Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Τι γίνεται στο νερό;

Στις ενότητες της Γλώσσας "Ρώτα το νερό τι τρέχει" και "Εμένα με νοιάζει" μιλήσαμε για το πρόβλημα λειψυδρίας, το πρόβλημα των σκουπιδιών, τη θαλάσσια ρύπανση και την απειλή για τη θαλάσσια ζωή.
Αποφασίσαμε να γράψουμε μια ομαδική ιστορία για ευαισθητοποίηση όλων σχετικά με τα παραπάνω προβλήματα.





Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Εικόνες της Παναγίας

Αποτέλεσμα εικόνας για γνωριζω τις βυζαντινες εικονεςΣτην ενότητα των Θρησκευτικών ¨Παναγία, η μητέρα του Χριστού¨μιλήσαμε για τα Θεοτοκωνύμια. Αξιοποιώντας προηγούμενη επίσκεψή μας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, χωριστήκαμε σε ομάδες, επιλέξαμε μια εικόνα που μας έκανε εντύπωση και αποφασίσαμε να τη ζωγραφίσουμε. Αρχικά, αφαίρεσα από κάθε εικόνα ή τη μορφή της Παναγίας ή του Χριστού και οι μαθητές έπρεπε να συμπληρώσουν τα πρόσωπα και στη συνέχεια να βάψουν την εικόνα.









Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Αποτέλεσμα εικόνας για ο μεγάλος περίπατος του πέτρου
Οι μεγάλες τάξεις του σχολείου μας σήμερα επισκέφτηκαν το Βασιλικό Θέατρο για να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου"
Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης  με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ανακαλεί μνήμες, ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική του και εφηβική του ηλικία σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, όπου η πατρίδα του βρισκόταν υπό κατοχή από ξένο κατακτητή με στερήσεις, πείνα και θανάτους. Με τον μικροσκοπικό του φακό  φωτίζει ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα  και μέσα από την περιπλάνησή του μας οδηγεί να δούμε με άλλη ματιά τα παιδιά του πολέμου στον πλανήτη μας, τις κακουχίες, την πείνα και τους θανάτους.



Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Με αφορμή την καθιέρωση της 20ής Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καλεί τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη ημέρα, εντός του ωρολόγιου προγράμματος, εκδηλώσεις ή/και δράσεις με θεματικό κέντρο τα δικαιώματα του παιδιού. Σήμερα, δεκαετίες μετά την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι αξίες και τα ιδανικά που προέβλεψε και υιοθέτησε η σχετική Σύμβαση εξακολουθούν να μην θεωρούνται δεδομένα για μεγάλο αριθμό παιδιών σε όλο τον κόσμο που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, παραμέλησης, εκμετάλλευσης, παιδικής εργασίας, μετανάστευσης κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η υλοποίηση εκδηλώσεων, δράσεων και δραστηριοτήτων στις σχολικές μονάδες με σκοπό:
α) την ενημέρωση των μελών της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών) επί  ζητημάτων που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά έχουν καθοριστεί και ψηφιστεί στη συγκεκριμένη σύμβαση,
β) την ευαισθητοποίηση στην προάσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών,
γ) την προώθηση και ανάδειξη αξιών όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα, ο αλτρουισμός, η ανεκτικότητα, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και η ειρήνη και
δ) την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της πρόληψης και της εξάλειψης ξενοφοβικών και ρατσιστικών μορφών συμπεριφοράς.

Οι εκδηλώσεις ή/και δράσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των διαφορετικών βαθμίδων, προτείνεται ενδεικτικά να περιλαμβάνουν:
  • ομαδικές ή/και ατομικές εικαστικές δημιουργίες (αφίσα, καρτεπικόλληση, φωτογραφία κ.ά.)
  •  συγγραφή παραμυθιού/ποιήματος/διηγήματος κ.ά.
  •  δημιουργία πολυτροπικού κειμένου (π.χ. ψηφιακή αφίσα, κόμικ)
  •  προβολή κινηματογραφικών έργων, ταινιών μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ κ.ά.
  •  ανάγνωση ποιητικών/λογοτεχνικών κειμένων και σχετική συζήτηση
  • θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς
  • μουσικές και αθλητικές εκδηλώσεις
  • ομαδικές ή/και ατομικές παρουσιάσεις από τους/τις μαθητές/τριες προσωπικοτήτων που με τη δράση τους συνέβαλαν στην προαγωγή των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού και της οργάνωσης σχετικών εκδηλώσεων/δράσεων, προτείνεται να αξιοποιείται η Σχολική Βιβλιοθήκη και να αναπτύσσονται συνέργειες/συνεργασίες που εμπλέκουν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Εδώ οι προηγούμενες  δράσεις μας για τα δικαιώματα των παιδιών

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Τα ψάρια κάνουν μια νέα αρχή

Στην ενότητα της Γλώσσας "Εμένα με νοιάζει" μιλήσαμε για το πρόβλημα των σκουπιδιών, τη θαλάσσια ρύπανση και την απειλή για τη θαλάσσια ζωή.
Η μαθήτρια της τάξης μας, Καλλιόπη Ιορδάνου, μας παρουσίασε το παραμύθι της για ευαισθητοποίηση όλων μας σχετικά με αυτό το θέμα.
Συγχαρητήρια, Καλλιόπη, για την αξιέπαινη προσπάθειά σου. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου.





Διάλογος με τον πολιτισμό μας by six thinking hats

Στο μάθημα της Μελέτης "Ένας διάλογος με τον πολιτισμό" αποφασίσαμε να εξετάσουμε το θέμα των έργων τέχνης που βρέθηκαν στην περιοχή μας με την τεχνική των έξι σκεπτόμενων καπέλων. Καλέσαμε τους/τις μαθητές/τριες της Γ1τάξης να μας παρακολουθήσουν και προσπαθήσαμε να είμαστε πειστικοί με τα επιχειρήματά μας.

«Τα καπέλα» του De Bono, ενώ είναι ένας τρόπος οργάνωσης της σκέψης, προάγει την κοινωνικο-συναισθηματική εκπαίδευση, γιατί δημιουργεί μια ατμόσφαιρα τάξης που στηρίζεται στη συνεργασία, την ανταλλαγή, την αλληλεπίδραση, τη δημοκρατικότητα, την υπευθυνότητα και το σεβασμό (Lipman, 1999).. Επεξεργάζεται όχι μόνο τις γνώσεις, αλλά τα συναισθήματα, τις εμπειρίες, τις στάσεις, τις αντιλήψεις, τα στερεότυπα, τις ιδέες, τα όνειρα, τις αξίες και τα ιδανικά (Buzan, 1993).  Από την αυτοαντίληψη και τον αυτοέλεγχο μέχρι το δημιουργικό  συνεργατικό «εμείς» και αυτό με την απόλαυση έξι χρωματιστών καπέλων. 

  

Άσπρο καπέλο: Οι πληροφορίες μας
Βρέθηκαν έργα τέχνης στην περιοχή μας, στα Πεύκα Θεσσαλονίκης. Τι πρέπει να γίνει;     
                     Μπλε: Με αυτό το καπέλο συντονίζουμε τις συναντήσεις. Ελέγχουμε την πρόοδο των διαδικασιών, δείχνουμε τα βήματα που η συζήτηση θα ακολουθήσει.


    Κόκκινο:Με αυτό το καπέλο κοιτάμε τα προβλήματα διαισθητικά, καταθέτοντας αυθόρμητες αντιδράσεις και συναισθήματα.     



 Έγραψαν:
-Ουάου! Τι τέλεια! Μπράβο στους αρχαιολόγους που τα ανακάκυψαν. Θα φτιάξουμε ένα μουσείο εδώ στα Πεύκα για να τα στεγάσουμε.
-Αχ! Τι ωραία, βρήκαμε έργα τέχνης στα Πεύκα. Το ήξερα ότι ο τόπος μας είχε μεγάλη ιστορία. Ήταν θέμα χρόνου να ανακαλυφθούν.
-Τέλεια! Στον τόπο μας βρέθηκαν αρχαία. Θα μπορούμε να κάνουμε εκπαιδευτικές εκδρομές και να ανοίξουμε διάλογο με τον πολιτισμό μας.
-Θαύμα! Θα γίνει ένα μουσείο στον τόπο μας. Μέχρι τώρα τα Πεύκα δεν τα γνώριζε κανείς και τώρα θα γίνουν διάσημα.
 Ζωγράφισαν:





Μαύρο: Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε όλες τις αρνητικές πλευρές της ιδέας που εξετάζουμε.








 Έγραψαν:
-Πολλή αξία δίνουμε σε αυτές τις παλιατζούρες. Ξέρετε πόσο στοιχίζει να χτίσεις ένα μουσείο.
-Ακούς εκεί! Γιατί να μείνουν εδώ τα έργα τέχνης; Θα έχουμε πολυκοσμία και συνωστισμό στον δρόμο από τους επισκέπτες.
-Και το άλλο; Πού θα βρεθούν τα χρήματα να κτιστεί το μουσείο. Σώθηκαν τα μέρη, εδώ θα πρέπει να γίνει το μουσείο. Όχι, όχι, χίλιες φορές όχι.
-Σιγά μη μείνουν εδώ τα έργα. Να τα πάνε αλλού. Την ησυχία μας θέλουμε και όχι επισκέπτες.
-Όχι, βέβαια. Να τα πάνε σε άλλο μουσείο, εδώ δεν θα μείνουν. Ας γράψουν μόνο που βρέθηκαν.
-Τόσα έργα εδώ δεν χωράνε. Ας πάνε κάπου αλλού να τα χαρούν άλλοι. Σκάψε, σκάψε τα χωράφια μας ερήμωσαν.

 Ζωγράφισαν:



 Κίτρινο: Εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο κάτι μπορεί να λειτουργήσει, τη θετική στάση, τα προβλεπόμενα ως θετικά αποτελέσματα, την ευοίωνη προοπτική, τις θετικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στο μέλλον.





 Έγραψαν:
-Είναι θαύμα που βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή μας. Ο δήμος μας οφείλει να χτίσει ένα μουσείο και να φροντίσει γι α τη συντήρησή τους. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να τα γνωρίσουν όλοι.
-Ο τόπος μας θα γίνει γνωστός και με το κτίσιμο του μουσείου θα διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας και θα βοηθήσουμε στην εξέλιξη του τόπου μας.
-Το μουσείο θα προφυλάξει τα έργα τέχνης από τις καιρικές συνθήκες.
-Τα παιδιά συνήθως αδιαφορούν να διαβάζουν ένα ιστορικό βιβλίο. Έτσι, η επίσκεψη στο μουσείο αποτελεί έναν ενδιαφέροντα τρόπο για να γνωρίσουν τα έργα τέχνης.
 Ζωγράφισαν:






Πράσινο:Με αυτό το καπέλο ψάχνουμε να βρούμε δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις σε ένα πρόβλημα.   
Έγραψαν: 
-Οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν όλα τα έργα συγκεντρωμένα στο μουσείο και θα παραμείνουν στον τόπο δημιουργίας τους.
- Τα Πεύκα θα αναβαθμιστούν, τα καταστήματα θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

 -Είναι ωραίο που θα χτιστεί ένα μουσείο στον τόπο που βρέθηκαν για να μαθαίνουμε την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Ζωγράφισαν:





Στο τέλος βγάλαμε τα καπέλα, έγινε συζήτηση και όλοι μαζί αποφασίσαμε ποια στάση θα υιοθετήσουμε για τα έργα τέχνης. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να χτιστεί το μουσείο στην περιοχή μας για να αναδείξει τον πολιτισμό μας. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να τα επισκεφτούν από κοντά, θα υπάρχουν εικονικές εκθέσεις και εικονικές περιηγήσεις στο διαδίκτυο για να μπορούν να τα θαυμάσουν.
   

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Η δική μου Παναγιά

Στο μάθημα των Θρησκευτικών και  στην ενότητα "Παναγία, η μητέρα του Χριστού" μελετούμε το παρακάτω ποίημα και οι μαθητές είτε ομαδικά είτε ατομικά γράφουν το δικό τους ποίημα για την Παναγία.

 

Στη μαύρη Παναγιά
Καλή μου Μητέρα Παναγιά, οι κίτρινοι σου δάνεισαν το χρώμα τους

οι κόκκινοι σ’ έκαναν ίδια με τις γυναίκες τους.

Θα αρνηθείς το δικό μας, το μαύρο χρώμα;

Αλλά από την ημέρα της Κοίμησής σου,

από κείνη τη δοξασμένη μέρα

που σε δέχτηκαν οι ουρανοί,

δεν έχεις πια χρώμα.

Μάλλον έχεις όλα τα χρώματα:

Είσαι κίτρινη με τους κίτρινους,

με τους κόκκινους κόκκινη,

είσαι λευκή με τους λευκούς

και με τους μαύρους μαύρη.

Είσαι μια Μάνα με τόσα παιδιά,

τόσο διαφορετικά

κι όμως ενωμένα κοντά σου.

Πατήρ Αλβέρτος, από το Κογκό













Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Η δημιουργία θαλάσσιου πάρκου με την τεχνική των αντιγνωμιών

Σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου έχει γίνει πρόταση από μια περιβαλλοντική οργάνωση να δημιουργηθεί Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο επειδή ο φυσικός πλούτος τής γύρω θάλασσας είναι πολύ σημαντικός. 


Έτσι, σε κάποιες περιοχές του πάρκου θα απαγορευτεί το ψάρεμα όπως και οποιαδήποτε τουριστική δραστηριότητα. Οι ψαράδες και οι κάτοικοι του νησιού που ασχολούνται με τον τουρισμό (έμποροι τουριστικών ειδών, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και εστιατορίων) είναι αναστατωμένοι. 

Οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του πάρκου γνωρίζουν ότι, χωρίς τη συνεργασία των κατοίκων, το πάρκο ποτέ δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.
Στην ενότητα της Γλώσσας "Εμένα με νοιάζει" χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες για  να  συζητήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα της δημιουργίας ενός τέτοιου πάρκου στη ζωή αυτού του νησιού,αξιοποιώντας τη στρατηγική των αντιγνωμιών.

α) στους υπεύθυνους για τη δημιουργία του πάρκου που πρέπει να πείσουν ότι το πάρκο, εκτός από το περιβάλλον, θα ωφελήσει και τους ίδιους τους κατοίκους,

β) στους ψαράδες που κατοικούν στο νησί και διαμαρτύρονται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους,

γ) στους κατοίκους του νησιού που ασχολούνται με τον τουρισμό.
 Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβαν η Χριστίνα Μ. και ο Άγγελος.  Πρώτα ακούστηκαν τα επιχειρήματα των κατοίκων που ασχολούνται με τον τουρισμό και των ψαράδων που έδειχναν αναστατωμένοι. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να τους ηρεμήσουν και να τους εξηγήσουν πώς θα τους ωφελήσει το πάρκο.

 Επιχειρήματα της 2ης ομάδας

-Το πάρκο θα εμποδίσει τους ψαράδες να ψαρεύουν και να κερδίζουν  χρήματα για να ικανοποιούν τις ανάγκες των οικογενειών τους. Επιπλέον, θα χαθεί το παραδοσιακό επάγγελμα του ψαρά.
-Δεν θα μπορούμε να ψαρεύουμε όπου και όποτε θέλουμε αφού θα είμαστε περιορισμένοι μόνο σε κάποιο σημείο. Στο τέλος, μπορεί να απαγορευθεί και εντελώς το ψάρεμα στην περιοχή μας. Πώς θα ζήσουμε; Και επιτέλους αυτή είναι η δουλειά που γνωρίζουμε. Τι θα απογίνουμε;

 Επιχειρήματα της 3ης ομάδας

-Το θαλάσσιο πάρκο δεν θα πρέπει να γίνει γιατί φυλακίζετε τα ζώα και παράλληλα οι τουρίστες που έρχονται στο νησί δεν μπορούν να επισκεφτούν τις όμορφες παραλίες του νησιού.
-Το γνωρίζετε καλά πώς οι τουρίστες επισκέφτονται το νησί μας για τις υπέροχες παραλίες του. Δεν θα τους τις στερήσουμε. Το θαλάσσιο πάρκο δεν θα γίνει.
-Πού θα κολυμπάμε; Το σκεφτήκατε; Το νησί μας δεν θα το επισκέπτεται κανείς. Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία μας θα αδειάσουν. Πώς θα ζήσουμε;






 Επιχειρήματα της 1ης ομάδας


-Το θαλάσσιο πάρκο θα βοηθήσει τα ζώα που είναι υπό εξαφάνιση από τη μία πλευρά και από την άλλη θα δώσει τη δυνατότητα στους τουρίστες να επισκέπτονται τα ζώα στον φυσικό τους χώρο.
-Αγαπητοί κάτοικοι, πιστεύετε ότι το θαλάσσιο πάρκο θα σας εμποδίσει να απολαμβάνετε τις παραλίες του νησιού σας και οι ψαράδες ότι θα χάσετε τη δουλειά σας. Σκεφτείτε όμως πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Το θαλάσσιο πάρκο  θα προσελκύσει πολλούς τουρίστες, οι οποίοι θα ψωνίζουν από τα μαγαζιά σας, θα τρώνε στα εστιατόριά σας και θα κοιμούνται στα ξενοδοχεία σας. Το νησί σας που δεν το γνωρίζει τώρα κανείς, θα γίνει διάσημο και θα κερδίζετε περισσότερα χρήματα.
-Αν τα ζώα εξαφανιστούν η τροφική αλυσίδα θα σπάσει και θα χαθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής. 

Στο τέλος, μετά τα επιχειρήματα των υπεύθυνων οι κάτοικοι του νησιού άρχισαν να πείθονται για τα θετικά της δημιουργίας του θαλάσσιου πάρκου και ομαδικά υιοθετήθηκαν τα εξής:

 Δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου για τη διάσωση του φυσικού πλούτου της περιοχής και παράλληλα συνεργασία όλων για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής όμως με σύνθημα πάντοτε  «Σεβασμός στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».