Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Η Κοκκινοσκουφίτσα από την ανάποδη

 Στην ενότητα της Γλώσσας "Η παράσταση αρχίζει" διαβάσαμε το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες έφτιαξαν το παραμύθι «από την ανάποδη», έκαναν δηλαδή τον λύκο «καλό» και την Κοκκινοσκουφίτσα ένα «κακό» κορίτσι.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ο δικός μας δίσκος γραφής

Στο μάθημα της Γλώσσας Γραφή, η μνήμη των ανθρώπων, μπήκαμε στη μηχανή του Χρόνου, ταξιδέψαμε στο 1600 π.Χ. και προσγειωθήκαμε στη Φαιστό της Κρήτης.

Μελετήσαμε τον δίσκο της Φαιστού και αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε τον δικό μας δίσκο γραφής. Μιλήσαμε για την εξέλιξη της γραφής από την Ιερογλυφική, τη Γραμμική Α', τη Γραμμική Β' μέχρι τη σημερινή μορφή. Αρχικά, επισκεφτήκαμε το Μουσείο των Θηβών και κάθε παιδί παρατήρησε την εξέλιξη της γραφής του ονόματός του. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. 
Η πρώτη ομάδα αποφάσισε να γράψει προτάσεις στη Γραμμική Β'. Κάθε παιδί επισκέφτηκε τη σελίδα, έγραψε μια πρόταση και παρατήρησε πώς γράφεται στη Γραμμική Β' για να ετοιμάσει τον δίσκο γραφής.
Η δεύτερη ομάδα θα έγραφε προτάσεις με ιδεογράμματα δικής της επινόησης. Κατέγραψε τα σύμβολα και τη σημασία τους που θα χρησιμοποιήσει για να εκφράσει τις προτάσεις της. 
Στο τέλος, αφού κάθε παιδί ετοίμασε τον δικό του δίσκο τον παρουσίασε στην ολομέλεια της τάξης. 
Για την αποκρυπτογράφηση του μηνύματος του δίσκου της Γραμμικής Β' οι υπόλοιποι μαθητές παρατήρησαν τα συλλαβογράμματα και διάβασαν την πρόταση.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα και καταφέραμε να διαβάσουμε τα κείμενα των συμμαθητών μας.
Η συνέχεια στην πράξη...
 

































 

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Συμμετοχή στο πρόγραμμα αναδάσωσης by six thinking hats

 Στo μάθημα της Μελέτης "Τα δάση εκπέμπουν σήμα κινδύνου"  μελετήσαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου μας για αναδάσωση με την τεχνική των έξι σκεπτόμενων καπέλων.

 


Τα «καπέλα» του De Bono, ενώ είναι ένας τρόπος οργάνωσης της σκέψης, προάγει την κοινωνικο-συναισθηματική εκπαίδευση, γιατί δημιουργεί μια ατμόσφαιρα τάξης που στηρίζεται στη συνεργασία, την ανταλλαγή, την αλληλεπίδραση, τη δημοκρατικότητα, την υπευθυνότητα και τον σεβασμό. Επεξεργάζεται όχι μόνο τις γνώσεις αλλά τα συναισθήματα, τις εμπειρίες, τις στάσεις, τις αντιλήψεις, τα στερεότυπα, τις ιδέες, τα όνειρα, τις αξίες και τα ιδανικά. Κάθε καπέλο της σκέψης είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης. Έτσι μπορούμε να ωφεληθούμε από μια αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων, όπως συμβαίνει όταν άνθρωποι με διαφορετική σκέψη και πεποιθήσεις συζητούν ένα θέμα.
 Άσπρο: Το φορά ο παρατηρητής και εστιάζει στις διαθέσιμες πληροφορίες.
Μπλε: Με αυτό το καπέλο συντονίζουμε τις συναντήσεις. Ελέγχουμε την πρόοδο των διαδικασιών, δείχνουμε τα βήματα που η συζήτηση θα ακολουθήσει.

 Κόκκινο: Με αυτό το καπέλο κοιτάμε τα προβλήματα διαισθητικά, καταθέτοντας αυθόρμητες αντιδράσεις και συναισθήματα. 


 
Έγραψαν:
-Η αναδάσωση θα κάνει μεγάλο καλό στην περιοχή μας. Σίγουρα θα συμμετέχω. 
-Επιτέλους, θα αναπνέουμε καθαρό οξυγόνο.
- Το πράσινο στις πόλεις είναι σημαντικό για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
-Πόσο χαρούμενος νιώθω που θα συμμετέχω στο πρόγραμμα αναδάσωσης του δήμου μας και θα περάσω μια μέρα στο δάσος με τους συμμαθητές μου.
-Νιώθω τόση χαρά που θα βοηθήσουμε το περιβάλλον μας να ξαναζωντανέψει.
-Θα είναι πολύ ωραία εμπειρία για μας.

 
Μαύρο: Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε όλες τις αρνητικές πλευρές της ιδέας που εξετάζουμε.
 

Έγραψαν:
-Όχου! Σιγά μην πάμε!Τι θα κάνουμε εκεί και σε τι θα βοηθήσει;
-Ούτε με σφαίρες. Ναι, το οξυγόνο μας ωφελεί, αλλά τόσα δέντρα υπάρχουν γύρω γύρω. Δε χρειάζεται και αναδάσωση. 
-Αυτοί που το κατέστρεψαν, αυτοί να συμμετέχουν στην αναδάσωση.
-Τι σε αναδάσωση; Τι λέτε που θα τρέχω εκεί κουβαλώντας φτυάρια και δεντράκια. Είναι πολύ κουραστικό.
-Ο δήμος έπρεπε να πάρει τα μέτρα του για να μην καταστραφεί το δάσος. Δεν θα την πληρώσουμε εμείς τώρα.
 
Κίτρινο: Εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο κάτι μπορεί να λειτουργήσει, τη θετική στάση, τα προβλεπόμενα ως θετικά αποτελέσματα, την ευοίωνη προοπτική, τις θετικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στο μέλλον.
 


Έγραψαν:
 -Δείτε το θετικά. Το δάσος αποτελεί πηγή ζωής και με την αναδάσωση η περιοχή μας θα ξαναπρασινίσει.
- Θα βοηθήσουμε όχι μόνο την περιοχή μας, αλλά και τα ζώα και τα φυτά του δάσους.
-Θα μπορούμε να αντικρίζουμε από τα παράθυρά μας το δάσος καταπράσινο και όχι ξερό όπως το βλέπουμε τώρα.
-Σκεφτείτε τι ωραίους περιπάτους μπορούμε να κάνουμε την άνοιξη που η φύση θα είναι ανθισμένη.
 
Πράσινο: Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε να βρούμε δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα.


Έγραψαν:

-Ωραία και απαραίτητη η αναδάσωση, αλλά πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή των δασών.
-Να τοποθετηθούν πινακίδες σε όλο το δάσος που να απαγορεύουν το άναμμα φωτιάς γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
-Να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία του περιβάλλοντος.
-Να μην κόβουμε τα δέντρα για την παραγωγή χαρτιού, αλλά να κάνουμε ανακύκλωση.





 

Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις και αφού τελειώσαμε  την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, βγάλαμε τα καπέλα, βγήκαμε  από τον ρόλο μας και επιλέξαμε ατομικά πλέον και αιτιολογημένα το καπέλο (οπτική) που μας αντιπροσωπεύει περισσότερο.

Συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι όλους μας αντιπροσωπεύει το πράσινο καπέλο με σκοπό να εργαστούμε όλοι «υπέρ της αναδάσωσης της περιοχής μας» και με σύνθημα πάντοτε  «Σεβασμός στο περιβάλλον».


Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Η Έξοδος και το ταξίδι στη Γη της Επαγγελίας με παιχνίδια ρόλων

 Στην ενότητα των Θρησκευτικών "Ιεροί τόποι και ιερές πορείες" οι μαθητές και οι μαθήτριες με την τεχνική "παιχνίδια ρόλων" παρουσίασαν την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο προς τη Γη της Επαγγελίας. 
Τα παιχνίδια ρόλων μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε είδους ιστορία, πραγματική ή φανταστική, στο παρελθόν, το παρόν ή στο μέλλον. Οι μαθητές/τριες  μπαίνουν στους ρόλους που τους/τις ανατίθενται και υποθέτουν ανάλογες κινήσεις και συμπεριφορές. Η τεχνική αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι οι μαθητές αποκτούν τη δυνατότητα να εκφράζονται με ασφάλεια, χωρίς να εκθέτουν τον εαυτό τους, αφού καλύπτονται πίσω από τους ρόλους τους. 

Πρώτα ο Ααρών και ο Μωυσής παρουσιάστηκαν στον Φαραώ και ζήτησαν να αφήσει ελεύθερους τους Ιουδαίους.


Στη συνέχεια ο λαός σχημάτισε μια πομπή και πήραν τον δρόμο μέσα από την έρημο, με κατεύθυνση προς την Ερυθρά Θάλασσα. 

Στην Ερυθρά θάλασσα ο Μωυσής άπλωσε το χέρι του με το ραβδί πάνω από τη θάλασσα.Τα νερά χωρίστηκαν στα δύο και σχημάτιζαν τείχος δεξιά και αριστερά. Οι Ισραηλίτες πέρασαν από μέσα, πατώντας σε στεριά.
Οι Ισραηλίτες συνέχισαν τον δρόμο τους στην έρημο. Μετά από μερικές εβδομάδες, τελείωσαν όλες οι τροφές που είχαν πάρει μαζί τους. Ο λαός άρχισε τα παράπονα.


 

 

Οι Ισραηλίτες συνέχισαν την πορεία τους στην έρημο και έφτασαν σε μια περιοχή που δεν είχε καθόλου νερό. Άρχισαν πάλι τα παράπονα στον Μωυσή. 

 

Ο Μωυσής χτύπησε πάνω στον βράχο, στο όρος Χωρήβ και οι Ισραηλίτες, παρά την απιστία τους στη δύναμη του Θεού, χόρτασαν νερό.