώνα μεταφέροντας με εμφατικό τρόπο στο κοινό τη σπίθα που έκαιγε στην καρδιά των ηρώων του 1821,  προκαλώντας το θερμό χειροκρότημά του.
Συγχαρητήρια, αγαπημένα εκτάκια, μας συγκινήσατε και μας «παραδώσατε» ένα ωραίο μάθημα ιστορίας!
 
 
 
 




 

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Φυσικός πολυ - οδηγός Πεύκων

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα "Φροντίζω το περιβάλλον" και σε συνδυασμό με το μάθημα της Μελέτης μιλήσαμε για τα οικοσυστήματα και αποφασίσαμε να φτιάξουμε τον διαδραστικό χάρτη του φυσικού περιβάλλοντος των Πεύκων. Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και μελετήσαμε το οικοσύστημα, την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής μας. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το άλσος Δελασάλ και καταγράψαμε τα φυτά.
Τέλος, με φωτογραφίες και πληροφορίες που συλλέξαμε και σε συνεργασία με το Κέντρο Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ δημιουργήσαμε τον διαδραστικό χάρτη του Φυσικού Περιβάλλοντος των Πεύκων.
 
                   

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Η Άνοιξη ... ήρθε στην τάξη μας

Εαρινή ισημερία σήμερα. Πρώτη μέρα της άνοιξης!!!  Φορέσαμε την ανοιξιάτικη διάθεσή μας και βαλθήκαμε να την υποδεχτούμε. 
Πήραμε παλέτες, χρώματα, χαρτοπετσέτες με πολύχρωμα λουλούδια και με την τεχνική ντεκουπάζ τη ζωγραφίσαμε.
Καλώς ήρθες, Άνοιξη!!!

 


















Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Επίσκεψη στο άλσος Δελασάλ

Σε συνέχεια του μαθήματος της Μελέτης "Τα οικοσυστήματα της Ελλάδας"  και της θεματικής "Φροντίζω το περιβάλλον" των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων "Φυσικός πολυ-οδηγός του τόπου μας" επισκεφτήκαμε το άλσος Δελασάλ για να γνωρίσουμε τη χλωρίδα της περιοχής.
 
 
Αρχικά, περπατήσαμε στο δάσος και παρατηρήσαμε τα διάφορα δέντρα, φυτά και λουλούδια. Στη συνέχεια κόψαμε φύλλα και άνθη από διαφορετικά φυτά και τα συγκρίναμε. Υπήρχαν όμως πολλά αγριολούλουδα, των οποίων τα ονόματα δε γνωρίζαμε. Με την εφαρμογή αναγνώρισης φωτογραφίσαμε τα λουλούδια και μάθαμε το όνομά τους. 
Τέλος, κάθε παιδί  συνέλεξε φύλλα και άνθη και ετοίμασε το δικό του φυτολόγιο.



 

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Λέμε "ΟΧΙ" στον σχολικό εκφοβισμό

Σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας στα σχολεία. Αρχικά, παρακολουθήσαμε διάφορα βίντεο κατά της σχολικής βίας, συζητήσαμε για διάφορες μορφές βίας και περιγράψαμε διάφορα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Σε ένα φύλλο γράψαμε"ΤΟΥ Δ2 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ". Στη συνέχεια ακούγοντας το τραγούδι "Χέρια σαν και αυτά"  κάθε παιδί έγραψε ένα σύνθημα κατά της σχολικής βίας, το ζωγράφισε, το κολλήσαμε πάνω στο χαρτόνι και ετοιμάσαμε το ομαδικό πανό της τάξης.








Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Η Οδύσσεια των Ωκεανών

 Σήμερα η τάξη μας επισκέφτηκε τον πολυχώρο Νόησις. Αρχικά επισκεφτήκαμε το Μουσείο Τεχνολογίας. Ξεναγηθήκαμε στο εκθετήριο αυτοκινήτων και γνωρίσαμε τις διαφορετικές μηχανολογικές τάσεις, τις εξελίξεις στον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό, αλλά καικατανοήσαμε με ποιο τρόπο οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές μεταβολές επηρέασαν την εξέλιξη του αυτοκινήτου. Είδαμε οχήματα ιστορικού, συλλεκτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, τετράχρονες αλλά και δίτροχες «κυρίες», από τη δεκαετία του ’20 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, μεταφέροντας νοερά τους επισκέπτες σε άλλες εποχές, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την εξέλιξη της αυτοκίνησης.
 

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την έκθεση αρχαίας ελληνικής  τεχνολογίας και είδαμε δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάσθηκαν με βάση πληροφορίες από γραπτές πηγές.
Τέλος, στο Κοσμοθέατρο  στην προβολή της 3D ταινίας "Η Οδύσσεια των Ωκεανών", παρακολουθήσαμε το ταξίδι μιας μικρής φάλαινας στον ωκεανό, σε ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια ρεύματα της Γης. Γνωρίσαμε τον πλούτο των ωκεανών και ανακαλύψαμε πώς οι κλιματικές συνθήκες, το οικοσύστημα, η οικονομία και η ζωή στον πλανήτη μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αέναη κίνηση των θαλασσίων ρευμάτων των ωκεανών.