Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Καλές γιορτές

Σήμερα, στο τελευταίο μάθημά μας, ασχοληθήκαμε με χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες. Κάθε παιδί στόλισε το δέντρο του διαδραστικά, αποθήκευσε την εικόνα και τη μοιράστηκε μαζί μας. 

Καλά Χριστούγεννα και να αποχαιρετίσουμε αυτή την τόσο δύσκολη χρονιά για να υποδεχθούμε γεμάτοι ελπίδα το 2021.

 

 
 



 

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό υλικό και ιδέες για τα παιδιά

Εκπαιδευτικός φάκελος του Μουσείου Μπενάκη όπου παρουσιάζονται  παραδοσιακά έθιμα της Ελλάδας , προσφορά του Τμήματος Εκπαίδευσης. Σε μορφή pdf, εδώ.

Χριστουγεννιάτικες κάρτες με αφορμή εκθέματα του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου εδώ.

«Ταξιδεύοντας στον κόσμο τα Χριστούγεννα» Οδηγός Δραστηριοτήτων με αφορμή την ομώνυμη παράσταση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που θα είναι διαθέσιμη online  26 Δεκεμβρίου , ώρα 18:00. Πληροφορίες και μετάδοση εδώ.

Παγκόσμια κάλαντα” Χάρτης του Δ. Χατζηγιαννάκη όπου υπάρχουν Links με video όπου  παρουσιάζονται κάλαντα από διάφορα μέρη του κόσμου.

Στην ιστοσελίδα του29ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται πάρα πολλές χριστουγεννιάτικες προτάσεις για παιδιά, βιβλία, ενδιαφέροντα βίντεο, διαδραστικές αφίσες που επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Γ. Αντωνιάδου. Από το πλούσιο υλικό  ξεχωρίζει η διαδραστική αφίσα “Τα δώρα του χριστογεννιάτικου δέντρου”  στην οποία παρουσιάζεται συγκεντρωμένο υλικό για μικρές ηλικίες, παραμύθια, κατασκευές, τραγούδια, ταινίες, βιβλία  καθώς και οι διαδραστικές αφίσες με τα τα κάλαντα της Ελλάδας.

Χριστουγεννιάτικα!!! ”  Μια χριστουγεννιάτικη διαδραστική αφίσα της συναδέλφου Σοφίας Τσάντα με πλούσιο υλικό από το οποίο ξεχωρίζει το βίντεο με τα Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα έθιμα, τα κάλαντα της Μακεδονίας, η παρουσίαση με διάσημους πίνακες Χριστουγέννων και οι ταινίες “Christmas Carol” και “Όλιβερ Τουίστ”.

Το άστρο της Βηθλεέμ “.Ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο video που δημιούργησε η Σοφία Τσάντα μέσω της εφαρμογής thinglink  το οποίο «διηγείται» την ιστορία των Χριστουγέννων

Ήρθαν ταΧριστούγεννα εορτή μεγάλη… Ιστορίες, ήθη, έθιμα, παιχνίδια.. ” Μια διαδραστική αφίσα για τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά .

«Η ιστορία των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών» Μια διαδραστική αφίσα της εκπαιδευτικού Σ. Τσάντα όπου παρουσιάζονται  χριστουγεννιάτικα τραγούδια καθώς και πληροφορίες για αυτά τα  τραγούδια

Χριστούγεννα με τους  Peiramatistas” από το NOHSIS. Χριστουγεννιάτικες κατασκευές-πειράματα για παιδιά από 7 έως 10 ετών.

Χριστουγεννιάτικα παζλ για μικρά παιδιά της Καραπά  Βασιλικής.

Σκεψεδάκια Χριστουγεννιάτικα– Δραστηριότητες δημιουργικής σκέψης του Δημητρη Γραμμένου.

Εκτυπώσιμο Χριστουγεννιάτικο υλικό από την ομάδα του kids Project

Χριστουγεννιάτικο Escape room . Μία δημιουργία της εκπαιδευτικού Χαραλαμπάκη Μαρίας

Χριστούγεννα η γεννηση του χριστου στους πινακες διασημων ζωγραφων from Αφροδίτη Πιπεράρη

Πηγή

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Παίξε και πάρε το δώρο σου από τον Αη Βασίλη

Στην ενότητα της Γλώσσας  "Ο Χριστός γεννάται" διαβάσαμε την ιστορία της γέννησης, φτιάξαμε τη φάτνη on line, στολίσαμε on line το δέντρο, παίξαμε διάφορα παιχνίδια,  παρακολουθήσαμε βίντεο με χριστουγεννιάτικες ιστορίες, διαβάσαμε και ακούσαμε χριστουγεννιάτικες ιστορίες από τον Μικρό Αναγνώστη. Τέλος, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι για να κερδίσουμε το δώρο μας. Μοιραστήκαμε το συνεργατικό φύλλο εργασίας με το επιτραπέζιο, το στολίσαμε και γράψαμε τις οδηγίες. Αποφασίσαμε στα ζαχαρωτά να κατεβαίνουμε όπως στο φιδάκι και στο τρενάκι να ανεβαίνουμε όπως με τη σκάλα. Αύριο θα χωριστούμε σε ομάδες στα δωμάτια και θα το παίξουμε.



Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Συνταγές με ελαιόλαδο

 Στην ενότητα της Γλώσσας "Η ελιά" αφού γνωρίσαμε τα μυστικά του ελαιόλαδου γράψαμε συνταγές.


Τα χαρίσματα των παιδιών της τάξης μας

Στην ενότητα των Θρησκευτικών "Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί" μιλήσαμε για τα χαρίσματά μας και.διαβάσαμε το παρακάτω κείμενο.

Με τα διαφορετικά μας χαρίσματα συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον

Είναι μια τάξη με παιδιά. Πολλά παιδιά. Ο Σταμάτης παίζει φλογέρα. Ο κόσμος γι’ αυτόν είναι φτιαγμένος από ήχους. Όλοι θαυμάζουν τον Σταμάτη. Μα εκείνος θαυμάζει τον Αλέκο που τρέχει σαν σίφουνας κι έρχεται πρώτος στα αγωνίσματα. Ο Αλέκος πάλι, θαυμάζει τη Στέλλα, που όταν χορεύει καλαματιανό, τσάμικο, σούστα είναι να την καμαρώνεις. Μα και η Στέλλα με τη σειρά της θαυμάζει την Αργυρώ, που ζωγραφίζει κάτι τοπία μαγευτικά, χαίρεσαι να τα βλέπεις!
Είναι μια τάξη με παιδιά. Και είναι όλα προικισμένα με χαρίσματα. Κι ας μη φαίνονται πολλές φορές. Να, όπως η Αγνή, που από μια πρώτη ματιά νομίζεις πως δεν έχει κανένα κι έχει το πιο σπουδαίο: μια χρυσή καρδιά που τους χωράει όλους!
Είναι μια τάξη με παιδιά. Είναι ο κόσμος όλος. Χαίρονται τα χαρίσματα των άλλων και τα δικά τους. Όλα δώρα του Θεού∙ και τα μοιράζονται μεταξύ τους. 
 
Για να εκτιμούν και να παρουσιάζουν ικανότητες και χαρίσματα των συμμαθητών τους μοιραζόμαστε ένα συνεργατικό έγγραφο και κάτω από το όνομα κάθε παιδιού γράφουν από ένα χάρισμα. 
Στο τέλος ετοιμάζουμε τα συννεφόλεξα με τα χαρίσματα των παιδιών της τάξης μας. 
 


















Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Ετικέτες ελαιόλαδου

 Σήμερα, στην ενότητα της Γλώσσας  "Η  Ελιά" μιλήσαμε για το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια ετικέτα ενός προϊόντος. Στη συνέχεια ετοιμάσαμε τις δικές μας  πρωτότυπες ετικέτες ελαιόλαδου για να το διαφημίσουμε.  

Ζαφειρία


 

Αθηνά

Ιάσονας

Δημήτρης





Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Δραστηριότητες για την ελιά σύγχρονα και ασύγχρονα

 Στην ενότητα της Γλώσσας "Η ελιά" αναζητήσαμε πληροφορίες για την ελιά στη μυθολογία, βρήκαμε εκφράσεις, παροιμίες και αινίγματα για το λάδι και την ελιά,  γράψαμε χαϊκού, ποήματα, λίμερικ, ακροστιχίδες και δημιουργήσαμε ψηφιακά αρχεία με τις πληροφορίες, τις δράσεις και τις δημιουργίες μας και κάναμε αυτό το βιβλίο για να θυμόμαστε την ΕΛΙΑ.

  Αρχικά, σύγχρονα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση τα παιδιά με δική τους επιλογή σχημάτισαν ζευγάρια και χωρίστηκαν στα δωμάτια εργασίας. Με ανοιχτές κάμερες στα δωμάτια συζητούσαν και συμπλήρωσαν το κοινόχρηστο έγγραφο γράφοντας χαϊκού, ποήματα, λίμερικ, ακροστιχίδες, αινίγματα και παροιμίες. Στη συνέχεια, στην ολομέλεια παρουσίασαν ό,τι έγραψαν. 

   Κατόπιν, διαβάσαμε τον μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα και  ασύγχρονα αυτή τη φορά συμπλήρωσαν το άλλο κοινόχρηστο έγγραφο, γράφοντας τον μύθο από την ανάποδη.

 

   Τέλος, συγκέντρωσα όλες τις απαντήσεις των παιδιών και ετοίμασα αυτό το βιβλίο, το οποίο θα εκτυπώσουμε, όταν με το καλό επιστρέψουμε, για ενθύμιο όλων των δραστηριοτήτων μας.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την ενεργό συμμετοχή τους και την προσπάθειά τους!!!


Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Έντεχνος συλλογισμός

 

Στο μάθημα της Μελέτης "Τα οικοσυστήματα" με τον έντεχνο συλλογισμό και το μοτίβο παρατήρησης και φαντασίας Η ΑΡΧΗ, Η ΜΕΣΗ & ΤΟ ΤΕΛΟΣ [Βeginning, middle, end] γράψαμε τις ιστορίες μας.

Αρχικά, χωρίστηκαν τα παιδιά σε τρεις ομάδες και σε κοινόχρηστο έγγραφο απάντησαν τις ερωτήσεις με βάση τον παρακάτω πίνακα ζωγραφικής. 

                   

 Φτιάχνουμε έναν Καινούριο Κόσμο», Paul Nash. 1918.

1. Αν το συγκεκριμένο έργο τέχνης είναι η αρχή μιας ιστορίας, τι μπορεί να ακολουθήσει;
2. Αν το συγκεκριμένο έργο τέχνης είναι το μέσον μιας ιστορίας, τι θα μπορούσε να έχει συμβεί προηγουμένως; Τι θα ήταν επόμενο να συμβεί ;
3. Αν το συγκεκριμένο έργο τέχνης είναι το τέλος μιας ιστορίας, ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η ιστορία;
 
Πρόκειται για ένα εφαλτήριο -μια σανίδα εκτίναξης- προς τη φανταστική, επινοητική εξερεύνηση. Χρησιμοποιεί τη δύναμη της αφήγησης για να βοηθήσει τους μαθητές να κάνουν παρατηρήσεις και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να επεξεργαστούν τις ιδέες τους και να τις επεκτείνουν. Δίνει έμφαση στην αφήγηση ιστοριών, ενθαρρύνοντας επιπλέον τους μαθητές να αναζητήσουν διασυνδέσεις, πρότυπα και σημασίες.
 
Κάθε παιδί, ανάλογα με την ομάδα στην οποία βρισκόταν, απάντησε στην ερώτηση  και μας αφηγήθηκε την ιστορία του.