Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Απρίλης και Πρωταπριλιά

http://itzikas.files.wordpress.com/2011/03/tsarouxis_april.jpgΟ Απρίλης είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου. Είναι ο μήνας των λουλουδιών. Οι Λατίνοι  μια που όλη η φύση ξαναγεννάται από το βαθύ χειμωνιάτικο ύπνο του χιονιού,  τον αφιέρωσαν στη θεά Αφροδίτη.
Απρίλης και άνοιξη, Απρίλης και Πάσχα είναι για τον ελληνικό λαό σχεδόν αξεχώριστα.
Γι' αυτό τον είπαν και Ανοιξιάτη και Αιγιωργίτη, απ' τη μεγάλη γιορτή που περιλαμβάνει, και Κερασάρη, εκεί που πρωτοβγαίνουν τα κεράσια.
Η ελληνική παράδοση ονομάζει τον Απρίλη και «Λαμπριάτη», γιατί συνήθως το μήνα αυτό γιορτάζουμε το Πάσχα, τη μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή της Ορθοδοξίας.


Παροιμίες
Ο Απρίλης με την Πασχαλιά και τα κόκκινα τ’ αυγά.
Ο Απρίλης με τραγούδια, κι ο Μάης τα λουλούδια.
Στου Απριλιού τις δώδεκα ζεσταίνεται ο καιρός.
Το νερό του Απριλιού, είναι πλούτος του κόσμου.
Τον Απρίλη και το Μάη, έπαιρνε ακαμάτη εργάτη.
Του Απριλιού τις δεκαοχτώ, πέρδικα ψόφησε τ’ αυγό.
Σαν ρίξει ο Μάρτης μια βροχή κι Απρίλης άλλη μία,
να δεις κουλούρες στρογγυλές και πίττες σαν αλώνι.

Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.
                           

Πρωταπριλιά

Με την 1η μέρα του Απρίλη το πρώτο έθιμο: το πρωταπριλιάτικο ψέμα. Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Καθένας αυτη τη μέρα προσπάθεί να ξεγελάσει τον άλλον με κάποιο αθώο ψέμα. Όλοι το' χουν για γούρι να ξεγελάσουν κάποιον.



 Ακούστε τα παραμύθια πατώντας πάνω στην εικόνα.


http://www.bedtimestoriescollection.com/book.php

http://www.bedtimestoriescollection.com/book.php

Καλό μήνα!!!

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Του κόσμου το ψωμί

Στην ενότητα της Γλώσσας ¨Του κόσμου το ψωμί¨ μιλήσαμε για τις εργασίες που απαιτούνται για την παραγωγή του ψωμιού και ετοιμάσαμε το δικό μας κολάζ.




Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία

Περιηγηθείτε  σε όλη την Ελλάδα και γνωρίστε τις μονές και τους ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Παναγία. Ακούστε την ιστορία τους με ξεναγό την κα Αλμπανάκη Ξανθή 

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η παράσταση της 25η Μαρτίου και η παρέλαση

    Στις 24 Μαρτίου εμείς τα παιδιά της Δ' τάξης και των τριών τμημάτων κάναμε μια παρασταση με τίτλο "Το μεγάλο μας τσίρκο" για την 25η  Μαρτίου. Δείξαμε την ιστορία της Ελλάδας από τα χρόνια της επανάστασης του 1821 μέχρι σήμερα. Έλεγε πολλά σοφά λόγια που πρέπει να τα θυμόμαστε. Η παράσταση δεν είχε πολλές αφηγήσεις και αντίθετα είχε διαλόγους γι΄αυτό δεν ήταν κουραστική για τα μικρά παιδιά και για όλους. Είχε επίσης μουσική, χορό, τραγούδι και μαζί με την χορωδια όλα αυτά γινόταν πιο ωραία. Εμένα μου άρεσε πολύ και παρόλο που έγιναν  μικρά λαθάκια, εμείς συνεχίσαμε να παίζουμε και πιστεύω  ότι τα καλύψαμε. Παρόλα αυτά εμείς απολαύσαμε  την παράσταση και ελπίζουμε  και όλο το κοινό.
   Η εορταστική επέτειος ολοκληρώθηκε  με την παρέλαση στις 25 Μαρτίου στην οποία πήρε μέρος και το σχολείο μας μαζί με τα άλλα σχολεία του Δήμου.






Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Σχηματοποιήματα

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ καθιερώθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας και αρχή της άνοιξης.
 Έτσι, κι εμείς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την ενότητα της Γλώσσας "Ήτανε μια φορά" γράψαμε σχηματοποιήματα.
 Στο σχηματοποίημα οι λέξεις είναι έτσι γραμμένες, ώστε να σχηματίζουν το θέμα του ποιήματος.
Διαβάστε τα:




                     

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Κι όμως .... είναι λεμόνι

Στο πλαίσιο του σχεδίου εργασίας της διατροφής "Είμαι ό,τι τρώω"  πέρα από τις δραστηριότητες που ετοιμάσαμε για το βιβλίο, μιλήσαμε για τον τρόπο συσκευασίας των τροφών, παρατηρήσαμε και περιγράψαμε τα διάφορα φρούτα, λαχανικά και γενικά τα φαγητά που είχαν οι μαθητές για κολατσιό.
Σήμερα η κυρία Ενεχειλίδου Έφη, δασκάλα των αγγλικών του σχολείου μας, μας έφερε να παρατηρήσουμε κάτι.... διαφορετικό. Αναρωτηθήκαμε τι μπορεί να είναι; Πεπόνι, κυδώνι ή λεμόνι...
Το μετρήσαμε και είχε μήκος 22 εκατοστά. Μεγάλο για λεμόνι, μικρό για πεπόνι, κανονικό για κυδώνι όμως μυρίζει διαφορετικά. Τελικά, το βρήκαμε! Κι όμως ήταν λεμόνι, αλλά μας δόθηκε αφορμή να μιλήσουμε και για τις συνθήκες ανάπτυξης των φυτών.

Μήπως είναι πεπόνι;
Μήπως είναι κυδώνι;
Είναι λεμόνι 22 εκατοστών

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Μια ζωγραφιά όλο....αγάπη

 Είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη να μπαίνεις στην τάξη μετά το διάλειμμα και να βρίσκεις στον πίνακα μια ζωγραφιά για σένα. Να ανακαλύπτεις ότι έχουν εισβάλλει τα αγαπημένα τριτάκια και τώρα τεταρτάκια όταν εσύ είσαι στο γραφείο και στο άψε-σβήσε να ετοιμάζουν τη ζωγραφιά και ύστερα να φεύγουν για να σ΄ αφήσουν να αναρωτηθείς ποιος το έκανε. Τρία χρόνια, όμως αγαπημένα μου παιδιά σας γνώρισα καλά και αμέσως αντιλήφθηκα ποιοι το έκαναν.
Σας ευχαριστώ πολύ πολύ.



Οι αφίσες μας

Οι αφίσες που ετοιμάσαμε σύμφωνα με το μάθημα της Γλώσσας "Στο νησί του Αιόλου".


Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Κατασκευή με κίνηση

Η ανοιξιάτική μας κατασκευή με εφέ της Google.

Η τάξη μας μύρισε άνοιξη

Επιτέλους μετά από τόσες ημέρες βροχής, σήμερα ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος. Έτσι, στην τάξη μας αποφασίσαμε να την στολίσουμε ανοιξιάτικα. Σχεδιάσαμε φύλλα, άνθη όπως ήθελε ο καθένας, τα βάψαμε, τα κόψαμε και τα κολλήσαμε. Στο ίδιο δέντρο βάλαμε όλων των ειδών τα άνθη, αλλά για μας η άνοιξη είναι χρώμα και φαντασία και μας άρεσε.




Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Κατασκευή λεωφορείου


Σύμφωνα με την άσκηση του μαθήματος της Γλώσσας "Το ηλιακό λεωφορείο"  οι μαθητέςέφτιαξαν τη δική τους κατασκευή για το λεωφορείο των ονείρων τους.








Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Άγιοι Θεόδωροι

Οι Άγιοι Μεγαλομάρτυρες Θεόδωροι, ο Τήρων και ο Στρατηλάτης, υπήρξαν δύο αθλητές του Χριστού, τους οποίους τίμησαν και τιμούν μέχρι σήμερα οι άνθρωποι. Η μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εορτάζεται στις 17 Φεβρουαρίου και του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου στις 8 Φεβρουαρίου. Στην Ελλαδική Εκκλησία οι Άγιοι Θεόδωροι τιμώνται μαζί το πρώτο Σάββατο των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και όχι στη μέρα μνήμης τους στις 8 και 17 Φεβρουαρίου. 




Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης είναι Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.  Έζησε το 320 μ.Χ. περίπου, επί της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορος Λικινίου. Καταγόταν από τα Ευχάϊτα της Μ. Ασίας και κατοικούσε στην Ηράκλεια, όπου τον τιμούσαν ιδιαίτερα για την ευγένεια και τον ηρωισμό του..Υπήρξε ανώτατος βαθμοφόρος του Ρωμαϊκού στρατού και μάρτυρας της Ορθοδόξου πίστεως. 
O Λικίνιος θέλησε να τον βάλει να θυσιάσει στα είδωλα, αλλά εκείνος πήρε τα χρυσά και ασημένια αγαλματίδια δήθεν για να τα τιμήσει στο σπίτι του κι αντί τούτου τα τεμάχισε και τα μοίρασε στους πένητες. Αυτό έγινε αντιληπτό από τον εκατόνταρχο Μαξέντιο, που τον κατήγγειλε στον Λικίνιο, ο οποίος έδωσε εντολή να τον φυλακίσουν και να τον βασανίσουν. Μετά από φρικτά μαρτύρια, τον σταύρωσαν.
Κρατάει στο δεξί χέρι του δόρυ όρθιο.


Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων καταγόταν από το χωριό Αμάσεια στη Μαύρη Θάλασσα, που ονομαζόταν Χουμιαλά, και έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.), Γαλερίου (305 – 311 μ.Χ.) και Μαξιμίνου (305 – 312 μ.Χ.). Ονομάζεται Τήρων, διότι υπηρέτησε στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσυλλέκτων. Έκαψε τον ειδωλολατρικό ναό της Ρέας και γι' αυτό τον συνέλαβαν και τον κρέμασαν. Μετά ξέσχισαν το σώμα του και το έριξαν στη φωτιά. Έχει καταταχθεί στους μεγαλομάρτυρες. Κρατάει με το δεξί του χέρι το δόρυ διαγώνια μπροστά στο στήθος.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες, στους εορτάζοντες και ιδιαίτερα στο γιο μου.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Σχολική βία και εκφοβισμός

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Η ημέρα αυτή αποτελεί αφορμή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Έτσι, διαβάσαμε σχετικά κείμενα και συζητήσαμε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε το δικαίωμα του κάθε παιδιού να έρχεται στο σχολείο χωρίς να φοβάται, η ανάγκη της επικοινωνίας και της λεκτικής έκφρασης των συναισθημάτων και η υποχρέωση όλων να προστατεύουν και να ενισχύουν με τη φιλία τους τα παιδιά που κινδυνεύουν να γίνουν θύματα σχολικής βίας και εκφοβισμού.
 Στη συνέχεια φτιάξαμε συνθήματα και φιλοτεχνήσαμε αφίσες. Πήραμε μπογιές, βάψαμε τις παλάμες μας και φτιάξαμε ένα δέντρο για να δείξουμε πως και εμείς μπορούμε να συνυπάρχουμε όλοι μαζί και να συνθέτουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα.


Στο διάλειμμα, μας επισκέφτηκαν τα αγαπημένα τεταρτάκια τώρα, και γρήγορα και αποφασιστικά έφτιαξαν τη δική τους αφίσα και την κρεμάσαμε στην τάξη μας για να τα θυμόμαστε πάντα.  
 Τα ευχαριστούμε θερμά!

Μια καρδιά από του Δ2 τα παιδιά!






Όχι βία στα σχολειά, αλλά όλοι με μια καρδιά!