Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Στην ενότητα της Γλώσσας "Γιορτάζω και θυμάμαι" και στην ενότητα των Θρησκευτικών "Με τον Χριστό αλλάζει η ζωή" μιλήσαμε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είδαμε εικόνες ανατολικής και δυτικής τεχνοτροπίας και παρατηρήσαμε τον τρόπο με τον οποίο οι ζωγράφοι ζωγράφισαν τη χαρμόσυνη είδηση.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Με την ποίηση πολεμάμε τον ρατσισμό

Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού. Ταυτόχρονα έχει οριστεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. 

«Δεν καταπολεμείς τον ρατσισμό με
ρατσισμό, ο καλύτερος τρόπος να το
κάνεις είναι με την αλληλεγγύη»
Robert George “Bobby” Seale







Ρατσισμός: κοινωνική ή πολιτική διακρίσεων, που βασίζεται στο δόγμα της ανωτερότητας μιας φυλής, εθνικής ή κοινωνικής ομάδας και στην καλλιεργημένη αντίληψη των μελών της ότι οφείλουν να περιφρουρήσουν την αμιγή σύσταση, την καθαρότητα της ομάδας τους, καθώς και τον κυριαρχικό τους ρόλο έναντι των υπόλοιπων φυλετικών, εθνικών κοινωνικών κλπ ομάδων, που θεωρούνται από αυτά κατώτερες.
 Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Την 21η Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. 
 

Η ποίηση έχει τις ρίζες της 
στην ανθρώπινη ανάσα.
  Γιώργος Σεφέρης







Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου  ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του   Γιώργος Σεφέρης(1900-1971) Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα.
ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας 


Ο διπλός συμβολισμός αυτής της ημέρας πιστεύουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί με γόνιμο τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, επειδή η ποίηση μπορεί να συμπυκνώσει με τρόπο μοναδικό αξίες όπως η ισότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η κοινωνική δικαιοσύνη, προτείνουμε οι σχολικές μονάδες να οργανώσουν, με όχημα και επίκεντρο την ποίηση, δραστηριότητες που θα καλλιεργούν και θα προάγουν αυτές τις αξίες.

Δραστηριότητες που προτείνονται:

α) Δημιουργία ψηφιακών παρουσιάσεων που «εικονογραφούν» τους στίχους ενός ποιήματος. Οι μαθητές/τριες εργάζονται στα εργαστήρια πληροφορικής, αναζητώντας στοδιαδίκτυο φωτογραφίες ή εικαστικά έργα που να ταιριάζουν σε κάθε στίχο και συνθέτουν μια ψηφιακή παρουσίαση, συνδυάζοντας εικόνες και στίχους, ακόμα και μελωδίες.
β) Δημιουργία χειροποίητης ή ψηφιακής αφίσας με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, αξιοποιώντας ως σλόγκαν κάποιο/ους στίχο/ους ποιήματος με αντιρατσιστικό μήνυμα.
γ) Δημιουργία καλλιγράμματος (σχηματικού ποιήματος). Οι μαθητές/τριες διατάσσουν έτσι τους στίχους ενός ποιήματος πάνω στο χαρτί, ώστε να σχηματίζεται μια εικόνα που να συνδέεται με το θέμα του ποιήματος
δ) Δημιουργία ποιήματος με αντιρατσιστικό μήνυμα από τους/τις μαθητές/τριες. Οι μαθητές/τριες δημιουργούν σε ελεύθερο στίχο ή σε παραδοσιακό δικά τους ποιήματα, για να μεταφέρουν ένα σχετικό τους βίωμα ή να εκφράσουν το όραμα για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.
ε) Μελοποίηση ενός ποιήματος. Οι μαθητές/τριες με ταλέντο στη μουσική μπορούν ναμελοποιήσουν στίχους γνωστών ποιητών ή στίχους δικούς τους ή συμμαθητών/τριών τους.
Σχηματοποίημα από περσινή μας ανάρτηση


'Ο,τι χτίζεις με φιλία, το γκρεμίζεις με τη βία

Εκπαιδευτικό υλικό για το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα


ΒΙΝΤΕΟ

Στη ζυμαροχώρα


http://www.edutv.gr/component/k2/item/63-ratsismos-ksenofovia-sti-zymaroxora
 
 ΕΝΑ ΤΡΙΓΩΝΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
http://www.edutv.gr/protobathmia/ratsismos-ksenofovia-ena-trigono-sti-xora-ton-kyklon

ΒΙΒΛΙΑ

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip8/Default.html


http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip43/Default.html


http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip_babalu/Default.html




ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 

http://www.kedros.gr/files/NAVID.pdf
ΠΑΙΧΝΙΔΙ
http://navid.gr/navid/navid.html


Ποιήματα

Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
Κι εσύ λευκέ άνθρωπε
Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
Και αποκαλείς εμένα έγχρωμο;
Παιδί από την Αφρική
 
                                  «Αλήθεια -των αδυνάτων αδύνατο  
                                    ποτές δεν εκατάφερα να καταλάβω /
                                    αυτά τα όντα που δεν βλέπουνε
                             το τερατώδες κοινό γνώρισμα τ’ ανθρώπου /
                                    το εφήμερο της παράλογης ζωής του
                                         κι ανακαλύπτουνε διαφορές
                                       γιομάτοι μίσος διαφορές
                               σε χρώμα δέρματος /φυλή / θρησκεία»

   «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες» Νίκος Εγγονόπουλος

                                      Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
                                δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι
                                     για την ειρήνη και για το δίκιο.
                             Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις
                                τα χείλη σου θα ματώσουν απ' τις φωνές
                             Το πρόσωπό σου θα ματώσει απ' τις σφαίρες
                                      μα δε θα κάνεις ούτε βήμα πίσω.

                                            ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ


Εδώ οι δράσεις μας πέρυσι

 Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  για παιδιά

 1. Είµαστε όλοι εννηµένοι Ελεύθεροι και Ίσοι. Είµαστε όλοι γεννηµένοι ελεύθεροι. Όλοι έχουµε τις δικές µας σκέψεις και ιδέες. Θα πρέπει όλοι να μας αντιμετωπίζουν µε τον ίδιο τρόπο.

2. Μην Κάνεις Διακρίσεις. Αυτά τα δικαιώµατα ανήκουν σε όλους, ανεξάρτητα από τις διαφορές µας.

3. Το ∆ικαίωµα στη Ζωή. Όλοι έχουµε δικαίωµα στη ζωή, και να ζήσουµε με ελευθερία και ασφάλεια.

4. Όχι Σκλαβιά. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να µας κάνει σκλάβους. ∆εν µπορούµε εµείς να σκλαβώσουµε κανέναν.

5. Όχι Βασανιστήρια. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να µας πληγώσει ή να µας βασανίσει.

6. Έχεις Δικαιώµατα Όπου κι αν Πηγαίνεις. Είµαι ένας άνθρωπος όπως κι εσύ!

7. Είµαστε Όλοι Ίσοι Ενώπιον του Νόµου. Ο νόµος είναι ίδιος για όλους. Πρέπει να φέρεται σε όλους μας δίκαια.

 8. Τα Ανθρώπινα Δικαιώµατά σου Προστατεύονται από το Νόµο. Μπορούµε όλοι να ζητήσουµε τη βοήθεια του νόµου όταν αντιμετωπίζουμε άδικη μεταχείριση.

9. Όχι Άδικη Κράτηση. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να µας φυλακίσει χωρίς καλό λόγο και να µας κρατάει εκεί ή να µας διώξει από τη χώρα µας.

10. Το Δικαίωµα για Δίκη. Αν δικαζόµαστε, αυτό πρέπει να γίνεται δηµοσίως. Οι άνθρωποι που µας δικάζουν, δεν πρέπει να αφήνουν κανένα να τους λέει τι να κάνουν.

11. Είµαστε Πάντα Αθώοι Μέχρι Αποδείξεως του Εναντίου. Κανείς δεν θα πρέπει να κατηγορείται για τίποτα µέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του. Όταν οι άνθρωποι λένε ότι κάναµε κάτι κακό, έχουµε το δικαίωµα να δείξουµε ότι δεν είναι αλήθεια.

12. Δικαίωµα στην Ιδιωτική Ζωή.Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να βλάψει την υπόληψή µας. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να µπει στο σπίτι µας, να ανοίξει τα γράµµατά µας ή να ενοχλεί εµάς ή την οικογένειά µας χωρίς κάποιο καλό λόγο.

13. Ελευθερία της Μετακίνησης. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να πάµε όπου θέλουµε στη χώρα µας και να ταξιδέψουµε όπως θέλουµε.

14. Το Δικαίωµα στο να Αναζητάς Ασφαλή Τόπο να Ζήσεις. Αν φοβόµαστε µια κακή µεταχείριση στη χώρα µας έχουµε όλοι το δικαίωµα να µεταβούµε σε µια άλλη χώρα για να είµαστε ασφαλείς.

15. Δικαίωµα στην Εθνικότητα. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να ανήκουµε σε µια χώρα.

16. Γάµος και Οικογένεια. Κάθε ενήλικας έχει το δικαίωµα να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια αν το θέλει. Άνδρες και γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώµατα όταν είναι παντρεµένοι, και όταν είναι χωρισµένοι.

17. Το Δικαίωµα στα Δικά σου Πράγµατα. Ο καθένας έχει το δικαίωµα να κατέχει πράγµατα ή να τα µοιράζεται. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να παίρνει τα πράγµατά µας χωρίς κάποιον καλό λόγο.

18. Ελευθερία της Σκέψης. Όλοι έχουµε το δικαίωµανα πιστεύουµε σε αυτό που θέλουµε να πιστεύουµε, να έχουµε µια θρησκεία ή να την αλλάζουµε αν θέλουµε.

19. Ελευθερία της Έκφρασης. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να παίρνουµε αποφάσεις, να σκεφτόµαστε ότι θέλουµε, να λέµε ό,τι πιστεύουµε και να µοιραζόµαστε τις ιδέες µας µε άλλους ανθρώπους.

20. Το Δικαίωµα στις Δηµόσιες Συγκεντρώσεις. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να συναντιόµαστε µε τους φίλους µας και να δουλεύουµε µαζί ειρηνικά για να υπερασπιστούµε τα δικαιώµατά µας. Κανείς δεν µπορεί να µας κάνει µέλη µιας οµάδας αν δεν το θέλουµε.

21.. Το Δικαίωµα στη Δηµοκρατία. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να συµµετέχουµε στην κυβέρνηση της χώρας µας. Κάθε ενήλικας θα πρέπει να µπορεί να επιλέξει τους δικούς του ηγέτες.

22. Κοινωνική Ασφάλιση. Όλοι έχουµε το δικαίωµα για µια οικονοµικώς προσιτή στέγαση, φάρµακα, εκπαίδευση και παιδική φροντίδα, αρκετά χρήµατα για να ζούµε και ιατρική περίθαλψη αν είµαστε άρρωστοι ή ηλικιωµένοι.

23. Δικαιώματα Εργαζομένων. Κάθε ενήλικος έχει το δικαίωµα να κάνει µια δουλειά, να παίρνει ένα τίµιο εισόδηµα για τη δουλειά του και να γίνει µέλος ενός επαγγελματικού σωματείου.

24. Το Δικαίωµα στο Παιχνίδι. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ξεκουραζόμαστε από την εργασία μας και να αναπαυόμαστε.

25. Φαγητό και Στέγη για Όλους. Όλοι έχουµε το δικαίωµα µιας καλής ζωής. Μητέρες και παιδιά, ηλικιωµένοι, άνεργοι ή ανάπηροι, όλοι έχουν το δικαίωµα να λαµβάνουν φροντίδα.

26. Το Δικαίωµα στην Εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι ένα δικαίωµα. Το δηµοτικό σχολείο πρέπει να είναι δωρεάν. Πρέπει να μάθουμε για τα Ηνωµένα Έθνη και για το πώς να συνεργαζόμαστε µε τους άλλους. Οι γονείς µας µπορούν να επιλέξουν τι θα µάθουµε.

27. Δικαίωμα Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Τα πνευµατικά δικαιώµατα είναι ένας ειδικός νόµος που προστατεύει τις προσωπικές καλλιτεχνικές δηµιουργίες και συγγράµµατα. Οι άλλοι δεν µπορούν να κάνουν αντίγραφα χωρίς άδεια. Έχουµε όλοι το δικαίωµα του δικού µας τρόπου ζωής και του να επωφελούµαστε από την τέχνη, την επιστήµη και τη µάθηση.

28. Ένας Δίκαιος και Ελεύθερος Κόσµος. Πρέπει να υπάρχει τάξη ώστε να επωφελούµαστε από τα δικαιώµατα και τις ελευθερίες στη χώρα µας και σε όλο τον κόσµο.

29. Υπευθυνότητα. Έχουµε ένα καθήκον απέναντι στους άλλους ανθρώπους και θα πρέπει να προστατεύουµε τα δικά τους δικαιώµατα και τις ελευθερίες τους.

30. Κανείς δεν Μπορεί να σας Αφαιρέσει αυτά τα Δικαιώµατα.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ζωγραφίζουμε την άνοιξη

Μια και επίσημα την Κυριακή μπαίνουμε στην Άνοιξη αποφασίσαμε να τη ζωγραφίσουμε. Πήραμε μπουκάλια, χαρτοπετσέτες, χρώματα και δημιουργήσαμε με την τεχνική ντεκουπάζ. 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους τους μαθητές στην κυρία  Ντίνα Κάλλη, μητέρα της τάξης μας, γιατί χωρίς τη βοήθειά της δεν θα είχαμε αυτό το όμορφο αποτέλεσμα.












Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Αφίσες αξιοθέατων


Οι αφίσες μας για τον τουριστικό οδηγό.




Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Υγιεινής Διατροφής

Στις 15 Μαρτίου 2016 όλη η Γ' τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων πήγαμε μια εκδρομή στο Μουσείο Αθλητισμού Θεσσαλονίκης. Εκεί θα παρακολουθούσαμε ένα σεμινάριο διατροφής.
Μόλις μπήκαμε στο Μουσείο μας υποδέχθηκε μία κυρία που μας ενημέρωσε γι' αυτά που θα κάναμε. Αμέσως μετά πήγαμε σε μια αίθουσα με πολλά τραπέζια και καρέκλες. Αυτή η κυρία τότε φόρεσε σε όλους μας από μια ποδιά και ένα καπελάκι σαν αυτό που φορούν οι σεφ.
Σε λίγο μπήκε στην αίθουσα ο κύριος Μανόλης που φορούσε κι αυτός μια ποδιά. Μας είπε ότι ήταν σεφ και ότι θα φτιάχναμε μαζί του μπισκότα. Μας χώρισε σε ομαδες των τριών παιδιών και έδωσε σε κάθε ομάδα ένα μπολ κι ένα κουτάλι. Τα υλικά μας τα έριχνε ένα-ένα ο κύριος Μανόλης αφού πρώτα μας εξηγούσε μερικά πράγματα γι' αυτά.
Χρησιμοποιήσαμε βρόμη που όπως μας είπε είναι ένα πολύ υγιεινό δημητριακό που μπορούμε να το φάμε με γιαούρτι, με φρούτα ή με γάλα για πρωινό ή απογευματινό σνακ. Βάλαμε και καστανή ζάχαρη. Γι' αυτήν, μας είπε ότι είναι πιο υγιεινή από την άσπρη γιατί την άσπρη την επεξεργάζονται για ν' αλλάξει το χρώμα της. Η ζάχαρη όταν βγαίνει από το ζαχαροκάλαμο είναι κανονικά σκούρη καφέ, γι' αυτό η καστανή είναι πιο φυσική.
Ύστερα βάλαμε μέλι. Μας είπε ότι αν και φτιάχνεται από έντομα είναι πολύ νόστιμο. Αν θελήσουμε να βάλουμε μέλι σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό τότε σκουραίνει και ζαχαρώνει.
Στο μπολ προσθέσαμε και κανέλα. Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που βγαίνει από τον φλοιό του κανελόδεντρου. Υπάρχει σε μπαστουνάκια και σε σκόνη που είναι κομματάκια κανέλας τριμμένα στον τρίφτη.
Μετά ο κύριος Μανόλης έριξε στο μπολ μας λίγη βανίλια για άρωμα. Αν ρίχναμε περισσότερη τότε το γλυκό μας θα γινόταν πικρό! Έβαλε και μπέικιν πάουντερ που είναι μια σκόνη για να φουσκώνουν τα γλυκά.
Πρόσθεσε λίγο ηλιέλαιο και αλάτι. Το ηλιέλαιο βγαίνει από το ηλιοτρόπιο. Όμως υπάρχουν πολλών ειδών λάδια, όπως μας είπε. Το ελαιόλαδο που βγαίνει από την ελιά, το καλαμποκέλαιο που το παίρνουμε από το καλαμπόκι και το σπορέλαιο που είναι φυτικό λάδι από διάφορους λιπαρούς σπόρους. Για το αλάτι μας είπε πως όταν βγαίνει από τη θάλασσα είναι σε μεγάλα κομμάτια. Μετά το επεξεργάζονται για να γίνει ψιλό και πιο λευκό. Γι' αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε το χοντρό αλάτι που είναι πιο φυσικό.
Ύστερα προσθέσαμε σταφίδες. Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια. Υπάρχουν δύο ειδών: οι ξανθές και οι μαύρες. Μετά μας έδωσε ένα κομμάτι μήλο για να το τρίψουμε. Βάλαμαε κόκκινο μήλο γιατί αν βάζαμε πράσινο μπορεί να μας φαινόταν ξινό στη γεύση.
Στο τέλος προσθέσαμε αλέυρι και νερό. Το άσπρο αλεύρι βγαίνει από το σιτάρι. Υπάρχει όμως και σκούρο αλεύρι που γίνεται από σίκαλη. Η σίκαλη είναι ένα φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σιτάρι.
Αφού βάλαμε όλα τα υλικά αρχίσαμε να τ' ανακατεύουμε με το κουτάλι μας. έγινε μια μαλακή ζύμη και με τις παλάμες φτιάξαμε μικρές μπαλίτσες που μετά τις πατήσαμε ελαφρά για να γίνουν σα μποσκότα. Τα ψήσαμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Μέχρι να ψηθούν, ο κύριος Μανόλης μας έδωσε ένα κομμάτι ζυμαράκι που το πλάθαμε σε διάφορα σχέδια.
Όταν τελειώσαμε βγήκαμε από την "κουζίνα" και πήγαμε στην "τραπεζαρία". Δηλαδή σ' έναν άλλο χώρο για να φάμε το κολατσιό μας που είχαμε φέρει από το σπίτι. Αφού φάγαμε πήγαμε να βγούμε φωτογραφία. Αυτή η φωτογραφία θα μπει στο περιοδικό του Μουσείου. Για τη δική μας όμως ασφάλεια η φωτογράφος μας είπε να βάλουμε το χέρι μας μπροστά από τα μάτια μας για να τα κλείσουμε.
Ήρθε η ώρα να πάμε στην αίθουσα διατροφής. Εκεί μας υποδέχθηκε μία κυρία που θα μας μιλούσε για τις τροφές και γενικά για τους σωστούς τρόπους διατροφής.
Σε μια οθόνη μας πρόβαλε την εικόνα ενός αθλητή του σούμο. Το σούμο είναι η παραδοσιακή ιαπωνική πάλη. Οι αθλητές αυτοί πρέπει να έχουν μεγάλο σωματικό βάρος. Πρέπει να ζυγίζουν οπωσδήποτε 150 κιλά ή και παραπάνω!!! Μας εξήγησε ότι για να φτάσουν αυτά τα κιλά τρώνε μεγάλες ποσότητες τροφής που άλλες είναι υγιεινές και άλλες όχι. Τρώνε για παράδειγμα πολλά γλυκά.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους, εκτός από το μεγάλο τους βάρος, είναι τα μαλλιά τους. Είναι πολύ μακριά αλλά τα δένουν σε μια κοτσίδα που την τυλίγουν στην κορυφή του κεφαλιού τους μ' έναν ιδιάιτερο τρόπο. Όσο πιο δυνατός είναι ο αθλητής τόσους περισσότερους κότσους έχει στο κεφάλι του.
Αγωνίζονται γυμνοί από τη μέση και πάνω και είναι ξυπόλητοι. Γύρω από τη μέση τους φορούν ένα ύφασμα που είναι πιο χοντρό επάνω και από κάτω υπάρχει μια λουρίδα που τη φορούν σαν εσώρουχο.
Ο χώρος που αγωνίζονται είναι ένας κύκλος από άμμο. Οι διαιτητές που κάθονται από γύρω πριν ξεκινήσει ο αγώνας ρίχνουν αλάτι στη μέση για καλή τύχη. Οι αθλητές του σούμο μαθαίνουν σαράντα λαβές. Νικητής είναι αυτός που θα καταφέρει να βγάλει τον αντίπαλό του έξω από τον κύκλο. Απαγορεύονται τα χτυπήματα στα μάτια και στα ευαίσθητα σημεία του σώματός τους.
Μπορούν να αγωνίζονται μέχρι τα 40 τους χρόνια. Όταν σταματούν να αγωνίζονται μπορούν να γινουν προπονητές ή διαιτητές του σούμο ή και κάτι άλλο από αυτό.Αν θελήσουν όμως να χάσουν τα κιλά που είχαν τότε θα είναι πολύ δύσκολο. Θα χάσουν κάποια με δίαιτα αλλά πολλές φορές χρειάζεται να κάνουν και εγχείρηση. Επίσης όταν τελειώσουν την καριέρα τους ο νεότερος αθλητής σούμο κόβει τα μαλλιά του μεγαλύτερου αθλητή που αποσύρεται.
Μετά μας πρόβαλε μια εικόνα με την διατροφική πυραμίδα. Είναι ένα σχήμα σαν πυραμίδα που μας δείχνει ποιες τροφές πρέπει να τρώμε περισσότερο και ποιες λιγότερο. Η διατροφική πυραμίδα στη Μεσόγειο διαφέρει από την παγκόσμια. Αυτή έδειχνε ότι πρέπει να τρώμε περισσότερα δημητριακά, λιγότερα έλαια, λίπη και ζάχαρη και ακόμη λιγότερο κόκκινο κρέας.
Μετά μας έβαλε κάποιες ασκήσεις που τις πρόβαλε με τον προτζέκτορα. Ήταν εικόνες διαφόρων αθλητών που το σώμα τους διέφερε κι εμείς έπρεπε να βρούμε ποιο άθλημα κάνουν.
Ύστερα μας χώρισε σε ομάδες και παίξαμε ένα παιχνίδι με δοκιμασίες και ερωτήσεις. Ήταν σχετικό με την διατροφική πυραμίδα. Είμασταν τρεις ομάδες: η κόκκινη, η μπλε και η κίτρινη. Νικήτρια βγήκε η κόκκινη ομάδα. Στο τέλος έδωσε σε όλους μας από ένα χάρτινο καπελάκι και τα μπισκότα που ψήσαμε, τα οποία ήταν τέλεια! Αλλά δυστυχώς είχε έρθει η ώρα να φύγουμε.
Από την επίσκεψή μας στο Μουσείο Αθλητισμού μου άρεσε που φτιάξαμε μπισκότα. Είναι τόσο νόστιμα και γίνονται τόσο εύκολα που μπορούμε να τα κάνουμε και στο σπίτι μας. Εγώ σίγουρα θα τα φτιάξω. Μου άρεσε και το παιχνίδι που παίξαμε στο τέλος. Ήταν ένα ταμπλώ στο πάτωμα που παιζόταν με πολυ μεγάλα πιονια και μεγάλα ζάρια. Το βρήκα πολύ πρωτότυπο.
Το Μουσείο Αθλητισμού είναι ένα μουσείο που αξίζει να επισκεφθούμε.


Γράφει η Βασιλική Μένου. 


Μπράβο, Βασιλική!