Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ιστορίες παιδιών

Σύμφωνα με την ενότητα της Γλώσσας "Ιστορίες παιδιών" προσπαθήσαμε να αποδώσουμε τις ιστορίες μας σε μορφή ποιήματος. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό.


               





Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Μια μέρα στην αρχαία Αθήνα

Σε συνέχεια του  πολιτιστικού μας προγράμματος "Ταξίδι στην αρχαία Αθήνα"  διαβάσαμε το βιβλίο "Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα με τον Λύσιν και την Τιμαρέτην" και γράψαμε και παρουσιάσαμε τις δικές μας ιστορίες για τη ζωή ενός κοριτσιού και ενός αγοριού στην αρχαία Αθήνα.

https://5dimcholarg.files.wordpress.com/2009/12/cf80ceb1ceb9ceb6cebfcebdcf84ceb1cf83-cebcceb5-cf84cebf-cebbcf85cf83ceb9cebd-cebaceb1ceb9-cf84ceb7cebd-cf84ceb9cebcceb1cf81ceb5cf84ceb7.pdf




Στη συνέχεια εξασκηθήκαμε στα πεντέλιθα για να προετοιμαστούμε για τη βιωματική παρουσίαση μιας ημέρας στην αρχαία Αθήνα.



Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ψηφιδωτές εικόνες της Παναγίας

Πριν ένα μήνα ξεκινήσαμε τη δεύτερη ενότητα των Θρησκευτικών "Η μητέρα του Χριστού" και μαζί τις ψηφιδωτές εικόνες της Παναγίας. Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά και το αποτέλεσμα εξαιρετικό. Σήμερα γιορτή των Εισοδίων της Παναγίας τελειώσαμε την ενότητα και μαζί και τις ψηφιδωτές εικόνες.

Συγχαρητήρια, παιδιά!!!









Εικονικό Μουσείο με εικόνες της Παναγίας    

Αναπαράσταση της μάχης των Θερμοπυλών

Σύμφωνα με το μάθημα της Ιστορίας "Η μάχη των Θερμοπυλών" και το σχέδιο παράταξης του Λεωνίδα, ο συμμαθητής μας Αντώνης έφτιαξε  την αναπαράσταση της μάχης.
Μπράβο, Αντώνη!!!





Παίζοντας στην αρχαία Αθήνα

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος "Ταξίδι στην αρχαία Αθήνα" ο συμμαθητής μας Σάββας έφερε στην τάξη διάφορα παιχνίδια από πηλό που παίζονταν στην αρχαιότητα. Χωριστήκαμε σε ομάδες και παίξαμε με τα διάφορα παιχνίδια.

Ζατρίκιον: Το σκάκι που όλοι γνωρίζουμε σήμερα είναι το αρχαιοελληνικό ζατρίκιον. Σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη που να μην γνωρίζει το σκάκι που στην αρχαιότητα το ονόμαζαν ζατρίκιον και που ήταν επινόηση των αρχαίων Eλλήνων από την αρχή της ιστορικής τους διαδρομής.

Ζατρίκιο

Ζατρίκιο


Πλαταγή: Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που έπαιζαν τα μωρά στην αρχαία Αθήνα ήταν η πλαταγή, μια πήλινη κουδουνίστρα, που την έβαζαν στο χέρι του και με τον ήχο από πού έκαναν τα πετραδάκια που είχε μέσα, το έκαναν να ξεχνιέται και να σταματάει το κλάμα. Επίσης σύμφωνα με τις δοξασίες της εποχής απομάκρυνε τα κακά πνεύματα.
Πλαταγή

Πλαταγή
Πεντέλιθα: Τα πεντόλιθα ήταν ένα αρχαίο παιχνίδι. Παίζεται όμως ακόμα και σήμερα. Στο παιχνίδι αυτό μπορούσαν να παίξουν όσα παιδιά ήθελαν. Το κάθε παιδί είχε συγκεντρωμένα πέντε βοτσαλάκια κοντά στα πόδια του. Ο κάθε παίχτης πέταγε ένα βοτσαλάκι ψηλά και έπρεπε να το ξαναπιάσει αφού πρώτα είχε πάρει από κάτω ένα ακόμα βοτσαλάκι.
Πεντέλιθα

Τα μυστικά του Παρθενώνα

Το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του PBS με τον τίτλο «Secrets of the Parthenon» (=Τα μυστικά του Παρθενώνα) αναλύει τον τρόπο, με τον οποίο χτίστηκε ο Παρθενώνας, και καταγράφει τις προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για την αναστήλωσή του. 
Πριν από αρκετές δεκαετίες κατάλαβαν για πρώτη φορά οι αρχαιολόγοι, οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί, ότι το εμβληματικό μνημείο που εκφράζει το δυτικό πολιτισμό, ο Παρθενώνας, κινδύνευε να καταρρεύσει.
Το σύγχρονο εργοτάξιο που δημιουργήθηκε υπό την υποπτεία του Μανώλη Κορρέ έπρεπε, σύμφωνα με την σύγχρονη αντίληψη για την αναστήλωση, να αναγνωρίσει και να ταυτοποιήσει κάθε μαρμάρινο κομμάτι, είτε είχε κάποια συγκεκριμένη θέση είτε βρίσκεται πεταμένο τριγύρω.
Ο Μανώλης Κορρές βρήκε τέτοια μαρμάρινα θραύσματα μέχρι και 2 χιλιόμετρα μακριά από την Ακρόπολη. Γι’ αυτό, στην πορεία των εργασιών, χρειάστηκε πολλές φορές να αποσυναρμολογήσουν ολόκληρα τμήματα του Παρθενώνα, για να τα ανοικοδομήσουν καλύτερα.
Στη διάρκεια των εργασιών, ανακαλύφθηκε ότι ο Παρθενώνας, αν και δεν είχε θεμέλια, είχε τριπλή αντισεισμική θωράκιση. Σύμφωνα με την πολιτικό μηχανικό Νίκη Τιμοθέου, φαίνεται πως οι αρχαίοι είχαν ανακαλύψει αυτό που σήμερα ονομάζουμε «σεισμική μόνωση». Αυτή η τριπλή μόνωση εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία του οικοδομήματος:
Στις στρώσεις των τεράστιων, οριζόντιων και εξαιρετικά λείων μαρμάρων, πάνω στα οποία «πατάει» ο Παρθενώνας.
Στους μεταλλικούς, ελαστικούς συνδέσμους, οι οποίοι συνδέουν τις πλάκες κάθε στρώματος.
Στις κολώνες του κτίσματος, οι οποίες ήταν τοποθετημένες σε φέτες, τέλεια εφαρμοσμένες η μία πάνω στην άλλη, για να αντέξουν τους κραδασμούς της γης.
Όπως σημείωσε η κυρία Τιμοθέου, το αποτέλεσμα αυτής της τριπλής μονωτικής φόρμουλας ήταν να κινούν τα επιφανειακά σεισμικά κύματα το ένα στρώμα των μαρμάρινων πλακών πάνω στο άλλο, την ίδια ώρα που οι σύνδεσμοι εκτόνωναν την κινητική ενέργεια που ανέπτυσσε ο εγκέλαδος. Τέλος, ο τρόπος με τον οποίο ήταν τοποθετημένες οι κολώνες, επέτρεπαν στο οικοδόμημα να ταλαντεύεται, αλλά να μην καταρρέει.

             

Πηγή

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία

 Στο μάθημα της Ιστορίας "Η τέχνη της αρχαϊκής εποχής" και στο πολιτιστικό μας πρόγραμμα "Ταξίδι στην αρχαία Αθήνα" μιλήσαμε για τα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία. Πήραμε διάφορα αγγεία, επιλέξαμε διάφορες παραστάσεις και τις βάψαμε με κηρομπογιές. Στη συνέχεια καλύψαμε όλο το αγγείο με κόκκινη ή μαύρη κηρομπογιά. Στο τέλος ξύσαμε την κηρομπογιά και εμφανίστηκαν οι παραστάσεις.















Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Νέος αυτοκινητόδρομος by six thinking hats

Στο μάθημα της Μελέτης "Πώς ένα σημαντικό έργο αλλάζει τη ζωή μας;" μιλήσαμε  για το τι μας προσφέρει ένα σημαντικό έργο και τι προβλήματα δημιουργεί. Στο θέμα "Το υπουργείο Δημοσίων Έργων αποφάσισε τη διάνοιξη νέου αυτοκινητόδρομου στη περιοχή σας με κατασκευή σήραγγας" τοποθετηθήκαμε με την τεχνική των έξι σκεπτόμενων καπέλων.
Χωριστήκαμε γρήγορα σε ομάδες, φορέσαμε το καπέλο της ομάδας μας και στρωθήκαμε  στη δουλειά.


Το κόκκινο καπέλο συμβολίζει τη διαίσθηση, το ένστικτο και τα συναισθήματα. Επιτρέπει στο άτομο να εκφράσει μια διαίσθηση χωρίς να τη δικαιολογήσει.
Τα κόκκινα καπέλα έγραψαν:
Πάλι φασαρία και αναστάτωση στην περιοχή μας.
Μποτιλιάρισμα καθημερινά για να πάμε στη δουλειά μας.
Ωραία! Επιτέλους η περιοχή μας θα αναβαθμιστεί!
Ζωγράφισαν
Το πράσινο καπέλο αποτελεί το καπέλο της δημιουργικότητας, των εναλλακτικών προτάσεων, των στοιχείων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, των προκλήσεων και των αλλαγών.

Τα πράσινα καπέλα έγραψαν
Να εκμεταλλευόμαστε την εναέρια και τη θαλάσσια συγκοινωνία.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα πρέπει να κατασκευαστεί γύρω από το βουνό.
Ζωγράφισαν

Το κίτρινο καπέλο συμβολίζει την αισιοδοξία και τη θετική λογική.
Τα κίτρινα καπέλα έγραψαν
Ένα τέτοιο έργο θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας.
Θα συνδέσει την περιοχή μας με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Θα υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου.

Ζωγράφισαν


Φορώντας το μαύρο καπέλο αξιολογούμε τα πιθανά προβλήματα, τον κίνδυνο, τις δυσκολίες, τις αρνητικές πλευρές και τις επιπτώσεις.
Τα μαύρα καπέλα έγραψαν
Καλά έχουμε την ησυχία μας γιατί να γίνει καινούριος αυτοκινητόδρομος.
Τρέλα! Φασαρία, ηχορύπανση καθημερινά.
Θα καταστραφεί το όμορφο δάσος.
Ζωγράφισαν



Αφού τελειώσαμε  την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, βγάλαμε τα καπέλα, βγήκαμε  από τον ρόλο μας και επιλέξαμε ατομικά πλέον και αιτιολογημένα το καπέλο (οπτική) που μας αντιπροσωπεύει περισσότερο.
Συζητήσαμε και καταλήξαμε ότι όλους μας αντιπροσωπεύει το πράσινο καπέλο με σκοπό να εργαστούμε όλοι «υπέρ της κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου για την καλύτερη εξυπηρέτηση της περιοχής» όμως με σύνθημα πάντοτε  «Σεβασμός στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Το παιχνίδι στην αρχαία Αθήνα

 Στα πλαίσια του  πολιτιστικού προγράμματος "Ταξίδι στην αρχαία Αθήνα" ετοιμάσαμε με ζυμάρι κάποια από τα παιχνίδια της εποχής.

Άθυρμα, κύλιντρο 
Πήλινο αλογάκι πάνω σε ρόδες που το τραβούσαν με σκοινί ή μεγαλύτερο που το τραβούσαν τα παιδιά.

Άθυρμα, κύλιντρο
Πλαταγή
Παιχνίδι για μωρά με ήχο που έκαναν  τα πετραδάκια.
Πλαταγή
Πλαγγόνα 
Πήλινες ή ξύλινες κούκλες με σταθερά ή κινητά πόδια και χέρια.
Πλαγγόνα
 
Ίυγξ
Ένα κομμάτι κλωστή περνιέται μέσα από τις δύο τρύπες του ξύλινου τροχού. Αφού περιστραφεί η κλωστή, τυλίγεται και ξετυλίγεται και ακούγεται ένας ήχος που μοιάζει με την φωνή του πουλιού Ίυγα.

Ίυγξ